懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇打算自己坐月,吾請陪月嘅媽媽。。到時應該食咩同準備d咩。。??(求分享)

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我媽同99都好識煲野同湊b (佢地都有幫過另外 d 孕婦親戚) 所以我諗 OK 的

你有冇親戚/長老幫手?
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

kmbb519 發表於 18-6-1 14:22

我媽同99都好識煲野同湊b (佢地都有幫過另外 d 孕婦親戚) 所以我諗 OK 的

老公幫我半個月,後半月可能我媽過黎幫下

別墅

回覆樓主

我媽媽都會攪掂晒
佢圖書館會書學煲野的

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

minionsminions 發表於 18-6-1 14:31
老公幫我半個月,後半月可能我媽過黎幫下
開刀好似要耐 d 先可以補的, 我都未搵資料.....
同埋我諗住買滴雞精黎食..... 坐月果陣食

男爵府

minionsminions 發表於 18-6-1 14:04
有冇打算自己坐月,吾請陪月嘅媽媽。。到時應該食咩同準備d咩。。??(求分享)
...
我都唔諗住請陪月, 希望請到姐姐, 前期由老公加99幫手!

開刀飲食反而簡單, 唔使咁早補, 早期雞都唔好食住, 食得清淡D, 有營養就OK, 菜, 蒸下豬肉, 肉餅, 排骨, 餵人奶嘅就煲下魚湯上奶, 咁就OK

複式洋房

sizzlers 發表於 18-6-1 14:45

係吾係過十二朝先可以補。??

大宅

我媽會幫我
我媽幫過我家姐坐2次月
2個孫都係佢湊
遲D我生左都係比媽湊

珍珠宮

kmbb519 發表於 18-6-1 14:44
開刀好似要耐 d 先可以補的, 我都未搵資料.....
同埋我諗住買滴雞精黎食..... 坐月果陣食
...

係,開刀要後半個月先可以開始進補。唔請陪月就一定要屋企人幫手先得!

大宅

回覆樓主

我9月生,都是爸爸媽媽湊我同bb。沒請陪月。

我都好安心,自己都係甘樣長大啦

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-6-1 15:50
係,開刀要後半個月先可以開始進補。唔請陪月就一定要屋企人幫手先得!
...
哦哦, 即係大約 15 日後先補咁樣?
我問左長老, 99 應該一星期黎到 4-5 日, 呀媽可以黎 2-3 日, 咁都應該OK, 家務全部我老公做 (一直都係 ) 湊 b 我諗我 OK 掛, 真係搞唔掂的話 兩位長老都幫到手

珍珠宮

sizzlers 發表於 18-6-1 14:45
咁都好d, 即係頭半個月都唔駛擔心補的問題住....

別墅

回覆樓主:

我5月開刀生完,無請陪月及姐姐,開完刀第3日可自己落床,第5日出院傷口已經唔痛,由於開刀生,好多野都唔食得,一般都係食雞同豬,早上飲兩包滴雞精,下午飲魚湯。平日所有日用品/bb用品/部份食材會喺HKMall tv買,間唔中就叫deliveroo/uber foods外賣。

子爵府

ChanChanAgnes 發表於 18-6-1 16:31
我5月開刀生完,無請陪月及姐姐,開完刀第3日可自己落床,第5日出院傷口已經唔痛,由於開刀生,好多野都唔 ...
唔該哂jm! 因為我都好擔心無陪月幫手搞唔掂

男爵府

minionsminions 發表於 18-6-1 14:49
係吾係過十二朝先可以補。??
好多唔同講法, 過咗十二朝就肯定架喇, 有D 人話要過1個月, 亦有人話惡露完左就OK

別墅

minionsminions 發表於 18-6-1 14:04
...

我之前開刀,媽咪幫我坐月,食28坊同炒米茶,加埋媽咪煮的湯水同飯,身體好左好多,我未生之前幾個月甚至9個月先有一次period, 生完後個個月準時來,仲冇腰痛肚痛,中醫師都話我坐月坐得好,28坊有教埋開刀第幾日可以開始食同埋點煲,好簡單,不過個時我有睇中醫,一路補一路俾佢睇住,佢都有睇過我適唔適合食28坊D藥材

複式洋房

ChanChanAgnes 發表於 18-6-1 16:31
我5月開刀生完,無請陪月及姐姐,開完刀第3日可自己落床,第5日出院傷口已經唔痛,由於開刀生,好多野都唔 ...

但吾可以掂水,自己都可以搞得掂。。??同埋沖涼果方面係吾係煲薑水就可以。??有d又話要加茶辣同桂枝,個個講法都吾同

別墅

minionsminions 發表於 18-6-1 17:46
但吾可以掂水,自己都可以搞得掂。。??同埋沖涼果方面係吾係煲薑水就可以。??有d又話要加茶辣同桂枝, ...

我自己生之前預備左薑皮,薑沖涼用,另外買左成份有薑既淋浴露(彩豐行),洗頭水(薑心比心)。最後因為有傷口無煲薑水沖涼,生完2個星期只抹身,2個星期後用薑淋浴露沖涼。亦都有掂生水,每次掂生水後用薑淋浴露洗手及即刻抹乾。

p.s.我覺得薑心比心唔濃薑味,彩豐行濃味d

別墅

回覆樓主

我7月開刀,得我一個人自己攪定,老公都會幫下手,已經訂左炒米茶,薑冲涼液及洗頭水,我會坐完月再睇中醫調理

珍珠宮

請問你滴雞精係第幾日開始飲?

首頁

尾頁

跳至