論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

shting 發表於 18-5-29 20:22
我唔識揀,我冇方向,我見人地過最好重負擔,3十幾歲,有幾個小朋友,仲要做過新加坡,又試過,又有見人地 ...

如果真係揀極都咁惡劣,不如帶小朋友去比佢揀算,佢啲直覺可能好過你

大宅

Ytfc 發表於 18-5-31 23:02
如果真係揀極都咁惡劣,不如帶小朋友去比佢揀算,佢啲直覺可能好過你
...

啱呀!我今次direct hire 我都帶埋兩個女去。我約咗三個, 一個失約, 有見的兩個佢地有講比較喜歡哪個(當然我也較喜歡)咁就揀咗啦。

大宅

Ytfc 發表於 18-5-31 23:02
...

我仔揀好大鑊,我成日比啲相佢揀,佢個個都唔鐘意,佢鐘意超靚女果啲(emoji)(emoji)

大宅

chumiguan 發表於 18-5-31 23:43
啱呀!我今次direct hire 我都帶埋兩個女去。我約咗三個, 一個失約, 有見的兩個佢地有講比較喜歡哪個(當然 ...

我之前有3個都係自己請香港完約,但幾個都係唔好~可能我冇眼光又唔好運
而家再搵agent 但佢比我啲人我都睇唔上眼

子爵府

PCCW2319 發表於 18-5-30 14:22
同意。 你所講外傭甩漏野, 係香港好多僱主都會頂唔順。

但明白外傭有係重點工作方面係幫到手, 其他工作不 ...

我都頂唔順我嗰個。雖然佢對我啲小朋友好,又手腳乾淨。但日日機不離手,成日呢埋喺房因爲cam影唔到,聲稱做哂嘢,但做極都係咁多塵。話佢又黑面又駁咀,覺得自己啱哂。上星期六我打返屋企搵佢唔到,隔幾個鐘之後佢先覆我message. 點知今日又係咁,我媽上我屋企發現佢居然反鎖咗道鐵閘,要我媽㩒鐘㩒成分鐘先出嚟開門。問佢就話屋企有事,我問佢係咪屋企日日都有事要傾幾個鐘電話,佢居然答我係!今晚我返到屋企,見佢煮咗晚飯俾兩個小朋友,我坐到埋位,叫佢拎我嗰份出嚟,扮聽唔到,叫第二次,又扮到 “are you talking to me?”咁款。真係佛都有火呀!佢態度差唔係第一次,但今次係最離譜嘅一次。已經決定炒佢同埋請過個新姐姐。希望新姐姐ok啦!

水晶宮

ritalwt 發表於 18-6-2 22:59
我都頂唔順我嗰個。雖然佢對我啲小朋友好,又手腳乾淨。但日日機不離手,成日呢埋喺房因爲cam影唔到,聲稱 ...

如果態度咁差, 就要炒啦!根本連僱主都當無到, 仲做乜比錢受氣。
天空之城, 快樂之地

子爵府

PCCW2319 發表於 18-6-2 23:03
如果態度咁差, 就要炒啦!根本連僱主都當無到, 仲做乜比錢受氣。

咪就係囉,我哋打工嘅都唔會咁對老闆啦!會叫agent搵定新工人,再plan幾時炒而家呢個。不過我老公擔心新嘅都可能會係咁,仲未必有而家呢個咁錫小朋友同手腳乾淨。所以真係要搏

水晶宮

ritalwt 發表於 18-6-3 09:46
咪就係囉,我哋打工嘅都唔會咁對老闆啦!會叫agent搵定新工人,再plan幾時炒而家呢個。不過我老公擔心新嘅 ...

嘩.......就因為小朋友, 我真係唔會留呢個外傭。一陣小朋友有樣學樣,.對自己或其實人都係咁既態度, 咪仲衰。

而且佢屋企日日都有問題, 要講幾小時電話/視頻, 咁就唔好煩, 親身返歸去解決。唔好阻佢啦。

子爵府

PCCW2319 發表於 18-6-3 09:48

嘩.......就因為小朋友, 我真係唔會留呢個外傭。一陣小朋友 ...

