冷面汁

PANCO
|
呢排咁熱,無謂口食飯,偉大既 jm可否提供吓你地用咩冷面汁(最好有圖) 。謝謝
jojo1234
|
想知x2
Cheung1234
|
日式芝麻醬
kitbebe
|
去一田超市行下就有收獲啦!!
bbkk707
|
一田
PANCO
|
kitbebe 發表於 18-5-30 15:33
去一田超市行下就有收獲啦!!

我想知邊隻冇咁多味精,食左唔會咁口渴。因為多數日文唔識睇
hugub
|
鰹魚汁(1份) + 芝麻醬(2份)

尋晩試左 千島汁(3匙) + 是拉差辣醬(0.5匙).... 似以前元禄的味道
wcpcelia    發表於 18-5-30 15:55
gracelam
|
PANCO 發表於 18-5-30 15:30
呢排咁熱,無謂口食飯,偉大既 jm可否提供吓你地用咩冷面汁(最好有圖) 。謝謝
...

芝麻醬加日本芥辣
micsin
|
PANCO 發表於 18-5-30 15:30
...

日本豉油 加芝麻油
tsung
|
gracelam 發表於 18-5-30 15:41
芝麻醬加日本芥辣

開胃
thomasyeung
|
會用咩麵?
hugub
|

鰹魚汁 (1湯匙) + 芝麻醬 (2湯匙) .... 自己試下味, 唔夠可加芝麻醬, 鰹魚汁唔好加太多因為好咸
PANCO
|
hugub 發表於 18-5-30 15:47
鰹魚汁 (1湯匙) + 芝麻醬 (2湯匙) .... 自己試下味, 唔夠可加芝麻醬, 鰹魚汁唔好加太多因為好咸
...

susumi123
|
我用開呢隻,唔洗溝水,倒出嚟就食得

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
hugub
|

是拉差 0.5湯匙 + 3湯匙千島醬 ..... 唔夠辣可隨意加是拉差

酸酸辣辣
PANCO
|
thomasyeung 發表於 18-5-30 15:46
會用咩麵?

蕎麥面,幼烏冬
PANCO
|
susumi123 發表於 18-5-30 15:51
我用開呢隻,唔洗溝水,倒出嚟就食得

hugub
|

尋日工人買左呢隻, 用水煮完過冷河, 乾左再雪凍.... 因為工人姐姐禁食所以去左 aeon買近便d.. 我估街市都有一包包賣會平d... 我用左蝦仁, 火腿絲, 蟹柳絲, 青瓜絲, 蛋絲
北寄貝
|
芝麻醬+花生醬+白醋+生抽
Bobo113
|
曰本鼓油,味淋,麻油,介椒油,少許糖,芝麻