懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

生完啊仔一直都埋身喂,點知出院第二日健康院覆診話啊仔嚴重脫水12% ,黃疸都超標,的確在醫院的那幾日的便便真係少之又少...除左胎糞我未見過黃色便,而且尿片都係大半日先有一點點 。。但新手媽媽的我完全冇意識,而且以為喂得密。啊B又有啜到乳頭,用手擠又有奶水,以為上到奶 。。但原來啊B係完全啜唔到。晚晚哭完都係當我安慰奶嘴入睡,諗好真係好內疚,肉赤。
當時健康院即刻轉介入院照左晚燈,第二日好彩退到黃,批准回家,翌日再報到。。因為在住院照燈嗰晚,醫院開始補奶,話要盡快等佢屙便便去黃,在這個高峰期,我唔敢再埋身喂,所以都開始泵奶見到佢飲幾多先安心。。幸好覆診都正常,如是者一個星期後去健康院覆診,啊B重翻了 。。醫生同姑娘都讚好理想。

但惡夢來了。 啊B唔肯埋身了 。一來之前佢啜的完全係乳頭,二來慣了奶樽喂的快。佢一肚餓我嘗試埋身佢就發炆憎。。哭足半個幾鐘都唔妥協。。。我真係好疲倦好挫敗感。奶奶見到都好肉赤,當見到啊B哭到拆天就抱開。。補奶粉 。。

到到而家就近1個月了 。啊B有進步的係肯埋身 。但只限於飲完奶未夠。扭奶或扭抱時當我安慰奶嘴(叫做肯啜少少乳雲,但聽唔到good good 聲,但我每次泵奶都可以泵到一到兩餐的份量。只係佢唔肯張大口嘗試大力啜)

好擔心 。。。係咪啊B一路唔啜上奶。個乳房會停止造奶。泵泵下會越來越少 ???我真係一心想全人奶半年。目前我機乎都餐餐泵到人奶佢樽喂。。。 奶粉一日補一餐左右 。

大宅

回覆樓主

試下阿b食飽左唔係好餓時俾佢埋身得唔得?等佢慢慢接受返埋身,但唔好向佢好餓時試,因為佢食慣樽實覺得食樽快靚正唔洗點用力,但埋身佢地係要好用力先食到,俾啲時間等佢接受返唔知得唔得呢?

水晶宮

回覆樓主

真係唔得就泵出嚟餵

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唯有泵出來喂,加油吖。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-5-28 17:10
唯有泵出來喂,加油吖。

對亞,暫時都係泵出來

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

唔肯埋身就泵啦,定時定侯泵,唔會冇奶,何必令到自己咁大壓力,有壓力就真係會無奶喇

別墅

回覆 mmki 的帖子

收到 。。多謝咁多位媽媽的回覆

大宅

回覆樓主:

唔好等到佢勁餓餓到喊先餵,其實你大約計到佢幾耐食一次,你到差不多時間見佢有小小蠢蠢欲動,咀仔周圍揾就比佢啜下,啜嗰陣你吱啲奶喺乳頭,佢含住嗰陣你按下乳房幫下佢吱啲奶落佢口,唔到佢喊先餵,佢喊已經好炆,加上食唔到就更炆,同埋即使你全泵都唔會愈泵愈少

男爵府

回覆樓主:

你有人奶就最好一直喂到自然離乳,奶粉係遠遠不及人奶適合bb,真係埋唔到身就定時泵奶,唔可以懶你泵小一餐,身體就會慢慢造小d奶,加油呀 我ftm但呀b當初入院食慣奶樽,已經做左泵媽4個月喇,其實都有好處既,至小可以屋企人代勞喂奶照顧bb,我同老公去睇戲行街

別墅

回覆 chababycha 的帖子

嗯。。我嘗試這個方法先

別墅

回覆 kissapplegirl 的帖子

Wow .太好了。有成功例子。我打算喂半年 。依家BB扭計就肯啜當安慰奶嘴。

首頁

尾頁

跳至