膽石

yeungyeungma
|
發現有膽石, 43歲, 女, 唔只一粒, 有大有細. 但冇痛冇乜徵狀. 醫生建議割膽, 老公公司保險包足手術費用. 醫生話後生做以後一了百了. 也唔使驚隨時急性阻塞膽管, 好似計時炸彈咁. 而且割膽後對身體冇影響.

但聽人講5痛唔使做.

有冇人未痛都已經做, 如何平衡利弊?
keepitup
|
yeungyeungma 發表於 18-5-31 10:11
發現有膽石, 43歲, 女, 唔只一粒, 有大有細. 但冇痛冇乜徵狀. 醫生建議割膽, 老公公司保險包足手術費用. ...

我當時係痛所以割的 4年前

當然冇人想冇啦啦冇咗個器官,
但我覺得塞膽管仲大獲

pigmei
|
yeungyeungma 發表於 18-5-31 10:11
發現有膽石, 43歲, 女, 唔只一粒, 有大有細. 但冇痛冇乜徵狀. 醫生建議割膽, 老公公司保險包足手術費用. ...
我差不多情況,已經照醫生建議割左.當年見我老豆就係膽石塞左膽管,痛到死死下,去到醫院要即時做手術,已發炎是不可以微創的,開刀後來仲腹膜炎差D無命. 割左幾年了,後來發現身邊都唔少人割左膽的.剛割時比較容易一吃油就會痾, 但耐左多數只是吃多左油時,係會感到消化不好,對生活影響不大,反而令自己減少左吃肥
Duckduckbuddy
|

沙田威爾斯中医科可令小过3mm胆石排出.詳情往那處詢问
saikungyan
|
Duckduckbuddy 發表於 18-6-21 10:18
沙田威爾斯中医科可令小过3mm胆石排出.詳情往那處詢问

謝謝分享, 我都有無病徵膽石,今日已book 8月見中醫師
Mrs.Kangaroo
|

我都冇痛,都系医生建議,切左,冇side effect.
cindy618
|
Mrs.Kangaroo 發表於 18-7-28 16:07
我都冇痛,都系医生建議,切左,冇side effect.

咁最初點知架?
Mrs.Kangaroo
|
cindy618 發表於 19-1-1 23:34
咁最初點知架?

做body check 发現的,一路都冇痛,幾年后多左好多胆石,医生再建議割。

初发現时系2粒大胆石,直徑约1cm, 因大粒,唔会塞胆管,所以冇做。再check 時,2粒胆石大了,亦有好多细粒的,因有机会塞胆管,塞左(痛左)先割就唔底啦!再且,早d割,復原較快。