自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我幾年前有呢個病,真係好痛苦在復康院訓左半年一直都醫唔好。有做慈力共振咩話L5 椎間盤突出令我右邊pat pat 痛到落腳,但當時我係左腳痛。醫生提意我做手術切左突出來既椎間盤。我梗係唔做..同埋當時復康院裡有病人做左手術係同我講會好‘梗’ 好硬條腰。始終都去唔番以前咁柔軟。咁我選擇左做物理治療。 當時真係好痛...痛到有日上左復康院天台。其實係想吹下風。但連坐都痛到想喊...真係有種衝動爬出去就跳落去。可想而知真係幾痛...因為我行、坐、訓都痛。

我就日復日做物理治療,止痛藥,同院友交流心得。有時可以請假出去同家人食飯。我都拿著柺杖曲埋個身慢慢行。不過我戴著口罩。真係好怕識既人撞到我...(下刪百字)總之最後出院係仍然痛。政府既醫生話:你唯有將痛楚變成你生活既一部份...(真係痴線)出到院有去睇骨醫有游水有在家做物理治療,最後我減重接近30磅個人又輕鬆左就好好多。不過而家間中仍然會少少痛。如果好勞動時 有時會大痛...

但我有一套方法令佢減輕痛楚直至唔痛。所以想分享比受緊折磨既人

1.首先我會睇下自己係咪重了。磅數好緊要,當我重了我腰負荷過重旁邊既肌肉好硬。就會由pat pat 痛到落腳。我就會開始清淡飲食

2.食止痛藥。唔好覺得食藥有害。就硬住頭皮去做運動或拉筋。我係食止痛藥後減輕痛楚才做拉筋和運動。你愈痛就愈係做得就住就住。

3.熱水袋。好有用,先膚15-20分鐘再進行物理治療/運動

4. 平躺yoga 席上。曲起雙腳同時慢慢左右邊擺。盡量貼落席。太痛就輕輕擺。(專業物理治療師教我回家做)

5.平躺 一隻腳伸直 一隻腳用雙手抱著。盡量向上抱。有拉緊既感覺。左右邊輪流做。(治療師教)

大宅

回覆樓主

6.訓響一個淘寶上買既牽引器。我幾年前買$1x 蚊 ,每日訓15分鐘。呢個牽引器真係又平又好用。佢會令你 腰既弧度變番正常咁(我唔知而家幾錢,有需要自己search 我無得賣)

7. 游水和拉筋係我必定做。但我會好慢咁做。太痛就停。

以上分享我都係按照自己程度。未必適合所有人,但我都希望幫到一些受折磨既人 減低痛楚。因為我知真係好痛好痛。
真係痛到要坐輪椅 就盡快睇醫生最好。

大宅

回覆樓主:

完全明白你的情況和感受,因我去年也受過這種折磨,同樣是L5突出,那時真是痛到想死 。幸好現在好了很多,你建議的方法與我做的差不多,現在雖然仍有痛,但可以行得走得(我差不多大半年不能走路),已經十分感恩了。
謝謝你的分享,希望幫到受到此痛苦的人。

侯爵府

回覆樓主:

我吾算好嚴重,做完物理治療吾痛,但間中都返發,要每晚拉筋,吾好攞重野。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

凌太 發表於 18-5-31 19:55
6.訓響一個淘寶上買既牽引器。我幾年前買$1x 蚊 ,每日訓15分鐘。呢個牽引器真係又平又好用。佢會令你 腰既 ...
極之詳盡的經驗之談,一定可以幫到好多JM,欣賞你

大宅

6.訓響一個淘寶上買既牽引器。我幾年前買$1x 蚊 ,每日訓15分鐘。呢個牽引器真係又平又好用。佢會令你 腰既 ...

請問有無圖片?

子爵府

回覆樓主:

謝分享

大宅

回覆樓主:

我是用這個

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

cwaisum 發表於 18-5-31 20:47
我是用這個

我都淘左呢個,一腰痛就瞓下

大宅

我是用這個

我都係這款。由只訓到第一格到訓到第三了!

之前訓第一格 我閃電咁痛...真係好耐都起唔到身。

大宅

tester5 發表於 18-5-31 20:10
極之詳盡的經驗之談,一定可以幫到好多JM,欣賞你

我簡直受盡這個病既折磨...所以希望其他人有呢個病可以試下減重!游水!訓牽引器。強化背脊

寶石宮

2023年兔年勳章

謝謝分享 保重

男爵府

回覆樓主

多謝分享

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

受椎間盤突出(坐骨神經痛)困擾的人請進,希望能幫到你們---我沒花錢就治好了坐骨神經痛(但要花時間)。

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=330&t=3305227

朱增祥簡易拉筋法
http://www.relativehumanity.com.tw/cm/lajing01.htm

珍珠宮

2024年龍年勳章

我是用這個

$1x好平喔!有無link呢?唔該曬!

大宅

回覆樓主

多謝樓主分享,無論有冇坐骨神經痛都可以跟你咁運動保養,相信可以幫到好多人

大宅

回覆樓主:

好叻!(emoji)(emoji)

珍珠宮

回覆樓主

多謝你, 祝日子愈來愈好
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

bobomia 發表於 18-5-31 22:37
$1x好平喔!有無link呢?唔該曬!

我買要$50(連運費)

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

凌太 發表於 18-5-31 19:54
我幾年前有呢個病,真係好痛苦在復康院訓左半年一直都醫唔好。有做慈力共振咩話L5 椎間盤突出令我右邊pat p ...

謝分享

首頁

尾頁

跳至