婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我生完細都係咁,呢個中醫睇左2個月,
但中醫要有耐性,之前中醫話要慢慢養番上去,我之前就係成日去急症,check極都無事。

伯爵府

bibileung20 發表於 18-6-1 21:38
全職媽媽一名,上星期有晚晚餐後(食到好飽頂住)起身郁下....突然心跳加速,抖唔到氣好暈,以為自己會就咁玩完. ...
試過你情況,吃完飯後,突然心跳加速並呼吸困難,好暈⋯坐左在廁所地下,那刻覺得自己唔得了,後尾嘔完就好好多。應該是個胃有事,太寒,那天是吃了海鮮頂住個胃。養下個胃留意乜食物吃完就不舒服。

大宅

missyoumum 發表於 18-6-6 22:41
試過你情況,吃完飯後,突然心跳加速並呼吸困難,好暈⋯坐左在廁所地下,那刻覺得自己唔得了,後尾嘔完就好 ...
個晚天氣熱煮米粉咋,好似無加海鮮,我有作嘔感覺,嘔唔出...呢個星期有KEEP住睇中醫,呢3日夜晚6點左右就會明顯抖氣唔順,尋晚差D想去轉急證你個次嘔完有無去睇醫生之類?

大宅

morechi 發表於 18-6-6 14:37
我生完細都係咁,呢個中醫睇左2個月,
但中醫要有耐性,之前中醫話要慢慢養番上去,我之前就係成日去急症, ...
我都有去睇中醫,睇左一個星期多,開頭去睇個胃頂住食唔到野,睇左3轉慢慢食返到DD野,但呢3日又轉差返....夜晚明顯抖氣唔順,個胃又頂返...已經清淡誡口,晚餐根本食唔落....水都唔敢飲得多,你睇個個中醫係邊區架,我睇呢個老中醫會開中藥材+好似保濟丸咁大既丸我食<----我唔知係咩黎

大宅

Ben2003 發表於 18-6-6 01:28
還有兩點可以說說。

第一點,看中醫:
有睇中醫,係個老中醫,睇左一個星期多了,開頭睇有好左D,但3日前去睇個次,下午飲完,晚上6-7點覺得抖氣好辛苦,唔知係藥事定身體問題,第二日去再問下醫師,佢把完脈轉左上次既藥比我...尋晚飲左,晚上依然係抖氣唔順,個胃呢幾日都又頂返食唔到D咩野,晚餐直頭食唔到,有氣想嗝出黎,但有時又嗝唔出,卡住喉嚨位,個下變左抖唔到氣,唯有想辨法將氣嗝出,成晚抖氣好唔舒服,個心又跳快左...一時暈一時又正常...差D想去轉急證
好似你講既咁病情若有少少反覆係正常,但好似我咁算唔算正常?我都唔知點好了...聽日都唔知仲去唔去睇中醫

侯爵府

聽日梗係唔去睇那中醫。

突然心跳加速,抖唔到氣好暈 = 心唔夠血

too simple sometimes naive~
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

回覆 Ben2003 的帖子

中医病证诊断疗效标准
(中华人民共和国中医药行业标准)

一、 中医内科病证诊断疗效标准

32胸痹心痛的诊断依据、证侯分类、疗效评定

胸痹心痛是由邪痹心络,气血不畅而致胸闷心痛,甚则心痛彻背,短气喘息不得卧等为主症的心脉疾病。多见于冠状动脉硬化性心脏病。

32.1诊断依据
32. 1.1膻中或心前区憋闷疼痛,甚则痛彻左肩背、咽喉、左上臂内侧等部位。呈发作性或持续不解。常伴有心悸气短,自汗,甚则喘息不得卧。
32.1.2胸闷胸痛一般几秒到几十分钟而缓解。严重者可疼痛剧烈,持续不解,汗出肢冷,面色苍白,唇甲青紫,心跳加快,或心律失常等危象,可发生猝死。
32.1.3多见于中年以上,常因操劳过度,抑郁恼怒或多饮暴食,感受寒冷而诱发。
32.1.4查心电图、动态心电图、运动试验等以明确诊断。必要时作心肌酶谱测定,心电图动态观察。