我都怕小朋友見住佢成日講/㩒電話會有壞影響。

You read my mind. 我就係唔想阻佢處理屋企問題。但琴晚聽到佢喊得好犀利,我就覺得佢好慘。所以我想速戰速決,怕我自己遲啲會心軟。

水晶宮

ritalwt 發表於 18-6-3 09:53
我都怕小朋友見住佢成日講/㩒電話會有壞影響。

You read my mind. 我就係唔想阻佢處理屋企問題。但琴晚聽 ...

個外傭做左幾多年?
天空之城, 快樂之地

子爵府

PCCW2319 發表於 18-6-3 10:04
個外傭做左幾多年?

差不多2年半

別墅

shting 發表於 18-5-29 20:22
我唔識揀,我冇方向,我見人地過最好重負擔,3十幾歲,有幾個小朋友,仲要做過新加坡,又試過,又有見人地 ...

你那些是否完约姐姐?

大宅

ritalwt 發表於 18-6-2 22:59
我都頂唔順我嗰個。雖然佢對我啲小朋友好,又手腳乾淨。但日日機不離手,成日呢埋喺房因爲cam影唔到,聲稱 ...

好明白你~唉,我有一個都係我出左街6個鐘,佢玩電話玩足6個鐘,仲坐喺cam前玩~吹脹,佢完全湊唔到我個仔,又完全冇時間觀念,夠鐘返學唔知夠鐘放學又唔知~仲要教佢做野佢就好不滿,又嘭櫃又彭門,我開聲爆佢加炒左佢,煩到死啲工人

大宅

ChungMelody 發表於 18-6-5 13:14
你那些是否完约姐姐?

有啲完全海外,有啲係香港完一個約,但香港完約果啲比較急請,佢地肯做我份工,唔太多要求我都會請佢~我住北區,好多完約姐姐唔鐘意揀

子爵府

回覆 shting 的帖子

呢個星期我姐姐表現OK返少少 (但唔知佢仲有冇講/玩電話), 唔知係咪sense到我會炒佢, 但對我嘅態度都係ma ma地, 叫佢做嘢一係唔應我 (但有做), 一係就up一輪費話。我媽都問左我幾次係咪真係要炒佢, 我驚再遲啲我會心軟或者怕麻煩驚請到個仲差嘅。唉..................

大宅

vickymok717 發表於 18-5-30 13:40
如果你有需要,可以PM我拎agent contact, 我介紹好多朋友搵我個agent, so far個個都滿意!
...

可以介紹比我嗎?謝謝你

男爵府

shting 發表於 18-5-29 10:16
係呀~全部冇完,有啲偷金、有打我個仔、有啲長期揸住部電話、有個話要我請兩個工人先湊到我果時初生既仔, ...

菲定印?

大宅

shting 發表於 18-6-13 11:42
好明白你~唉,我有一個都係我出左街6個鐘,佢玩電話玩足6個鐘,仲坐喺cam前玩~吹脹,佢完全湊唔到我個仔 ...

呢啲真的要炒。

大宅

ritalwt 發表於 18-6-13 13:34
回覆 shting 的帖子

呢個星期我姐姐表現OK返少少 (但唔知佢仲有冇講/玩電話), 唔知係咪sense到我會炒佢, ...

邊個出糧俾佢?出糧嗰個都咁嘅態度, 係任何地方都唔做得長。

大宅

回覆樓主

我新姐姐(菲)來了第二個星期, 到依家為止都好好。好好笑容好勤力好誠懇。屋企乾淨過前姐姐(印)。會繼續觀察希望ok。我媽以前提過,最好請無來過香港經驗(或少年期), 學歷不用高, 係家中大家姐(比較有承擔有責任), 住鄉郊家中較住市區窮(等錢使)。

首頁
12345...7

尾頁

跳至