懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

純分享-真係谷到爆,實在不吐不快。
本人自問個性隨和,順得人,有禮貌,但請咗以下呢個陪月,實在令我氣憤。還好我唔係坐月時請佢,如果唔係分分鐘俾佢攪到產後抑鬱。

係咁嘅,因為工人姐姐要7月頭先到,所以我4月中揾咗一個自稱好有經驗嘅陪月,睇吓佢有無期幫我照顧9個月大嘅bb直至姐姐到埗,當時佢話佢啱啱完工,下一個客7月中先開工,所以應承咗我。如是者我一心等佢5月中開工,無再揾其他姨姨,點知開工前10日,佢突然話佢舊客個朋友啱啱俾陪月甩底,所以佢想去幫手,唔可以嚟我度,叫我搵屋企人湊,況且佢唔鍾意湊大B,鍾意湊new born⋯⋯我真係眼到突埋,人哋俾陪月甩底你去幫人,咁你甩我底搵邊個幫我?況且你應承我在先,如果我屋企人可以幫我湊,我一早就唔駛搵你,難道我多錢得滯?再講,你接job時已經知道係大B,無人迫你接。經過一輪拉鋸,佢最後都推咗嗰邊,如常5月中幫我湊B。須知陪月嘅誠信同操守好緊要,經此一役,我已經開始懷疑佢幾時會再玩嘢,嗌唔做,但礙於當時臨急臨忙,都唔知去邊度搵人,所以就惟有忍氣吞聲,希望佢能夠遵守承諾,做到工人姐姐到埗。我明白人人都會犯錯,所以縱使佢做得唔啱,有好多小事我都無出聲,由得佢。但佢講到自己咁專業,係咪唔應該犯以下嘅錯呢?
1)唔幫BB剪指甲,叫我剪
2)中午開咗飯唔出聲,我自己出去食就食,唔食就算
3)好多時都唔講早晨,拜拜,唔應人,無禮貌,有人撳鐘當聽唔到,我喺房,又唔叫我開,好似成村人欠咗佢咁
4)開機洗衫前無check清楚,洗漏嘢
5)如果已經開機洗BB衫,就算之後BB大便整污糟件衫,佢都唔會手洗,只會整濕件衫扭埋一嚿放污衣籃等聽日開機先洗,但咁樣噏法,件衫會有菌,又臭
6)無菜單,唔知煲咩湯(但我仲泵緊奶,上奶湯水好緊要),佢唔想諗食咩,亦唔想買,所以盡可能都叫我自己買餸
7)整爛無乜可能整得爛嘅調味樽,用完唔閂蓋,無手尾
8)啲碗洗完仲有飯黐住,啲用具用到油淋淋又唔抹
9)換片墊有大便漬唔理
10)粥仔煲完,未攤凍,仲出緊煙,叫佢等陣先餵,唔聽,照餵,佢話如果BB覺得熱自然會喊(我諗如果佢真係呑咗熱到喊,我已經要帶佢睇急症)
11)煮粥煮到變稀飯唔認,叫佢加水煮多陣發脾氣,話BB消化唔到自然會排出體外;又話前僱主都指定要BB食稀飯先有力行,但講緊個BB歲幾,我個仔得9個月。第一日嚟我叫佢用攪拌機,唔肯用,切到啲菜、肉大大粒,米又煲唔爛,攪到BB兩日無大便,之後先一嚿嚿屙番出嚟,完全消化唔到,屙咗兩日先屙清啲殘渣。
12)開完米缸唔閂
13)為方便自己,BB朝早8:30先飲完奶,佢11:15就擒擒青餵粥,未夠4:00再餵,咁5:00拍佢瞓覺,佢5:45就可以換衫走人,就算換完衫BB醒咗喊都唔理,叫我自己攪掂佢(其實佢6:00先收工)
14)BB食完一大碗粥半個鐘唔夠,都未消化就拍佢瞓
15)早上飲淨杯水,下午再俾BB飲,但飲之前又唔用水沖乾淨個杯同條外露嘅飮管
16)唔洗晒BB飲食用具,未夠鐘就急急腳走,試過煲粥食淨啲,唔清潔,唔出聲走咗去,要我老公洗
17)換拉拉褲前後不分,成日掉轉著
18)steam奶樽前唔放好啲配件,無閂好個蓋,啲蒸氣漏晒出嚟
19)同BB喺廳沖涼唔閂𥦬,唔閂門
20)一再提醒處理生肉唔好用食飯碗,但佢唔理,好彩無交差感染

佢成日話自己好厲害,係一個不可多得嘅陪月,都唔知點解會接我單job,得佢咁傻先肯嚟幫我湊,講到好似唔駛俾錢咁。真係貼錢買難受,日日要睇佢面色做人,打工仲惡過個僱主,做嘢甩漏,唔聽指示,一意孤行,仲日日嗌唔開心,唔想做,簡直疲勞轟炸,最後我唔駛佢俾7日通知,即炒咗佢。呢個世界真係乜人都有,我真係大開眼界。邊個媽媽唔好彩請著佢,真係分分鐘俾佢攪到產後抑鬱。

珍珠宮

回覆樓主

吓,佢都好離譜喎,佢係咪突登咁做想你炒佢呀!
咁而家咪無人幫你咯。

複式洋房

回覆 cherrymama1 的帖子

我都覺得由頭到尾佢都唔想嚟,所以日日嗌唔開心,睇我幾時頂唔順叫佢走,咁佢就可以去接其他job。好彩俾我搵到其他陪月幫手,唔係仲要日日忍氣吞聲⋯⋯

男爵府

siufeimon 發表於 18-6-1 00:05
本人自問個性隨和,順得人,有禮貌,但請咗以下呢個陪月,實在令我氣憤 ...

幾$人工?

複式洋房

回覆 timtamgal 的帖子

佢收資深陪月價,唔係平,但無論收幾錢,做得陪月,應該要有職業操守,無謂出嚟害人...

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁你重忍到佢,先勁秋

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

淨係第10嗰項……一野爆左佢N年!

複式洋房

回覆 babynetnet 的帖子

所以我最後係因為10同11而炒佢,其他事我可以算,但攪到阿仔就勢係假。

別墅

點解唔開名,等人唔洗中伏

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

doutouch 發表於 18-6-5 21:58
點解唔開名,等人唔洗中伏

同意

大宅

siufeimon 發表於 18-6-1 00:05
本人自問個性隨和,順得人,有禮貌,但請咗以下呢個陪月,實在令我氣憤 ...

俾我一早掃把佢走

子爵府

回覆樓主

好難頂!

首頁

尾頁

跳至