32.2证候分类
32.2.1心血瘀阻:心胸阵痛,如刺如绞,固定不移,入夜为甚,伴有胸闷心悸,面色晦暗。舌质紫暗,或有瘀斑,舌下络脉青紫,脉沉涩或结代。
32.2.2寒凝心脉:心胸痛如缩窄,遏寒而作,形寒肢冷,胸闷心悸,甚则喘息不得卧。舌质淡,苔白滑,脉沉细或弦紧。
32. 2.3痰浊内阻:心胸窒闷或如物压,气短喘促,多形体肥胖,肢体沉重,脘痞,痰多口粘,舌苔浊腻,脉滑。痰浊化热则心痛如灼,心烦口干,痰多黄稠,大便秘结,舌红,苔黄腻,脉滑数。
32.2.4心气虚弱:心胸隐痛,反复发作,胸闷气短,动则喘息,心悸易汗,倦怠懒言,面色huang(恍)白。舌淡暗或有齿痕,苔薄白,脉弱或结代。
32.2.5心肾阴虚:心胸隐痛,久发不愈,心悸盗汗,心烦少寐,腰酸膝软,耳鸣头晕,气短乏力。舌红,苔少,脉细数。
32.2. 6心肾阳虚:胸闷气短,遇寒则痛,心痛彻背,形寒肢冷,动则气喘,心悸汗出,不能平卧,腰酸乏力,面浮足肿。舌淡胖,苔白,脉沉细或脉微欲绝。

32.3疗效评定
32.3.1治愈:症状消失,心电图及有关实验室检查恢复正常。
32.3.2好转:症状减轻,发作次数减少,间歇期延长,实验室检查有改善。
32.3.3未愈:主要症状及心电图无改变。

33心悸的诊断依据、证候分类、疗效评定

心悸是由心失所养或邪扰心神,致心跳异常,自觉心慌悸动不安的病症,多见于心神经官能症及心律失常。

33.1诊断依据
33.1 .1自觉心搏异常,或快速或缓慢,或跳动过重,或忽跳忽止。呈阵发性或持续不解,神情紧张,心说不安。
33. 1.2伴有胸闷不适,心烦寐差,颤抖乏力,头晕等症。中老年患者,可伴有心胸疼痛,甚则喘促,汗出肢冷,或见晕厥。
33. 1. 3可见数、促、结、代、缓、迟等脉象。
33. 1. 4常有情志刺激,惊恐,紧张,劳倦,饮酒等诱发因素。
33.1. 5血常规、血沉、抗“O”、T3、T4及心电图,X线胸部摄片、测血压等检查,有助明确诊断。

33. 2证候分类
33. 2. 1心虚胆怯:心悸因惊恐而发,悸动不安,气短自汗,神倦乏力,少寐多梦。舌淡,苔薄白,脉细弦。
33. 2. 2心脾两虚:心悸不安,失眠健忘,面色huang(恍)白,头晕乏力,气短易汗,纳少胸闷。舌淡红,苔薄白,脉弱。
33. 2. 3阴虚火旺:心悸不宁,思虑劳心尤甚,心中烦热,少寐多梦,头晕目眩,耳鸣,口干,面颊烘热。舌质红,苔薄黄,脉细弦数。
33. 2. 4心血瘀阻:心悸怔仲,胸闷心痛阵发,或面唇紫暗。舌质紫气或有瘀斑,脉细涩或结代。
33. 2. 5水气凌心:心悸怔忡不已,胸闷气喘,咳吐大量泡沫痰涎,面浮足肿,不能平卧,目眩,尿少。苔白腻或白滑,脉弦滑数疾。
33. 2. 6心阳虚弱:心悸动则为甚,胸闷气短,畏寒肢冷,头晕,面色苍白。舌淡胖,苔白,脉沉细迟或结代。

