儲蓄計劃

strawberrychic
|
請問除左零存整付同定期,有無其他純儲蓄計劃?問親都被建議買「儲蓄保險」
儲蓄保險保證嘅錢好似仲少過做定期,非保證我又怕派唔足感覺被騙
新人物
|
strawberrychic 發表於 18-5-31 18:57
請問除左零存整付同定期,有無其他純儲蓄計劃?問親都被建議買「儲蓄保險」
儲蓄保險保證嘅錢好 ...

妳睇下佢過去5年個紅利實現率,再打個8折去計下囉,非保證又唔會完全無既。
jason111
|
strawberrychic 發表於 18-5-31 18:57

你驚非保證派唔足既話揀個保證成份高既儲蓄計劃買,當然保證高既儲蓄本身非保證個part 既數會好少
lovepinkybb
|
我自己偏向保証成份大d個d。我買左3年暫時見佢都派得足,仲年年會派紅利落我份單
wcpcelia    發表於 18-6-10 09:34
wallshar
|
lovepinkybb 發表於 18-6-9 01:45
我自己偏向保証成份大d個d。我買左3年暫時見佢都派得足,仲年年會派紅利落我份單
...

咁都算開得幾好,如以後每年派足的話,假以時日,在複息效應下回報一定好過纯粹做定期好多。
lovepinkybb
|
wallshar 發表於 18-6-9 15:19
咁都算開得幾好,如以後每年派足的話,假以時日,在複息效應下回報一定好過纯粹做定期好多。
...

我都係咁諗,橫掂唔等錢洗由佢滾下!
feifeima006
|

首先要搞清楚,定期同儲蓄計劃嘅分別,儲蓄計劃係強制性儲一筆錢,係家庭嘅防火牆,擺係度穩步增長,定期係完全做唔到,幾時想拎都可以!
大力大力
|
feifeima006 發表於 18-6-24 23:32
首先要搞清楚,定期同儲蓄計劃嘅分別,儲蓄計劃係強制性儲一筆錢,係家庭嘅防火牆,擺係度穩步增長,定期 ...

家庭防火牆?

大力大力
|
看完就知道唔好買,尤其在加息週期~

請問儲蓄保險值唔值得做 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234
ella821
|

保誠雋昇
Money.ngaiTse
|

因為儲蓄保險,個經紀好似係食最多嘅佣金。所以佢會不停sell你買。

有純儲蓄加。我依家做緊每月儲10萬。每月大約有700蚊息。一年有8400度。仲可以中途唔玩。唔使限制一定要定3年定5年。
ella821
|
我可介紹我個保誠 agent 俾你 91423488
wy_yen
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-15 04:06
因為儲蓄保險,個經紀好似係食最多嘅佣金。所以佢會不停sell你買。

有純儲蓄加。我依家做緊每月儲10萬。 ...

每月儲十萬
Terrykit1989
|
其實儲錢應考慮目標先,跟住流動性,年期,回報,短線既幾個月既話咁我建議你做定期3個月個d好過,中線5年既可以考慮基金,長線穩定既話保險儲蓄產品會比較好,重有其他想問既可以pm我
Money.ngaiTse
|
wy_yen 發表於 18-10-15 14:58
每月儲十萬

講錯咗。一年儲10萬,每月派息嗰隻
ella821
|
我可介紹我個保誠 agent 俾你 91423488
chinahk30
|
feifeima006 發表於 18-6-24 23:32
首先要搞清楚,定期同儲蓄計劃嘅分別,儲蓄計劃係強制性儲一筆錢,係家庭嘅防火牆,擺係度穩步增長,定期 ...

你有做SALE 的潛力, 缺點都可以講成係優點

crystal媽咪
|
wy_yen 發表於 18-10-15 14:58
每月儲十萬

每個月儲十萬。呢度啲人都好有錢喎

#曲線要講明