懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

fanniet 發表於 18-6-2 03:18
上一胎開刀無請陪月,成個月跟中醫餐單,飲藥材湯同食燉品,身體好好,今胎都打算係咁,唔會請陪月。
...

請問可以PM中醫餐畀我嗎?thanks!

大宅

minionsminions 發表於 18-6-1 14:04
有冇打算自己坐月,吾請陪月嘅媽媽。。到時應該食咩同準備d咩。。??(求分享)
...

可以訂坐月餐(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Wendyanb 發表於 18-6-12 17:55
係呀,我食完28坊坐月坐得好,現在中醫都話我身體好,未有b之前幾個月先來一次period,現在個個月都準時來 ...

想問28坊係咪人人都岩食架?係邊買平d..

大宅

minionsminions 發表於 18-6-1 14:04
有冇打算自己坐月,吾請陪月嘅媽媽。。到時應該食咩同準備d咩。。??(求分享)
...

我冇請陪月、工人,自己湊,所以上咗陪月堂,學習點坐月!再搵屋企人整定啲嘢食,夠鐘自己蒸熱佢嚟食!(還是待產中,所有的還是計劃來)

大宅

肥肥catcat 發表於 18-6-3 09:39
同意呀
不過我d朋友係咁話我如果唔請會後悔
其實我呀媽又話會黎,99又話黎,老公又話 ...

係唔可以掂生水(即從未煲過嘅水喉水)刷牙洗面都要用熟水(煲過嘅凍水)如果真係要掂生水,戴手套!

大宅

回覆 肥肥catcat 的帖子

最重要是長輩真係幫手 不是玩下B就走

別墅

...

我係呀!十二月頭緊急開刀生咗阿仔啦。
我冇請陪月冇工人同埋謝絕咗四大長老,因為怕煩。
1. 生之前整定炒米茶同黑豆茶,整夠一個月份量,代替水飲,我每次用一個大保溫浸一包炒米茶/黑豆茶,一包可以飲一日。
2. 我生完全身出疹,因為有睇開既中醫,我影條脷佢睇,佢叫我唔好補,要清熱,寫方俾我去執葯黎煲。
3. 因為唔補得,我日日用飯煲煲陳皮粥食,養脾胃,到差不多滿月先由中醫寫方執葯溫補,飲滴雞精,食蟲草。
4. 其實阿仔一出院,我已經日日同佢出花園曬太陽,同埋坐月期間我成日自己同阿仔去街,行吓,同朋友食吓飯。

大宅

Kat00Kat 發表於 19-5-1 05:26
我冇請陪月、工人,自己湊,所以上咗陪月堂,學習點坐月!再搵屋企人整定啲嘢食,夠鐘自己蒸熱佢嚟食!( ...

請問開完刀後餐單大約係點?可以share嗎?thanks!

禁止訪問

民房

kmbb519 發表於 18-6-2 01:23
請問你滴雞精係第幾日開始飲?

開刀既話。。排到氣就飲得

別墅

GCHK 發表於 18-6-2 21:46
如果屋企人手足夠,都可以唔請陪月

其實係㗎,我12月生都無打算請陪月,同錢無關,經濟ok.
是請左表姐每星期來3-4日(以前是護士,生左3個,細仔2歲),阿媽每星期來2-3日,99每星期來2日,仲有工人,老公放假2個月照顧......表姐、阿媽、99都好識煮野食,我都唔知請陪月來做咩。
主要是驚請到黑心陪月,幫唔到手不特止,仲要坐壞月,激心勞氣就慘!

首頁

尾頁

跳至