33.3疗效评定
33. 3.1治愈:症状及心律失常消失,心电图等实验室检查恢复正常。
33. 3. 2好转:症状减轻或发作间歇时间延长,实验室检查有改善。
33. 3.3未愈:症状及心律失常无变化。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

我提議明天和後天不要看中醫和飲中藥,看看病情怎樣,我稍後有時間會說出我的睇法。

大宅

Ben2003 發表於 18-6-10 14:59
我提議明天和後天不要看中醫和飲中藥,看看病情怎樣,我稍後有時間會說出我的睇法。 ...
我睇個個中醫-->
第一次去睇話我心唔夠血,有暑熱(開二劑藥+六一散),食左藥有覺好D
第二次去話原來仲有感冒未清+暑熱,(二劑藥+六一散),食左無乜感覺
第三次去話清左大半了,話要清左感冒先可治心問題
第四次食左一次藥,夜晚覺頭赤頭重,第二日去換左前一次藥,食左就好似宜家咁了....
個醫師有開過通聖丸同另一款唔知係咩既丸我食

水气凌心:心悸怔忡不已,胸闷气喘,咳吐大量泡沫痰涎,面浮足肿,不能平卧,目眩,尿少。苔白腻或白滑,脉弦滑数疾

心悸情況無開頭咁,呢星期無發作,但有時會感覺胸口翳住,明顯跳快左,胃頂住,呢三日根本食唔到D乜,晚餐直頭食唔落,呢幾日都有食新表飛嗚,因之前飲多兩啖水食一兩啖野已覺脤住唔舒服,呢三四日抖氣問題比心明顯,眼睛好熱,好乾咁,不倫心家呼吸問題,平訓係床會覺得好D,舒服D.

咳吐大量泡沫痰涎<---未發作心悸問題時,即5月個時會咁樣,口水好多泡泡,咳到死死下
目眩,尿少<---呢個真係,飲水少,胃脹住想飲都飲唔落

宜家晚上10點,個頭赤住,抖氣無早上咁辛苦,晚餐食左兩舊仔豬肉,今日淨係食過中午個餐,半碗白粥+少量炒面,其實餓但食唔落...突然病成咁,有時會諗係咪比人詛咒= ="但自問咩壞事都唔做,連地下見到錢都唔會執....日日湊仔煮飯

侯爵府

六一散
http://yibian.hopto.org/fang/?fno=230

【方義】感受暑濕之邪,濕熱鬱結於裡,三焦氣化失常所致。方中滑石,其性甘淡寒滑,能通利臟腑之熱結,滲利三焦之濕熱,最清暑邪,善利小便;甘草、甘平,清熱和中,二藥合用,共成清熱利濕,導熱下出之劑。

From my previous messages:

此患者饭后心悸明显,且伴有胃部不适、反酸和乏力乃是脾胃气虚所致,

水飲侵凌於心,故心悸;中陽虛而水飲停留,故心下堅滿;

脾胃气虚 (气虚 similar to 陽虛)
中陽虛

清熱 then 陽更虛,病情轉差

侯爵府

32.2. 6心肾阳虚:胸闷气短,

陽更虛,so 胸闷气短更嚴重。

侯爵府

今晚我查我用開的工具書,查水氣凌心,有以下一句,和你的病情一樣。

外感寒濕。寒濕內侵,困阻脾陽,內濕停聚,內外合邪,飲犯心陽,發為本証 (水氣凌心)。

侯爵府

其實如果脾胃運化正常,病就會痊癒。

人體有自癒能力,你跟之前我提議的飲食...etc,今天和明天不飲中藥,看看病情如何。如有改善再看多兩、三日, repeat and repeat.....可能最後不藥而癒。

