自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

侯爵府

有乜好羡慕喎, 人地有苦自己知姐, 大把人後悔生2個啦,好就好姐, 唔好就哈哈.....,
俗語說細時兩兄弟, 大時兩房人啦, 到時老婆親過兄弟了

伯爵府

回覆樓主

我以前得一個時都會羨慕!但生仔不是玩遊戲,無得強求!

好幸運,我最終有兩個小朋友。但當中也有苦有樂,開心再經歷、難過嘅時間亦一樣再經歷,付出嘅心機時間、最現實嘅金錢都係兩倍!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔會羨慕人哋生兩個,相反會鄧佢慘要湊兩個 羨慕人哋唔生自由身 就有

子爵府

小ice 發表於 18-5-27 23:46
唔會羨慕人哋生兩個,相反會鄧佢慘要湊兩個 羨慕人哋唔生自由身 就有
...

哈哈,你同我諗法一樣

伯爵府

cheriehuang 發表於 18-5-27 22:39
有無人好个似我甘好羨慕人哋生左兩個,有兩個仔女覺得更完美,佢哋又可以有個伴。
...

我都覺得有兩個小朋友嘅家好D

子爵府

回覆樓主

乖就係

珍珠宮

2024年龍年勳章

無乜好羨慕, 有好有唔好.....
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

親子王國15週年勳章

到青春期/到高中你就會開始意識到生一個已經夠曬數。

水晶宮

回覆樓主:

絕對唔羡慕。 只係你覺得有個伴好似好好啫

男爵府

回覆樓主:

年輕時諗一糸吾生,一糸要生兩個,因我也2兄妺。生第一個B很容易有,都揍得辛苦,$又不多,同C6又常嘈。但也沒打消諗頭,小孩3歲,經濟好一些便打算生第2個,仍堅信2個是好些,小孩也說要弟妹。我經歷了5個年頭,看了很多中西醫生,壓力超大,每年生日是最不開心,因生第2個BB,機會越來越低。我41歲生日決定放棄了。我跟自己說年紀大了,大人和BB的風險很高,如我有事我囡怎麼呢,而自知資源又不是多,若不能應付,囡便慘過獨生,惟有放棄。現囡巳是中學生,也許也習慣了獨生,沒再提細佬妺。我放開和放鬆很多了,而且有時想如果生左2個,現在生活不知怎樣呢,經濟會否很緊迫!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小ice 發表於 18-5-27 23:46
...

x2

公爵府

畀面勳章

cheriehuang 發表於 18-5-27 22:39
有無人好个似我甘好羨慕人哋生左兩個,有兩個仔女覺得更完美,佢哋又可以有個伴。
...

但開支好金wo,岩岩開左2個女 1.5個月(6-7月)校車費5K+
學咩都雙份。

水晶宮

生一個都激到我反肚。。更何况世道艱難。人口太多。。救救地球生小個。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

冇乜特別,一個又係煩,兩個更加煩

大宅

回覆樓主:

我一仔一女~一早plan左兩個夠哂數,好彩佢地算friend,但都有爭拗既時候,有時都會諗如果得一個會輕鬆好多!
望到佢地相親相愛時又會好感動,總之緣份天注定

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

講呢d....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

各有前因,不必羨慕,兩個有兩個好,一個又有一個好。
以前我好想生四個,最好兩個仔兩個女,因為我自己屋企係,
女有女有伴,仔有仔有伴,但好多嘢唔駛張求,亦恨唔嚟,
而家我有一對仔女,有開心有激氣,好果陣糖痴豆,唔好果陣水溝油。
一切隨緣~
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

無論想生一個又好、兩個又好,當中必定包括有苦、有樂、有擔心,人唔會一帆風順咁過 ~
(我個人想法)生兩個的必定先控制個大要乖先,個細就會跟住乖。在小學時期大女乖,肯自動溫書做功課,細嗰個唔駛勞氣會根住做。考試前三個星期我 plan 好晒温 D 乜,兩個一齊温對我冇難度。
教養孩子看朋友或事情,要有人情味,不要自顧自己,遇到唔開心可以同屋企人商量解決方法。

公爵府

回覆樓主:

我兩個成日嘈,一時就friend過打band.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

可能自己本身同兄弟姊妹感情唔好,覺得生多個未必係好事,現今社會睇餸食飯,教養一個都已經攞我半條命,再生多個真係會命都無,所以我好慶幸當年只生一個

首頁
12345...15

尾頁

跳至