洗手間地腳線d蟲仔(加咗相)

kc1016
|

洗手間門口地腳線成日有d好細粒果d茲仔,太細影唔到相,請教有咩方法清理。

rilakkuma8899
|
噴漂白水得唔得呀?
Poyau
|
rilakkuma8899 發表於 18-6-1 00:16
噴漂白水得唔得呀?

x2
kc1016
|
今日放大影到d茲仔啦,係咩蟲?日日係d gap 到走出走入,有成十幾廿十隻,好煩,有咩辦法清除?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
standbyby
|
kc1016 發表於 18-6-22 23:26
今日放大影到d茲仔啦,係咩蟲?日日係d gap 到走出走入,有成十幾廿十隻,好煩,有咩辦法清除?

...

同問 晚晚都見 唔知乜黎
waiyumama
|
有無試過Biokill 呀?
maikita
|
似係衣魚,有‘啦’隙地方就好易有呢種蟲,你可以試下biokill, 同埋衣魚怕lavender 精油既味
baby0525
|
請問 biokill 邊隻得?
Ronnym
|
kc1016 發表於 18-6-22 23:26

...

你屋企有地方漏水/滲水而你唔知,吽出蟲仔,呢d蟲係響水生架。。

我上次出trip住間所謂"酒店"... 成個toilet都係呢d......
wong2323
|
似係「 卜泥 」( 牆虱)
「 卜 泥 」是一種昆蟲 ,大多數由於環境濕氣加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就易形成這種蟲類繁殖,幸而並不咬人,倘若不理將易繼續增多,切忌用指手指按它或紙巾按壓,原來被壓而斃,即有其氣味遺留,便招引同類更 多聚集。應該用紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋毁滅或用膠紙黏除。再用澳洲清潔消毒劑 spectrum(或 漂白水),傾在毛巾上拭抺於出沒 過之地點,每週兩次便見有效驅除了
或到藥房/超市購bio-kill紫色滅蟎噴劑噴都有效
治本就一定要立即除濕,要保持地方通風、乾燥、日照良好

kc1016
|

回覆 wong2323 的帖子

想問下bio-kill紫色滅蟎噴劑有小朋友可以用嗎?

澳洲清潔消毒劑 spectrum 邊到買到?

kc1016
|
wong2323 發表於 18-6-23 12:46
似係「 卜泥 」( 牆虱)
「 卜 泥 」是一種昆蟲 ,大多數由於環境濕氣加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就 ...

今晚再用膠紙貼死成30隻,全部都係地腳線走來走去,你唔係用燈照佢,你可能以為係灰塵

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