懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

懷第二胎中期時,已著手安排產後的月子餐。月子餐一般包括:早/午/晚餐/湯水/甜品/燉品/代茶,內容唔算太大分別,惟獨價錢好取決於送餐還是上門烹煮,當然上門現煮會較貴。

比較過五六間價錢,雖然我唔算有錢,但很有決心餵人奶,反正預了「我食乜BB就食乜」的原則,我本身都傾向上門服務,正當我心大心細唔知揀邊間好,33週BB 忽然提早到臨,令我完全失晒預算!

在醫院生完BB醒返無幾耐,即時諗點安排月子餐?咁急有無人接呢?於是膽粗粗問咗我睇咗好耐o既其中一間:祖祖媽。估唔到佢收到我電話即時幫我安排,我第三日出院,第四日佢地已經安排到嬌姐 (Daisy姨姨) 幫我煮餐。

我家地方淺窄,廚房空間更是有限,但想不到嬌姐超級勁,2個半鐘頭可以準備好一日四餐湯水代茶等等,個人亦覺得相當好食,我係可以。食。晒。所。有。嘢!由於BB早產留院,我除了泵奶和送去醫院順便探BB之外,基本上日日都可以努力食食食,不用自己諗煮乜嘢,又有時間休息。

因為嬌姐D嘢食太好食,BB出院後我亦需要人煮飯,結果我除了一開始買了三星期中醫月子餐之外,接住再買了四星期的普通月子餐,日日同BB一齊食好D!

其實我望返轉頭,雖然祖祖媽月子餐算係數一數二比較貴,但上門即煮真係好食D,即使晚餐翻熱都好有質素! 而且嬌姐pattern 係日日都有魚有雞有肉,D餸好少重覆,而我亦無乜問佢煮乜,完全放心等佢安排。佢知我鍾意食蒸魚,兩三日就蒸條新鮮魚我食,真係好好!我都好感恩呢七個星期遇到佢,我身體咁快復原,佢都有大功勞!

複式洋房

ada0302 發表於 18-5-30 22:59
懷第二胎中期時,已著手安排產後的月子餐。月子餐一般包括:早/午/晚餐/湯水/甜品/燉品/代茶,內容唔 ...

價錢係幾多左右?我黎緊都係自己坐月,想搵定月子餐

民房

Littlebabyfung 發表於 18-7-16 23:21
價錢係幾多左右?我黎緊都係自己坐月,想搵定月子餐

我頭三星期買中醫月子餐,連交通費要$13500左右
之後四星期普通月子餐,連交通費$14700

但一星期得六餐,星期日休息,若有公眾假期就會順延補返。

大宅

ada0302 發表於 18-7-16 23:40
我頭三星期買中醫月子餐,連交通費要$13500左右
之後四星期普通月子餐,連交通費$14700

$14700夠幾人食?

別墅

懷第二胎中期時,已著手安排產後的月子餐。月子餐一般包括:早/午/晚餐/湯水/甜品/燉品/代茶,內容唔 ...

已包買餸錢嗎?

大宅

你好 我都留意緊呢間月子餐
請問:
款式同份量會否太小?
兩個半鐘真係煮得切咁多野?
煮完之後會執拾同清潔番廚房嗎?

洋房

可唔可以分享月子餐價錢和資料,我黎緊都諗住自己坐月
Thanks

複式洋房

可以pm我嗎?thx

首頁

尾頁

跳至