心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一直同99住,老公係細仔,其他家庭成員都搬哂出去,係間唔中先會返黎,我地有個女,而加我仲陀住一個,平時返工都係99湊,但年紀唔細,不過仲行得走得,但基於99身體開始出現問題,某家庭成員開始怪我地搞成99咁,原因係因為要照顧個女,所以搞到佢身體咁。老公開始不滿,因為平時都係我拖地,洗碗,99都只係負責幫手沖下奶,睇住佢,沖涼洗衫全部都係我地自己做,所以叫我辭職湊小朋友唔想有微言,加上99之後未必有能力照顧到小朋友,即係變相佢一個養三個,未必有能力負擔到,但佢話會諗方法,我雖然收入唔高,但暫時未想做ftm。我已經講過話不如請姐姐,但因為無地方容納佢所以reject左。其次係比婆婆湊,但問題係婆婆湊一個還可以,但遲下兩個,加上個女每晚都要我係身邊先瞓,我都唔好意思下下過黎我媽咪呢邊瞓,再者遲下n班都已經係我果邊返學,我同媽咪唔算住得近,都要半個鐘地鐵。

我究竟係咪要ftm?有無更好方案?

男爵府

如果婆婆家有地方俾姐姐住 , 就可解決問題 , 視乎願不願意?
大女如果一定要同你瞓 , 晚上揍返你家瞓 , 小B就冇問題。行得通嗎?
當然有不方便小問題 , 但總好過一人養三人,
化費姐姐人工 , 總好過你辭職無咗份人工(起碼多過姐姐份人工)

如果冇地方俾姐姐住....... 就要重新諗諗 !

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

細b排育嬰院,大女返n班就你兩公婆攪掂,放工一人湊一個返屋企。

琥珀宮

luv__hccc 發表於 18-5-28 18:10
一直同99住,老公係細仔,其他家庭成員都搬哂出去,係間唔中先會返黎,我地有個女,而加我仲陀住一個,平時 ...

其實99房整張碌架床已經有位訓啦

大宅

mandy952 發表於 18-5-29 00:16
其實99房整張碌架床已經有位訓啦

請姐姐最好有冇位自己決定,不過好吾好人就難講?我姐姐瞓上格媽媽下格冇問題,剛剛續約2年好滿意!

琥珀宮

stella^^ 發表於 18-5-29 09:08
請姐姐最好有冇位自己決定,不過好吾好人就難講?我姐姐瞓上格媽媽下格冇問題,剛剛續約2年好滿意!
...

其實請工人睇住一老兩小再加家務,好少人肯做,除非較高人工或其他野得過且過啦

伯爵府

BK Milk勳章

如果是我選自己FTM,或自己媽媽+姐姐。我不會靠99。最多辛苦2年,等細的返學全日。

男爵府

luv__hccc 發表於 18-5-28 18:10
一直同99住,老公係細仔,其他家庭成員都搬哂出去,係間唔中先會返黎,我地有個女,而加我仲陀住一個,平時 ...

叫有微言果個咁孝順,帶阿媽返佢屋企住囉。要工人瞓sofa床得唔得?碌架床?記得要孝順果個出返d姐姐錢。如果財政唔許可,真心唔好做ftm,因為唔系短時間問題。你c6未必會頂到。

男爵府

ilovecafe 發表於 18-6-2 02:29
叫有微言果個咁孝順,帶阿媽返佢屋企住囉。要工人瞓sofa床得唔得?碌架床?記得要孝順果個出返d姐姐錢。如 ...

請姐姐問題,老公已經同佢d家庭成員商量過,某人講請唔係問題,只不過請一個只負責佢媽媽,只係間唔中幫手照顧兩個細,如果要請嘅要我地自己請多個姐姐,我老公即時reject左,講左d野令某成員無聲出

男爵府

luv__hccc 發表於 18-6-2 09:14
請姐姐問題,老公已經同佢d家庭成員商量過,某人講請唔係問題,只不過請一個只負責佢媽媽,只係間唔中幫手 ...

咁就叫孝順果個收聲啦

侯爵府

請姐姐問題,老公已經同佢d家庭成員商量過,某人講請唔係問題,只不過請一個只負責佢媽媽,只係間唔中幫手 ...

