孕期分泌討論

sizzlers
|

隔離post 睇到有jm 嘅羊水問題,但唔好意思繼續喺佢個post 問,所以開另一個post 大家交流下。

請問大家嘅分泌係點架呢,我依家13周,好多分泌,有時直頭feel到佢流出嚟,我即去洗手間抹,會發現濕咗,有時會連住米黃白色嘅分泌物,分泌物就時多時少,睇到jm 流羊水嘅post, 我依家好擔心呀,請問有冇jm 都有相同情況呢

yankiyan
|
我有時係透明水狀
有時係奶白一pat
有時帶少少黃
一切都正常
Loktungggg
|
我依家15週幾⋯從來都冇分沁
仲乾淨過有bb之前
我同事都話佢好多分泌,有時連條褲都會濕埋
pussykat
|
Loktungggg 發表於 18-5-30 23:55
仲乾淨過有bb之前
我同事都話佢好多分泌,有時連條褲都會濕埋 ...

放心啦,正常架,我陀bb時都少過懷孕前,bb已平安出世啦,仲嘈過隻烏鴉
肥妹子
|
sizzlers 發表於 18-5-30 23:52
隔離post 睇到有jm 嘅羊水問題,但唔好意思繼續喺佢個post 問,所以開另一個post 大家交流下。

請問大家嘅 ...

我而家19週
12週開始久不久都有少少分泌
有時無色有時有少少黃⋯
我睇完會個post都有點擔心,因為佢話分泌痛黃⋯⋯
Loktungggg
|
pussykat 發表於 18-5-31 00:00
放心啦,正常架,我陀bb時都少過懷孕前,bb已平安出世啦,仲嘈過隻烏鴉
...
哈哈仲等我一開始買定左好多護墊偏用,不原來冇用武之地
freshrose
|
Loktungggg 發表於 18-5-30 23:55
仲乾淨過有bb之前
我同事都話佢好多分泌,有時連條褲都會濕埋 ...

我而家就快37w , 都係無咩分泌,係間中1,2 日會突然有d分泌濕濕地咁,但第二日又無左,我覺得無咩分泌係一件好事,因為當你突然覺得有d野流出黎你會提高警覺
ykm103
|

請問大家嘅 ...

我都係睇完隔離個post 好擔心,
而家12週,
一發現懷孕就已經多分泌, 偏黃, 間唔時有少少gel 狀物。
好擔心, 但我5 週開始已經係咁, 嗰時未有羊水㗎喎
KiKicck
|
其實我未有bb前都有時會有呢d流水嘅感覺,有時d底底都會黃左,以為係分泌物整到咁,所以都覺得正常。由有左後覺得分泌都多左,所以有用護墊,唔知關唔關事,上個禮拜有尿道炎,而家要食抗生素,但我都有用護墊,不過就好勤換,返/收工/喺屋企就唔用。。
wynnlitheboo
|
ykm103 發表於 18-5-31 06:20
我都係睇完隔離個post 好擔心,
而家12週,
一發現懷孕就已經多分泌, 偏黃, 間唔時有少少gel 狀物。
其實幾多週開始先有羊水?我之排即10週時中左念珠菌,開始d分泌物就好多同黃,無辦法唔用護墊
XX煩人一個
|
因為21週私家結構係話我羊水夠,上星期28週照私家第二日去醫院,私家只係針對結構部分講,無同我講羊水,但醫院check 話羊水澤界,仲問我有無流過羊水。
因為第二胎,上胎穿羊水仲記得,就話無。但當我見隔黎媽媽po話自己分泌黃,有痛。我呢排又真係有時好多,多到透出打底褲,嚴重過我上胎情況,少腰側痛+肚硬都較密。我有d驚係咪=漏羊水,下星期要番醫院繼續跟進結構照器官,都唔知今星期去唔去私家好,定睇埋呢兩日先。
KiKicck
|
wynnlitheboo 發表於 18-5-31 06:55
其實幾多週開始先有羊水?我之排即10週時中左念珠菌,開始d分泌物就好多同黃,無辦法唔用護墊 ...

請問有念珠菌係咪都要食抗生素?
sizzlers
|
wynnlitheboo 發表於 18-5-31 06:55
其實幾多週開始先有羊水?我之排即10週時中左念珠菌,開始d分泌物就好多同黃,無辦法唔用護墊 ...

請問點樣發現有念珠菌?
eriching
|
聽人話飲多啲水羊水會多
肚應該自然會大啲?
飲少啲羊水都會少?
amyyyip
|
如果擔心,可以去母嬰健康院檢查時同姑娘講。
叫佢拎分泌物去驗下
|
KiKicck 發表於 18-5-31 07:27
請問有念珠菌係咪都要食抗生素?
無呀,淨係藥膏咋,但我都唔敢搽咁多
|
sizzlers 發表於 18-5-31 08:14
請問點樣發現有念珠菌?
下體勁痕,又勁多黃色分泌物,岩岩有第一次產檢,醫生話係念珠菌
cand
|

請問大家嘅 ...

我係呢到答你丫
我呢兩個星期,分泌好多,多到成日覺得兩腿中間好濕
分泌有時會流出界,流到護墊兩邊底褲位,
分泌顏色黃色
但係流分泌時唔會感覺到係一pat
KiKicck
|
eriching 發表於 18-5-31 08:16
聽人話飲多啲水羊水會多
肚應該自然會大啲?
飲少啲羊水都會少?

咦,我飲好多水,所以人人都話我個肚好大,而家4個半月,已經好似5個幾月咁,唔知關唔關事昵
KiKicck
|
wynnlitheboo 發表於 18-5-31 08:25
無呀,淨係藥膏咋,但我都唔敢搽咁多

我近排尿道炎呀,要食抗生素