婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

missyoumum 發表於 18-6-11 19:56
煲粥加埋少少果皮下去煲養胃。中醫真係睇下夾唔夾ga!冶標方法,在藥房或maning ,屈x氏買樽消化酶片是綠色 ...
多謝你呀~我會再去試下另一個中醫

侯爵府

回覆 bibileung20 的帖子

雲苓 (茯苓) 8 錢

白術 6 錢

灸甘草 4 錢

將以上三種藥材放入不銹鋼煲,加適量凍水浸藥材 10 分鐘,攪下,倒去全部水。(如洗米第一轉。) [未開火]

加 2,500 ml (2.5 公升) 凍水,浸多20 分鐘。[未開火]

開火,大火,水滾轉慢火,煲多 1個鐘 (1 hour) 。

熄火,待涼,隔渣,剩 1,600 to 1,800 ml 藥茶。

如剩下藥茶容量不同,下次煲時調節火量 or 煲的時間。

將藥茶入玻璃樽放入雪櫃,分三日飲 (1,800 ml /3 = 600 ml each day),每日飲兩次,即每次 300 ml。(一包普通裝紙包飲品 = 250 ml)

飲前,從雪櫃取出玻璃樽,倒藥茶入杯內,等待藥茶變回室溫,便可飲。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

另外,不要想太多….

(有時會諗係咪比人詛咒= ="但自問咩壞事都唔做,連地下見到錢都唔會執....日日湊仔煮飯)

多想無益 (思傷脾) ,會令疾病難於痊癒,平常心。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

Ben2003 發表於 18-6-12 01:37
另外,不要想太多….

(有時會諗係咪比人詛咒= ="但自問咩壞事都唔做,連地下見到錢都唔會執....日日湊仔煮 ...
哈哈~明白,多謝你

伯爵府

Ben2003 發表於 18-6-12 01:08

雲苓 (茯苓) 8 錢
謝分享,我都試下。

侯爵府

回覆 missyoumum 的帖子

好。

苓術甘茶亦適合你飲。

大宅

Ben2003 發表於 18-6-12 01:08

雲苓 (茯苓) 8 錢
尋日太唔舒服,去睇另一個中醫,今次呢個中醫話覺得我胃有事,脾問題+氣虛+感帽,話我心應該無問題,因為面唔係青係有血色,開左藥今日煲.

侯爵府

bibileung20 發表於 18-6-13 08:13
尋日太唔舒服,去睇另一個中醫,今次呢個中醫話覺得我胃有事,脾問題+氣虛+感帽,話我心應該無問題,因為面唔係 ...
For information.

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/special/daily/article/20150502/19132391

面色紅心血夠 一照鏡,大家通常都是先看面色,家人經常說:「你面色不好。」到底面上甚麼色是好,甚麼色是壞?立即請教中醫師譚莉英。心的生理功能是主血脈、主神明,其華在面,開竅在舌。其華在面,意指心的氣血陰陽,會表露於面部,只要觀察面部的色澤形態,就可以判斷心的氣血陰陽是否正常。養顏美容首先要補心。由於頭、面部血脈極為豐富,因此心的功能和氣血的運行正常與否,可從面部色澤變化顯露出來。所以心氣旺盛,血脈充盈,面部紅潤有澤,這就為之好面色。如果心氣不足,面色會變得淡白、晦暗;血虛,就會面色萎黃;心血瘀阻,面色會又青又紫,毫無光澤。

侯爵府

今次這位中醫說起上來似樣好多。

希望跟著順順利利,早曰痊癒。

值得重溫我之前的留言:

你的病,用中藥治療,應該一日比一日好轉,估計大約一個月內可接近完全康復,其中的時間病情若有少少反覆,也不出奇,但是,必定是反覆向上(好轉) ,可參考股票升市走勢。
若病情走勢不同,那你就要想想那中醫的功力….

大宅

Ben2003 發表於 18-6-13 19:56
今次這位中醫說起上來似樣好多。

希望跟著順順利利,早曰痊癒。
明白,謝謝你提點同幫助

大宅

心跳快到抖唔到氣我朋友都有試過, 最後 check 左係抑鬱症, 少許情緒影響出黎的.

大宅

寶娃婆婆 發表於 18-6-15 13:17
心跳快到抖唔到氣我朋友都有試過, 最後 check 左係抑鬱症, 少許情緒影響出黎的. ...

要去邊到CHECK?我已經去過幾次急證掛號睇,入過兩次院,X-RAY,照肺,胃鏡都做左,都話無問題,醫院求其定我有問題?

珍珠宮

回覆樓主:

你去邊間醫院?如果懷疑心臟有事,自行去瑪麗醫院睇急症,瑪麗是心臟科權威

翡翠宮

回覆樓主:

我99周时到嗌心跳好緊要!若入院觀察完就出院

大宅

wan_sosin 發表於 18-6-24 22:42
你去邊間醫院?如果懷疑心臟有事,自行去瑪麗醫院睇急症,瑪麗是心臟科權威
...
多謝你建議,唔講我都唔知~我去屯門醫院咋~

珍珠宮

bibileung20 發表於 18-6-25 18:47
多謝你建議,唔講我都唔知~我去屯門醫院咋~

唔好去屯門醫院啦,為自己著想,真係覺得有唔妥,坐的士去瑪麗

大宅

wan_sosin 發表於 18-6-25 19:17
唔好去屯門醫院啦,為自己著想,真係覺得有唔妥,坐的士去瑪麗
知道喇~你講我先知瑪麗心臟科好D.

別墅

回覆樓主

我都有咁嘅情況出現過,個心跳得好快加抖唔到氣咁,去醫院檢查過又話我無事,已是十年前架啦,間唔中都會復發
我試過心跳得好快同抖唔到氣時,即刻坐底狂飲水落去,等一陣就無事。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

可能是心悸?睇中醫調理,列表寫晒你所有問題俾中醫睇

侯爵府

Ben2003 發表於 18-6-2 22:43
補充:

Don't worry, 水氣凌心不是難醫的病。

不過,你肴的中醫識唔識醫好你,是另一回事。

六月時,我用了好幾日在網上尋找香港傷寒學派的中醫,可借找不到。

被水氣凌心困擾,真無謂。對傷寒學派的中醫來說,水氣凌心不是難醫的病。

昨天,機緣巧合,我找到了.....

求醫產後感冒得既中醫師
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21729128&extra=page%3D1

bibileung20,不彷一試。

首頁

尾頁

跳至