小朋友返n,開始讀書洗費多好多倍,建議你請工人照顧小朋友,客廳裝路軌裝簾整個位比工人瞓,你有2個小朋友洗費x2,返工賺多D錢比小朋友仲好啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ilovecafe 發表於 18-6-1 18:29
叫有微言果個咁孝順,帶阿媽返佢屋企住囉。要工人瞓sofa床得唔得?碌架床?記得要孝順果個出返d姐姐錢。如 ...

但間屋係佢奶奶,無理由叫其他仔女接走喎。

真係得兩個方法,請工人or做ftm...
其實湊小朋友真係好辛苦,唔係沖奶同睇住佢

男爵府

我愛Corina 發表於 18-6-4 07:20
但間屋係佢奶奶,無理由叫其他仔女接走喎。

真係得兩個方法,請工人or做ftm...

頂得到就頂,頂唔到的,真心講句,個老毋你地個個都有份的,唔系同住果個就要受晒㗎,唔抵得的咪有錢出錢,有力出力囉,唔好扮心痛,講到錢又肉痛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ilovecafe 發表於 18-6-3 23:52
頂得到就頂,頂唔到的,真心講句,個老毋你地個個都有份的,唔系同住果個就要受晒㗎,唔抵得的咪有錢出錢 ...

你又知其他仔女無比錢?

老實說,你估樓主有能力搬出去,你估佢搬唔搬?

男爵府

ilovecafe 發表於 18-6-4 07:52
頂得到就頂,頂唔到的,真心講句,個老毋你地個個都有份的,唔系同住果個就要受晒㗎,唔抵得的咪有錢出錢 ...

其實你呢個Case真係應該請工人,你99睇住個工人做,你兩公婆做full time。問心要991打2隨時出事,到時就唔系孝唔孝順咁簡單,出事就大鑊㗎啦

伯爵府

點解請一個工人其他人會reject?要佢地夾錢嗎?如果唔係,請個工人幫輕下係好事渦……
不過點都好,你99年紀開始大,照顧兩個細路唔係咁容易……你不如考慮下轉pt,或者ftm幾年啦……
難聽講句,冇錢冇準備真係唔好生咁多,依個世界求人本來就好難……父母都唔係奉旨幫你地嘅……

男爵府

我愛Corina 發表於 18-6-4 08:08
你又知其他仔女無比錢?

老實說,你估樓主有能力搬出去,你估佢搬唔搬?

有比錢比得足,就唔會比樓主c6叫到佢收聲啦。就係大家都明白樓主搬唔到所以大家都叫佢請工人囉。

瑪瑙宮

ilovecafe 發表於 18-6-4 00:38
有比錢比得足,就唔會比樓主c6叫到佢收聲啦。就係大家都明白樓主搬唔到所以大家都叫佢請工人囉。
...

樓主都無講咩事,有時唔一定關錢事。

樓主話請工人都比其他人reject, 如果樓主夠power 照起晒頭家,佢都唔洗理人reject啦

男爵府

DEL

男爵府

激死我, 打左兩次都自動彈app
見到大家留言, 唔好嗌交, 點解會reject請工人, 其實99行得走得, 可以自己煮飯, 係佢家庭成員驚有起事上黎無人睇住, 但尋日星期日我眼見得一個女返黎睇佢阿媽, 話說我同老公講請一個姐姐, 我地出大份, 佢地幾兄弟姊妹咪每人夾小小錢照顧下佢地阿媽, 又可以幫手睇住兩個細, 點知家庭成員咪講請工人唔係問題, 只不過請一個負責照顧佢地阿媽, 但如果要照顧埋我地d仔女, 要自己再請多個, 我老公即時話無位訓, 一係係阿媽間房間出黎, (我地一家四口只用兩間房都比佢地話霸住地方), 我想講平時佢地入屋唔除鞋我宦無出聲, 晚晚拖地, 就算有時食完飯d碗都係我幫佢地洗! 真係自私到爆, 我同老公有能力真係唔想睇佢地面色, 平時好日又唔過黎, 一有事上黎個個扮晒野, 仲要衰到話99搞成咁因為係湊我個女

姐姐唔肯一個照顧三個後話啦, 但問題好肯定係佢家庭成員覺得蝕左囉

首頁

尾頁

跳至