If 病情停滯未根治,可用傳統煲湯 for 健脾的茯苓(雲苓)、白術和灸甘草煲水飲一段時間,可能已足夠藥力痊癒。

if 病情仍未明顯好轉,再找別一個中醫看吧。

大宅

Ben2003 發表於 18-6-11 01:15

人體有自癒能力,你跟之前我提議的飲食...etc,今天和明天不飲中藥, ...
多謝你多日詳細解釋,我會試你方法睇睇.希望不藥已愈~

呢幾日都有好多氣想嗝出,有時嗝到喉嚨就停左卡住,跟住就心翳住...宜家呢刻我好舒服,暈住打字,胃仲係頂住,但肚餓食完個面包就又唔舒服,唔食又唔得食完又唔舒服都唔知想點,一頂住就會暈+抖氣唔順+心跳快

大宅

Ben2003 發表於 18-6-11 01:15

人體有自癒能力,你跟之前我提議的飲食...etc,今天和明天不飲中藥, ...
茯苓,白術,灸甘草<---分量要幾多?煮幾耐?

平時無整過唔識,麻煩你

伯爵府

bibileung20 發表於 18-6-10 12:00
個晚天氣熱煮米粉咋,好似無加海鮮,我有作嘔感覺,嘔唔出...呢個星期有KEEP住睇中醫,呢3日夜晚6點左右就會明 ...
米粉及粉絲難消化⋯幾年前就係因食左兩晚炒米粉後個胃開始唔舒服,抵抗力變差,仲咳左好耐,攪左半年最後睇中醫調理先冇咳。之後個胃就好易頂住。直至那次食完海鮮後就有透不到氣要死的感覺。那次之後有看中醫調理!好多時身體出問題都係關自己習慣事。一係夜訓,一係禍從口入。留意下保重。

伯爵府

bibileung20 發表於 18-6-11 09:29
多謝你多日詳細解釋,我會試你方法睇睇.希望不藥已愈~

呢幾日都有好多氣想嗝出,有時嗝到喉嚨就停左卡住,跟 ...
提提你暫不要吃麵包住,麵包用酵母發酵的好易頂住個胃,之後中醫有叫不要吃太多麵包及蛋糕住。另外,改煮粥加准山養下個胃先吧!總之食對胃好的食物先。

大宅

missyoumum 發表於 18-6-11 18:19
米粉及粉絲難消化⋯幾年前就係因食左兩晚炒米粉後個胃開始唔舒服,抵抗力變差,仲咳左好耐,攪左半年最後睇 ...
我個胃由個日起就頂住,5月個時食左三轉抗生素,一心諗住係因為咁...你情況同我個日幾似呀
中醫要點簡?我上星期睇左個,寫住50年經驗既老中醫,但前兩日好似仲差左,呢兩日無去睇...

伯爵府

bibileung20 發表於 18-6-11 18:55
我個胃由個日起就頂住,5月個時食左三轉抗生素,一心諗住係因為咁...你情況同我個日幾似呀
中醫要點 ...
煲粥加埋少少果皮下去煲養胃。中醫真係睇下夾唔夾ga!冶標方法,在藥房或maning ,屈x氏買樽消化酶片是綠色一粒粒,
名字叫易消達消化酶片,飯後或吃飯時同吃一粒,幫助消化,上次
睇西醫醫生開比我吃,是酵素幫助消化,食完我會舒服些。
冶本要睇中醫再調理呀!

伯爵府

missyoumum 發表於 18-6-11 19:56
煲粥加埋少少果皮下去煲養胃。中醫真係睇下夾唔夾ga!冶標方法,在藥房或maning ,屈x氏買樽消化酶片是綠色 ...
其實乜藥不論中西藥都有三分毒,如果舒緩了就不要依賴,靠食療為自己調理啦!大家加油

首頁

尾頁

跳至