少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

可能冇乜人同我一樣,對住個親生女有種厭倦丶厭惡(少少者)丶厭煩的感覺,反正有時對佢態度唔好,源頭好多時學習和其他野做吾到自己或達到自己要求,我就似個惡S的後母那樣。佢有時叫我攬或錫也唔想,扭計喊都唔會哄佢,我還有個仔細佢四年幾(現二歲幾),態度同佢家姐好唔同,前提我冇重男輕女思想,不過可能重幼多啲,即我脾氣唔多好,但對啲BB有耐性啲,而我覺個女咁大個,我常日要求佢自己事自己搞掂,例如叫佢放假洗佢自己內衣丶有時洗碗丶折衫,功課書包自己執,唉⋯有時也覺得自己變態

伯爵府

DHA勳章

回覆 shirley2014 的帖子

中庸之道係最好.
過左火就破瓌關係.
學習自理係好事. 不過要衡量小朋友既能力.

今日的因. 怹日的果.
(您自已都形容為後母性格,怹日反叛不喜歡父母.唔洗問點解.)

伯爵府

DHA勳章

過份偏心. 亦都會令到姐弟不和.
多啲讚賞姐姐啦

大宅

shirley2014 發表於 18-6-1 22:56
可能冇乜人同我一樣,對住個親生女有種厭倦丶厭惡(少少者)丶厭煩的感覺,反正有時對佢態度唔好,源頭好多 ...

6歲⋯小一啫。
你想佢幫手煮飯?
咁你都要耐心教佢先得。俾你日話夜話,自信心低落。影響好深遠家。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可能冇乜人同我一樣,對住個親生女有種厭倦丶厭惡(少少者)丶厭煩的感覺,反正有時對佢態度唔好,源頭好多 ...

乜6歲好大個咩?如果佢有 90歲命,而家至係人生既7%咋。

你咁多要求又控制慾咁強,唔怪得你憎佢。有冇諗過佢既能力,性格同埋你既要求係咪不切實際?

自細有良好習慣係好事,但唔需要迫得太緊。唔知你要求係點,我諗佢肯做算好,就算做到天一半地一半都好好啦,來日方長仲可以adjust 得好d。

bk 總有人聲稱自己仔女細個識做乜做物,乜都係細個教就得,一教就明,大個就好乖又自律。呢d 野真係唔好套落自己度睇。當然有小朋友做得到,但有大部份小朋友未必做到,咁咪循序漸進咁教囉,你仲有個細b,你仲唔放鬆,第日會仲辛苦,仔仲難教自律。

大宅

我明,覺得佢自己做到,點解唔自己做?成日要我幫佢做,佢唔煩我都煩啦!而且又成日同細佬比較,細佬細過佢,我幫細佬都好正常姐。佢叫我攬或錫又唔想,因為好多時佢都係激嬲咗我,但見到細既就好想錫同攬,攬咗錫左細嘅,大嘅就要做同樣野,攬佢錫佢只係唔想佢覺得我唔錫佢。我係有重女輕男的思想,我係想生兩個女,但最後生咗一仔一女。照道理我應該錫個女多過錫個仔。

我有一段時間係咁,但諗起我之前有幾想生B,最後生左佢,我應該珍惜佢。而且我知係我脾氣唔好,我都睇到佢做同講既野似我,我就知要控制自己,如果唔係我只係會累咗佢。

其實我都係改咗好短時間,但係我已經見到成效,我開始會成日覺得佢得意可愛,好想攬同錫佢。多啲欣賞佢嘅好處,用獎勵表嘅方法去表揚佢,我暫時覺得幾好用。如果佢得唔到貼紙嗰一項,我問佢知唔知點解,佢又知道會講得出,之後會有改善。唔使我同佢關係改善咗,日日都開心左。

洋房

artai430 發表於 18-6-6 13:08
過份偏心. 亦都會令到姐弟不和.
多啲讚賞姐姐啦

非常認同。

大宅

回覆樓主

我都有同樣既煩惱,有d嘢我覺得大嗰個可以自己試下,佢次次失敗左都發我脾氣,話我唔幫佢,係佢手腳真係無噉協調,但係我眼中佢可以自己再嘗試。

好似上游水堂帶泳帽,細個個自己默默完成,大個個就一味話kick頭髮好痛,發脾氣,我觀察細佬再教佢,佢都係雞手鴨腳瞰,又發脾氣,我真的對住佢好攰。

子爵府

我同你差唔多,我唔係因為佢達唔到要求而咁,而係佢唔鐘意聽人講野,日日都鬧到飛起,不過我已經預見到越鬧只會關係越差,會越覺得湊到煩厭,所以真係要自救

大宅

回覆 rainbow000 的帖子

我現在已經收斂左少少,不過有時也頂唔順罵佢

大宅

最愛凍檸茶 發表於 18-6-23 14:54
我都有同樣既煩惱,有d嘢我覺得大嗰個可以自己試下,佢次次失敗左都發我脾氣,話我唔幫佢,係佢手腳真係無 ...
唉⋯我個平時又夜訓,現在返半日又冇功課又唔早啲訓,早上叫來叫去唔起床,我話遲起床唔夠時間就冇早餐食或還有幾多分鐘要出門,就扭計起床話我煩,唉⋯真是火都來

伯爵府

DHA勳章

shirley2014 發表於 18-6-28 07:51
唉⋯我個平時又夜訓,現在返半日又冇功課又唔早啲訓,早上叫來叫去唔起床,我話遲起床唔夠時間就冇早餐食或 ...

早訓要自小培養.
重要全家配合.關燈.關電視.

禁止訪問

大宅

shirley2014 發表於 18-6-28 07:51
唉⋯我個平時又夜訓,現在返半日又冇功課又唔早啲訓,早上叫來叫去唔起床,我話遲起床唔夠時間就冇早餐食或 ...

其實好睇父母,如果你哋本身都夜瞓係唔會叫到小朋友早瞓,身教係好重要!

大宅

cancan2013 發表於 18-7-26 12:47
其實好睇父母,如果你哋本身都夜瞓係唔會叫到小朋友早瞓,身教係好重要!
...
有時想快手搞掂啲家務,有時佢慢慢吞吞執嘢

大宅

jenniferlam428 發表於 18-7-25 14:06
仔女一樣的,對小朋友真係要好有耐性,又奇,多數媽媽喜歡女孩子,多數男仔百厭d, 不過都係自己的小朋友, ...
我只是比較喜歡細個小朋友,不分男女,對細個小朋友有耐性啲

大宅

artai430 發表於 18-7-25 00:15
早訓要自小培養.
重要全家配合.關燈.關電視.
唉⋯如果是咁,我可能晚晚等佢地睡左,或自己訓到一半要爬起來冲涼做家務

伯爵府

DHA勳章

shirley2014 發表於 18-7-28 23:05
唉⋯如果是咁,我可能晚晚等佢地睡左,或自己訓到一半要爬起來冲涼做家務
...

是的.如果自細培養早訓.宜家就唔洗咁辛苦

琥珀宮

對佢有要求唔係問題,但要求嘅係未佢能力應付到就好重要。

首頁

尾頁

跳至