懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

肥肥catcat 發表於 18-5-31 20:24
我上網睇到篇嘢
https://kknews.cc/baby/ezxeay.html
話可以羊膜腔灌注

你講既呢樣野問左醫生,香港冇呢樣野,唉,你唔好甘擔心先,密d產檢就ok。唔好比自己太大壓力

別墅

Litinwing 發表於 18-5-31 19:44
我見我個私家医生次次都是照超声波,沒要求要我驗其野,可能下面沒特別唔舒服,这些情況都不知如何預防?我月 ...

你月尾都開刀了,不怕,只要你bb有心跳,就算胎水少佢都要幫你,冇問題的,恭喜你,就來見到自己bb了

別墅

SusanTam 發表於 18-5-31 20:55
其實有經驗婦產科醫生一用鴨咀夾看便知道陰道分泌物大概嚴重情況。例如我現正也有念珠菌,他也立即知道有 ...

念珠菌係有,但應該同串水冇關了,多謝你

大宅

睇完真係唔識點安慰好
係未一定要超超聲波先知…
我係一兩日朝早有一忽
其餘時間都無乜大問題
係有一次feel到流出黎咁
下星期就產檢,好擔心

複式洋房

回覆樓主:

祝福樓主和BB.

別墅

kaikai620 發表於 18-5-31 21:38
你月尾都開刀了,不怕,只要你bb有心跳,就算胎水少佢都要幫你,冇問題的,恭喜你,就來見到自己bb了
...

其実我第一胎有事,捱到七个几走左,所以我对这些好有陰影,未見倒佢平安出世,我日日都好担心

侯爵府

kaikai620 發表於 18-5-30 17:17
一到20週本來開開心心去私家做結構,點知私家話照到bb胎盤裡冇哂胎水,懷疑係胎水滲出來,即寫紙去醫院,醫 ...

祝福你,養好身體,小天使好快會再黎搵你

大宅

KiKicck 發表於 18-5-30 15:49
其實唔照真係唔會知?會唔會有咩痛架?

如果小小地咁漏真係唔知㗎,我以為係分泌加尿液,冇痛乜都冇。

大宅

kaikai620 發表於 18-5-30 16:55
頭先再問多次醫生,佢話我太早已經冇哂羊水,就算得到28週真出黎,bb心肺都唔會健康
...

我醫生話羊水要用到23週去發展肺部結構,只要有小小都得,希望你其實仲有啲啦,我發現嗰時咁咁過咗23。

大宅

kaikai620 發表於 18-5-30 16:58
所以醫生就叫我唔好博,如果bb唔健康都手尾長,話嚴重手手腳腳會斷.....唉,睇到你篇野甘勵志,但又比醫生 ...

我冇曬啲羊水都怕BB手腳有問題,但嗰時冇諗咁多,總之佢仲有心跳我想比個機會佢,我入院之後打咗兩支類固醇針去幫佢肺部發展,唔知你會唔會有幫助?

別墅

勞氣小妹 發表於 18-5-31 22:24
睇完真係唔識點安慰好
係未一定要超超聲波先知…
我係一兩日朝早有一忽

要用試紙先知係咪羊水,或鴨咀挾,唔洗擔心,我滲係起碼一日滲7,8次,每次好似1蚊銀份量

別墅

Litinwing 發表於 18-5-31 22:45
其実我第一胎有事,捱到七个几走左,所以我对这些好有陰影,未見倒佢平安出世,我日日都好担心
...

比我更痛苦,7個幾月嗎?我呢一胎其實每一日都在擔心,13週開始流血就好似一日過得一日甘

別墅

agneau 發表於 18-6-1 01:21
我冇曬啲羊水都怕BB手腳有問題,但嗰時冇諗咁多,總之佢仲有心跳我想比個機會佢,我入院之後打咗兩支類固 ...

但可能你發現時23週醫生就幫你打,我依家只20週,剛剛係甘狂流水,流到半塊濕左,我諗連少少都流埋出黎。你係私家家政府,甘好幫你打針

別墅

agneau 發表於 18-6-1 01:21
我冇曬啲羊水都怕BB手腳有問題,但嗰時冇諗咁多,總之佢仲有心跳我想比個機會佢,我入院之後打咗兩支類固 ...

我唔敢等,因為得20週,怕佢出世真係好多問題,好嚴重,做決定果下個心痛死。

複式洋房

kaikai620 發表於 18-5-31 20:30
好多謝你,講到哂我心情,我好想盡力保,但好怕佢出世會有事,到時我更加內疚一世,其實心情好忐忑,好想 ...

樓主,決定做的意思,是你決定要放棄BB嗎?可否再給自己和BB多一些時間?再拖一陣可以嗎?我也是待産媽媽,懷孕過程曾經歷意外、又試過差點失去BB,但今天BB仍繼續奇蹟地不斷成長!願奇蹟亦大大臨到你和BB身上!!

生命真的很寶貴!若BB能捱得過這一關,將來的事,現在真的想不到太多!

我因工作緣故照顧過不同的特殊需要小孩子,看見他們即使身體再差,限制再多,他們仍很努力地生存,仍會很開心地笑!只要父母有勇氣,孩子就有力量,就能繼續被愛!即使當中有被父母遺棄的,孩子亦沒有放棄自己,我和同事都很愛他們!所以凡事有兩面的,很慶幸我見過好的一面!

無論怎樣,也鼓勵你和BB一起堅持到最後一刻,大大祝福你們!!

大宅

kaikai620 發表於 18-5-31 09:56
我唔敢等,因為得20週,怕佢出世真係好多問題,好嚴重,做決定果下個心痛死。
...

你要好好保重,係好難做決定,唯有希望你仲有啲啲羊水,仲可以訓牀涯下,祝福你

別墅

bbjohn155 發表於 18-6-1 04:04
樓主,決定做的意思,是你決定要放棄BB嗎?可否再給自己和BB多一些時間?再拖一陣可以嗎?我也是待産媽媽 ...

多謝你地甘多位祝福,尋晚大量流胎水,然後腹痛得好勵害,姑娘話應該作動痛,差d痛到暈左,真係好辛苦,訓訓下痛醒,成晚都冇訓過,係甘痛,我諗今日會進行我唔想接受既事實,但冇辦法了,身心都在受苦,bb冇哂羊水更痛苦。

大宅

kaikai620 發表於 18-6-1 06:30
多謝你地甘多位祝福,尋晚大量流胎水,然後腹痛得好勵害,姑娘話應該作動痛,差d痛到暈左,真係好辛苦,訓 ...

正如醫生講,夾硬保住未必係好事
養好身體再努力,小天使會返來的!

複式洋房

回覆樓主

樓主要保重,任何決定都支持

複式洋房

回覆樓主

樓主要保重,任何決定都支持

首頁

尾頁

跳至