急!懷疑肺積水請推介好醫生

b.gorilla
|
朋友爸爸80幾歲,無三高,無服用長期藥物,吃得清,連續咳了半年仍未好,成日都覺得好累,成日要躺在床上訓教,細個時有哮喘但好多年都無復發,叫佢去睇專科,佢既其他仔女帶左佢去睇政府and私家,一個醫生話懷疑佢哮喘復發,另一個又話懷疑佢肺積水,有比佢「聞」氣,但照x光又話要排期到6月中。我聽見即叫佢唔好拖,要去再睇一個有經驗既胸肺科醫生即刻驗明病因病症。請問有類似經歷/有好醫生推介嗎?不怕貴,最緊要醫得快醫得好,即時照到x光/其他化驗。
asdf0012345
|
入私家門診係即刻照X光+睇報告
b.gorilla
|
asdf0012345 發表於 18-5-28 15:25
入私家門診係即刻照X光+睇報告

如果照到有影/要further check up, 係咪會即時arrange到專科一個星期內睇到/作其他檢查?
asdf0012345
|
其實睇果陣已經可以簡, 可能叫你住院CHECK, 有咩事會即刻跟進. 不過收費唔平囉
selinako^^
|
急症啦
即比入, 跟住幫佢抽肺水

呢D 唔拖得架
selinako^^
|
我果陣試過, 照完X RAY 即叫我入院
不過, 可以份量唔算多, 所以入院等左一星期醫生先同我做
sinohk33
|
b.gorilla 發表於 18-5-28 15:17
朋友爸爸80幾歲,無三高,無服用長期藥物,吃得清,連續咳了半年仍未好,成日都覺得好累,成日要躺在床上訓 ...

X光要排六個月?我次次都係即刻照,快D入急症室睇啦,咁大年紀,醫生一定幫佢照。
b.gorilla
|
sinohk33 發表於 18-5-28 16:40
X光要排六個月?我次次都係即刻照,快D入急症室睇啦,咁大年紀,醫生一定幫佢照。
...

就係囉 正常成日喘去急症室睇 都即時照到x光
我覺得我朋友既弟弟真係唔知叫無知定咩啦 帶老豆去睇政府/私家都係話等呢樣等果樣 搵唔到結果都仲唔心急research下 問醫生 盡快搞 搵出成因
紫翹
|
朋友爸爸80幾歲,無三高,無服用長期藥物,吃得清,連續咳了半年仍未好,成日都覺得好累,成日要躺在床上訓 ...
係咪去診所搵醫生寫紙去急症穩陣D? 因為肺積水可能個心有事架
森永牛乳
|
快去急症,唔好再睇私家
Teletrend
|

即刻去私家睇急症,養和多名醫

政府急症都有排搞
Fishqqma
|
Teletrend 發表於 18-5-28 17:26
即刻去私家睇急症,養和多名醫

政府急症都有排搞

Chamo
|

好累,成日要躺在床上訓教已經有點 abnormal.
我覺得 call 白車睇急症吧.

8x 應該唔使等好耐吧.
sinohk33
|
b.gorilla 發表於 18-5-28 16:48
就係囉 正常成日喘去急症室睇 都即時照到x光
我覺得我朋友既弟弟真係唔知叫無知定咩啦 帶老豆去睇政府/私 ...

我隻腳扭親入急症室,都照咗六張X光片,有乜理由要排六個月,急症室有X光部,唔好再拖啦。
fitfish
|

吾怕貴就養和門診。港怡門診急証

有機会肺癌。 心脏衰竭
wan_sosin
|
私家的肺專科,可以睇曾華德醫生,我哥有罕見肺病,都是睇佢。
當然也可以去政府急症睇
b.gorilla
|
wan_sosin 發表於 18-5-28 19:34
私家的肺專科,可以睇曾華德醫生,我哥有罕見肺病,都是睇佢。
當然也可以去政府急症睇
...

我媽也推介曾華德同陳真光
我打算聽朝等曾醫生開門打電話去book
但擔心唔知會唔會排到幾星期後才有得睇
有名的醫生通常好full

wan_sosin
|
b.gorilla 發表於 18-5-28 21:01
我媽也推介曾華德同陳真光
我打算聽朝等曾醫生開門打電話去book
但擔心唔知會唔會排到幾星期後才有得睇

曾醫生在養和注院,必要時入養和吧,我哥幾年前都已開始睇佢,我哥現在都入了養和,因為照到個肺有些影,現在驗到有些感染。

祝你朋友爸爸早日斷診就醫,早日康復!
森永牛乳
|

老人家氣喘叫白車入急症唔好拖

正常唔會排期即上房,除非睇街症

再拖D水愈積愈多就煩

b.gorilla
|
森永牛乳 發表於 18-5-28 21:09

老人家氣喘叫白車入急症唔好拖

聽講係去左聖母醫院門診街症之類
正常應該要入急症即刻照肺再安排轉介啦

佢地家庭係無乜常識的,年老父親大便出血持續幾天也由佢(父親話等下,慢慢會好,唔洗睇醫生)可能是痔瘡爆了/腸有事 ,d仔女都可以由佢等下唔去睇醫生