小朋友眨眼

meng922
|
呀仔2.5歲,上星期鼻炎已不停眨眼,到今個星期鼻炎已好都仲係眨,再睇醫生話係敏感,但食左藥都係無用
我留意到,有人同佢講野,自己睇書或諗野都會眨得好密,我唔係鬧佢的語氣,同佢講道理都會眨得好犀利有JM可以分享下嗎?

chitosefung
|
是否好大力咁眨,
我仔也有,也是約2-2.5 歳時,也是鼻過敏,
現在三歳又冇見佢咁眨眼了。
meng922
|
chitosefung 發表於 18-5-29 18:36
是否好大力咁眨,
我仔也有,也是約2-2.5 歳時,也是鼻過敏,
現在三歳又冇見佢咁眨眼了。

用力眨,有時會捽鼻
可以問下你小朋友眨眼持續左幾耐先好?
drizzle
|
meng922 發表於 18-5-29 18:22
呀仔2.5歲,上星期鼻炎已不停眨眼,到今個星期鼻炎已好都仲係眨,再睇醫生話係敏感,但食左藥都係無用:laug ...

可以叫醫生開眼藥水
chitosefung
|
meng922 發表於 18-5-29 18:38
用力眨,有時會捽鼻

好幾個月,果時好怕佢習慣,大個就會變得好古怪。
不過後來冇理佢,當然佢又冇敏感發作,自己冇再眨。
choc_choc
|
一般食抗敏藥+滴眼藥水
macdullbaby
|
呀仔2.5歲,上星期鼻炎已不停眨眼,到今個星期鼻炎已好都仲係眨,再睇醫生話係敏感,但食左藥都係無用:laug ...

去萬0 或者屈x 氏藥房買人做淚水(獨立包裝),每天洗眼3次,沖走致敏原。見好轉就減到2次直到完全停止眨眼。

雪凍用有消炎作用
sharon_pig
|

停游水
meng922
|
sharon_pig 發表於 18-5-29 22:22
停游水

無游水呀
sharon_pig
|
meng922 發表於 18-5-29 23:35
無游水呀

冷氣都有關 太乾
yuensiu
|
我仔有時都係咁眼敏感,醫生開眼藥水比佢滴幾日先無咁樣。
chanseenine
|
之前阿仔都有呢個情況,醫生開藥說只能起舒緩作用,不能治本的。而且藥含類固醇,越用身體越差。暑假去旅行成個幾月,旅行期間逐漸晤見眨,返黎香港一段時間又眨,應該與空氣有關
大檸樂
|
meng922 發表於 18-5-29 18:38
用力眨,有時會捽鼻
可以睇下眼科.不過都係開d眼葯水比你的下消取敏感.一係就醫鼻敏感.解決其中一樣就可以減輕眨眼.我個小朋友就係咁醫好.
tester5
|

回覆 meng922 的帖子

我仔有幾個月眨得好勁,我怕佢眼乾症。睇醫生時問一問醫生,醫生好肯定話係敏感啫(佢一向鼻敏感),比眼藥水佢滴,冇作用,都係咁眨。
但眨左幾個月之後就自己好返。
littlemilky
|
tester5 發表於 18-5-30 11:36
回覆 meng922 的帖子

我仔有幾個月眨得好勁,我怕佢眼乾症。睇醫生時問一問醫生,醫生好肯定話係敏感啫( ...

我仔都係,一年會有一段時間係咁,同氣候、空氣質素有關
Koala_Chu
|
我囡小時候有段時間係咁, 係眼敏感, 睇醫生滴眼藥水, 有機會翻發, 尤其是轉天氣時
meng922
|
今日去藥房買左支眼藥水,滴左一次已好多了
cwmanna
|
醫生話壓力都會令小朋友緊張眨眼, 我仔都有, 眨到煩, 加埋鼻敏一齊黎, 食藥就好喲
rebeccalin
|

我個女七歲,年初的時候也是不停眨眼,好大力眨眼那種,總之看上去表情好難睇,之後帶去睇醫生,醫生話冇事,可能敏感,然後開左藥和眼藥水,結果睇完醫生佢又唔眨了,藥和眼藥水都冇用過。
Mrs.Luckycat
|

我仔K2時又係成日眨眼,我冇帶佢睇醫生、又冇滴眼藥水。呢兩年佢又冇眨眼問題喎。