有無JM試過生汗皰疹?

荷包乾硬化
|
其實係咪即係主婦手?揸咩會好?
seen1818
|
荷包乾硬化 發表於 18-5-29 08:13

唔係煮婦手,水泡無傳染性,但唔好R, 一R,附近都會生,只會生喺無毛孔嘅地方

我好嚴重,要睇專科先好,而家偶爾出幾粒

米豬蓮
|
我睇醫生叫佢開類固醇止痕,痕到癲太影響我,人慢慢大愈出愈少
jadepearl
|
我有, 不定期的生在手指手板, 有D位吾痕, 但有D位痕得緊要.
試過生在手指骨上, 超痕&有點痛 & 腫

多年前皮膚科醫生說是濕疹

之後我都無理, 由它3-4星期左右好

我估難㫁尾

Rubik
|
生緊,主要手指la同手背,痕到趴係度,搽乜都唔斷尾,所以放棄咗尤佢,痕就r
elaine1021e
|

我連腳都有。。訓教痕到要不停r..根本都忍唔到
唔知點算好
但係得訓教先特別痕
好似mo得斷尾咁
jiffjiff
|
回覆 elaine1021e 的帖子

我有, 有左兩年係對手, 上年睇過西醫專科, 要食同用勁既類固醇藥丸同藥膏先退, 但一停一兩日藥即起. 西醫都話你唔可以keep住食類固醇藥丸. 叫我找致敏源. 我去抽血做左致敏源test全部pass, 心灰意冷, 去找中醫睇, 睇左兩個月到, 有明顯改善, 但都好反覆易發作. 特別係夏天.
今年夏天就勁起, 痕到晚晚R醒, 依家睇緊中醫個多月, 咩都戎哂, 冇咩好轉(上年睇都有用, 可能食醇左), 又係平凡媽媽到買左金/紫膏用, 但都冇好既改善.

我都想知大家有冇咩好介紹, 真係好煩. :(
ashcracker
|
我都係主要生係手指位,可能個排身體差或掂到重化學野都會突然出,搽野好快好
口水包包
|
白醋加1比1水要偏熱。可以重用叮返熱佢。浸10分鐘 早晚一次。 一星期就好。 之後掂清潔用品都要帶手套。 我有主婦手都係咁樣好返。
jiffjiff
|
回覆 口水包包 的帖子

我都用過中藥溝白醋(中醫開的)都冇用. 請問你果種係咪汗皰疹? 有d一粒粒係深層好似西米露咁, 超級痕.
jiffjiff
|
回覆 ashcracker 的帖子

我手指, 手掌, 依家開始手背都有. 好怕比人見到, 睇黎睇去都唔好, 睇醫生買藥膏都買到我窮
口水包包
|
jiffjiff 發表於 18-10-5 16:15
回覆 口水包包 的帖子

我都用過中藥溝白醋(中醫開的)都冇用. 請問你果種係咪汗皰疹? 有d一粒粒係深層好似 ...

係。 先係有一粒粒。愈r愈多。 之後就爆出傷口。 又痕又痛
Rabbit-horse
|
我生係腳,連腳底都有...
有時頂唔順會拮爆佢用消毒棉抹
平時用勁強保濕
如果都唔得先用類固醇
我都想知點斷尾...
biancaho7
|
荷包乾硬化 發表於 18-5-29 08:13

我手腳都有生
我通常整穿佢
然後用消毒藥水抹吓佢
再搽寶膚靈就好返
KUDOS
|
我見有朋友生過汗疱疹,佢話係唔夠瞓、有壓力、出汗同特別響潮濕天氣就有,平時冇㗎!