自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

香蕉宝宝 發表於 18-6-1 08:24
有朋友留意到佢心型脷,又話有d尾音發唔到!我本身自己湊開,可能習慣左留意唔到d咩,阿囡識講野仲識駁咀, ...

我大仔都有心型,睇過醫生話唔洗剪,細仔就一個醫生細細個嗰時話佢有,另一個醫生就話冇。最後四個月嗰時帶咗佢去剪脷筋。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sukkiu 發表於 18-10-20 22:18
睇普通科醫生都得,趁細做好,唔識驚,我仔大要入醫院做,要全身麻醉。
...

唔係個個普通科都做架!我女第一次去健康院我就同醫生話,比信去醫院排期睇,去完政府醫院話可以剪,我就上網揾資料,再問家庭醫生我見佢卡片係兒科同埋幫我女打針都好有愛心,但佢話唔剪……之後我揾左好多醫生先決定揾左個外科做!
另外有個做手術室護士既jm,都話早d係外面做,唔好等大個全身麻醉做!
題外話:上網見到有人話牙醫都可以做,唔知係唔係真

侯爵府

Ginhc 發表於 18-10-20 22:47
我大仔都有心型,睇過醫生話唔洗剪,細仔就一個醫生細細個嗰時話佢有,另一個醫生就話冇。最後四個月嗰時 ...

咁你大仔講野如何呀?

大宅

我女17m都係w脷,但唔算好w輕微 所以我都諗住歲半打針既時候問下醫生

伯爵府

babynetnet 發表於 18-10-20 22:50
唔係個個普通科都做架!我女第一次去健康院我就同醫生話,比信去醫院排期睇,去完政府醫院話可以剪,我就 ...

有次阿囡睇牙,個牙醫想sale箍牙,兼又話我囡有啲痴利筋,可以幫佢剪埋($8000)……

但我覺得無需要,她遺傳了我比較多少少利筋連住,所以容易有懶音或某些相近發音字會比較唔清晰,但我同佢衹要開大個口講,注意自己的口形、發音,唔好講得太快……便與常人無異
當然有需要就要剪,但我覺得揾醫生做好過揾牙醫做

男爵府

我個仔都w脷,但我覺得佢講野好清楚,已2歲幾,問過一個普通科同一個兒科醫生,2個都話2歲仲太細,唔可以斷定係痴脷筋。所以尚在觀察中...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

babynetnet 發表於 18-10-20 22:50
唔係個個普通科都做架!我女第一次去健康院我就同醫生話,比信去醫院排期睇,去完政府醫院話可以剪,我就 ...

我講私家睇,寫紙睇政府專科, 入醫院做。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 18-10-16 07:52
search中環許由。早幾年有人去過一千蚊一次, 如果佢檢查過冇需要,佢唔會叫你剪
...

謝謝分享

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tsung 發表於 18-10-21 07:44
謝謝分享

不用客氣。呢個係有醫德嘅醫生

tsung    發表於 18-10-21 12:58
tsung    發表於 18-10-21 12:57
tsung    發表於 18-10-21 12:57
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

sukkiu 發表於 18-10-21 05:24
我講私家睇,寫紙睇政府專科, 入醫院做。

哦……係喎,嗰時完全無諗過喎去私家睇,淨係諗住去健康院……

侯爵府

KILW 發表於 18-10-20 23:15
我個仔都w脷,但我覺得佢講野好清楚,已2歲幾,問過一個普通科同一個兒科醫生,2個都話2歲仲太細,唔可以斷 ...

其實咁樣已經係痴脷筋,只不過睇下有無影響講野發音有無問題!

男爵府

babynetnet 發表於 18-10-20 22:51
咁你大仔講野如何呀?

佢依家三歲唔係好多講嘢,見佢講the都ok, 未知情況點樣

珍珠宮

babynetnet 發表於 18-10-21 13:44
哦……係喎,嗰時完全無諗過喎去私家睇,淨係諗住去健康院……

我都係個仔睇傷風感冒,順便問醫生,佢話遲,寫紙去政府排期,好快有得睇,醫生講佢講野唔正,唔關條脷事,排期入院做,再排言語治療。20年前的事,而家排期無咁快。

侯爵府

sukkiu 發表於 18-10-21 15:32
我都係個仔睇傷風感冒,順便問醫生,佢話遲,寫紙去政府排期,好快有得睇,醫生講佢講野唔正,唔關條脷事 ...

排睇政府醫生斷徵要一個左右,排隊做手術唔耐……因為要滿一歲先得……即係要等一年

珍珠宮

回覆 babynetnet 的帖子

越細做最好,唔識驚,醫生話剪左,血都無一滴.我仔係2歲半時睇醫生,排期又撞啱打風,再排過,都差不多3歲先做,所以要做全身麻醉.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

caroner 發表於 18-10-21 17:04
非也,有啲小朋友好明顯的,並非一定太細就睇唔出。

我知,好明顯嗰d直頭吞野都有問題添,我話醫生話我個仔太細,同埋又唔係伸唔到脷出黎,情況唔算明顯,建議觀察。

大宅

回覆樓主:

我仔今年已十三歲了,佢幾個月時已幫佢剪了脷根,醫生好快完成,還說剪咗發音仲正确過普遍既人,咁又真係喎

首頁

尾頁

跳至