嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb依家3奶2固,好鍾意食固體食物,依家午餐同晚餐都食緊軟飯,已經嘗試過好多唔同嘅食物。近2星期開始早,午2餐奶都只飲70ml 至100ml, 夜晚個餐奶就250ml. 日頭飲完奶,如果比固體,如麵包,餅,水果,等,佢都仲會食好多。所以想問下,9個半月可唔可以轉3固呢?

回覆 wingsbb 的帖子

Hello wingsbb ,BB好叻叻,吞嚥能力咁好已經進食軟/爛飯 9-11 月BB可以食2-3餐固體 (正餐),2-3餐奶(500-600 ml), 1歲時會食3餐正餐2餐奶(360-480ml),飲食模式漸漸接近成人,到2歲左右可以自己進食和飲水。媽媽除左俾正餐外可以俾BB食水果做小食,俾 BB試多D唔同種類穀類食物/手握食物, BB有冇試過食手握食物或者粉麵嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-29 13:46
回覆 wingsbb 的帖子

Hello wingsbb ,BB好叻叻,吞嚥能力咁好已經進食軟/爛飯 9-11 月BB可以食2-3 ...

Bb依家每日飲唔夠500ml奶,通常都得大約450ml, 飲唔夠有冇問題? 我通常先比奶,佢唔飲,我先再比麵包或pancake佢食。
佢食飯模式係自己用手攞食物,軟飯加肉碎就我餵,都試過比佢自己拎住食螺絲粉。
wingsbb 發表於 18-5-29 15:03

Bb依家每日飲唔夠500ml奶,通常都得大約450ml, 飲唔夠有冇 ...

明白媽媽擔心BB奶量唔足夠,將奶加入煮好左麥皮、薯蓉、穀類物早餐,改左奶嘅形態,都可以吸引BB一邊食固體一邊飲奶架。BB小肌得好好會自伸手拎食物 ,媽媽可以教佢用匙羹進食,剛開始時由媽媽先筆定一匙羹飯,俾佢自己放入口度,當BB把到技後就可俾佢自用匙羹筆飯,一歲後BB會開用餐具同大人一齊進食就最好喇。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-30 14:28
明白媽媽擔心BB奶量唔足夠,將奶加入煮好左麥皮、薯蓉、穀類物早餐,改變左奶嘅形態,都可以吸引BB一邊食固 ...

thanks!
bb近排開始唔係好肯食軟飯,但其他食物就照食。我試過比大人嘅白飯佢,佢又食。想問就快10個月嘅bb可唔可以食大人飯?
wingsbb 發表於 18-6-13 21:25

thanks!

唔駛客氣 每個BB 吞嚥能力,食固體進度都有唔同,媽媽俾佢食軟身大人飯(軟飯)OK,初初試時份量唔好太多,細BB進食情,輪流食用唔同穀類食物,配搭更多元化,BB胃口和營養更全面呀

首頁

尾頁

跳至