天氣熱同血壓高有關係嗎?

ruby
|
天氣熱同血壓高有關係嗎?近日間中有啲暈暈地,昨晚量血壓,145/95, 之後再量都有138/90,真係比之前高,唔知怕唔怕?
Ytfc
|
通常天氣凍先會血壓高

我自己就係,冬天時高,呢排正常返。
Ytfc
|
同埋你下壓都算高,你以前係點?如果keep住咁康數睇下醫生好啲
72leelily
|
甚麼時段量?
我起床量又正常
你煲西芹水飲
Teletrend
|
ruby 發表於 18-5-28 11:44
天氣熱同血壓高有關係嗎?近日間中有啲暈暈地,昨晚量血壓,145/95, 之後再量都有138/90,真係比之前高, ...

我冬天必高
333s
|
天氣熱同血壓高有關係嗎?近日間中有啲暈暈地,昨晚量血壓,145/95, 之後再量都有138/90,真係比之前高, ...

心情/ 情緒 和血高有很大的关系。

間中有啲暈暈地,休息多D, 人放松D, 會不暈少D?
是不有煩腦? 好多煩事要處理?

ruby
|
Ytfc 發表於 18-5-28 11:47
同埋你下壓都算高,你以前係點?如果keep住咁康數睇下醫生好啲

我爸媽都有血壓高,我應該都有遺傳,一向都偏高,但無正式就血壓高去看醫生,請問我應該先看家庭醫生嗎?
YY1101
|
ruby 發表於 18-5-28 12:00
我爸媽都有血壓高,我應該都有遺傳,一向都偏高,但無正式就血壓高去看醫生,請問我應該先看家庭醫生嗎?
...

ruby
|
333s 發表於 18-5-28 12:00
心情/ 情緒 和血高有很大的关系。

間中有啲暈暈地,休息多D, 人放松D, 會不暈少D?

心情一般啦!無咩特別!只係天氣熱,有點煩噪!
fundfund
|

下壓90 都好高喎
Ytfc
|
ruby 發表於 18-5-28 12:00
...

睇咗家庭醫生先,睇下佢有咩建議

我自己就有食血壓藥,有心臟科醫生跟開
Poyau
|

可以算高血壓 保重
jadechant
|

量血壓,要定時定侯量,才準確。妳量血壓時,室溫是否好高???是否感覺熱和焗???有無食野???

要自己定下什麼情況和什麼時間去量??例如:起身刷牙,大約半小時之後,和室內要開風扇,感覺舒適了,這時間量,才最準確。夜晚,可以在睡前半小時量。最好,不要吃飽才量,是不準確的。沖完涼,亦不好。每次量完,就寫下時間和血壓多少???一星期之後,妳就會知:自己是否有血壓高。通常頭兩天,是不準確,因太著重看數字如何?使自己太緊張,自然血壓就會高。跟住日子,已習以為常,人自然會放鬆,血壓自然會正常番,不會太偏高。

最緊要放鬆自己,妳的血壓都是臨界,不是太高,所以,天氣熱飲多d水,儘量留係陰涼地方,血壓的數字肯定靚。
tsung
|
72leelily 發表於 18-5-28 11:48
甚麼時段量?
我起床量又正常
你煲西芹水飲

醫生建議晚上臨瞓前量最準確
tkop
|

同高壓脊有関
ruby
|
jadechant 發表於 18-5-28 13:19
量血壓,要定時定侯量,才準確。妳量血壓時,室溫是否好高???是否感覺熱和焗???有無食野???

要 ...

多謝大家分享,我今晚會開始量血壓,希望正常返啦!
ChloeMa
|
我近排都係暈暈地,又頭漲漲,驚係中風先兆。
Jessicalws
|
ruby 發表於 18-5-28 15:47
多謝大家分享,我今晚會開始量血壓,希望正常返啦!

唔好食咁鹹,食清d,做運動,每日量血壓記錄低,如果都係咁高,就睇家庭醫生。我有血壓高食緊藥,我就冬天量就高d

TMC3012
|
呢啲天氣暈暈地未必關血壓事, 有可能太焗 焗到暈, 有時真係冷氣唔慳得
Poyau
|
tsung 發表於 18-5-28 13:49
醫生建議晚上臨瞓前量最準確