有冇人用過杜鵑酸可以去到臭狐?

Kwok2010
|
之前問過,有人答我杜鵑酸有效,但要銅羅灣某間買,但返工冇時間放假吾想郁,所以到依家都冇去到,但上網搵,有隻藥房有得買既吾同牌子,但都係杜鵑酸藥膏,想知有冇效,有冇人用過?
謝謝解答
bb妹
|
Kwok2010 發表於 18-6-2 09:29
之前問過,有人答我杜鵑酸有效,但要銅羅灣某間買,但返工冇時間放假吾想郁,所以到依家都冇去到,但上網搵 ...

請問銅鑼灣邊到有得賣?
333s
|
之前問過,有人答我杜鵑酸有效,但要銅羅灣某間買,但返工冇時間放假吾想郁,所以到依家都冇去到,但上網搵 ...

李韡玲:老薑30秒KO臭狐- 香港經濟日報- TOPick - 健康- D170609https://topick.hket.com/article/1832405/李韡玲:老薑30秒KO臭狐

2017年6月9日 - 應某女子中學去為同學們講下個人衞生這問題。還未走進課室,一位同學已走過來跟我悄聲說:「Miss Lee,可否講下如何去除臭狐?」 這次的對象,是 ...

臭狐VS汗臭中醫教你3招KO體臭- 香港經濟日報- TOPick - 健康- D170710https://topick.hket.com/article/1854111/臭狐VS汗臭 中醫教你3招KO體臭

2017年7月10日 - 夏季天氣炎熱,不難發現有些人身上會散發出一股很難聞的氣味,是甚麼?可能是臭狐,可能是汗臭,究竟這兩者有何分別?有臭狐應如何處理?

唔想臭死人?即學10式除體臭- 香港新浪sina.com.hk/news/article/20160318/0/.../唔想臭死人-即學10式除體臭-5565415.html

2016年3月18日 - 生薑含有薑辣素,能夠促進血液循環、提高體溫並殺菌,洗澡後,以生薑切片外擦腋下5分鐘至皮膚微溫,可以滲入毛孔消滅引致臭狐及體臭的細菌,每

臭狐解決靠食療?最神奇的除臭狐方法竟是用⋯⋯ | Harpersbazaar HKhttps://www.harpersbazaar.com.hk/lifestyle/dining/food-reduce-body-odour
2 days ago - 陣陣狐臭彌漫於夏日車廂內,同情對方未能將臭狐解決的同時,自己惟有極速逃離狐臭現場!但若臭狐異味是來自自身,又有何除臭狐方法呢?

Yukyuk
|

可以。

不過,你要問成份當中有冇幫助滲透的物質。

tsung
|
333s 發表於 18-6-2 10:22
李韡玲:老薑30秒KO臭狐- 香港經濟日報- TOPick - 健康- D170609https://topick.hket.com/article/183240 ...

Watashiwamomo
|

回覆 tsung 的帖子

請問可以PM銅鑼灣邊間有得賣?

之前我係萬寧買杜鵑酸暗瘡膏,試左2個月啦(仲用完3支)...但係都冇咩作用
請問有人用完後真的有效用嗎?定要指定的杜鵑膏先有效?

我的情況是:初期用完支暗瘡膏後真係聞唔到味,所以連止汗劑都冇噴就出街,但係些路人個個都掩住個鼻,奇怪的是去洗手間用紙巾擦(係有汗但都係聞唔到味),初時以為自己太敏感,到用完第一支暗瘡膏時,只要停用1-3日些臭味又會聞到。
就立刻再買來用,用完又係自己聞唔到味但人地就好似聞到,只要停用幾日自己都會聞到(覺得好奇怪)
到半個月前天氣好熱行左半日街出左勁多汗(當時回到家指定動作會聞下腋下而當時都係聞唔到)
些衫我開就照常用洗衣機洗(有落滴露)

幾日後收番些衫,當日勁熱出街的內衣腋下位置聞到超勁濃烈的臭味!真係嚇親我!

用左杜鵑酸暗瘡膏的結論係:自己聞唔到但其實係有,只要唔用幾日自己就會開始聞得番.....
唔知係買錯左杜鵑酸膏定點。其實想去顧x培度購買但係好遠一點都唔近聽講其他人用這款暗瘡膏得先至試用
P.S 平時所有衫穿過1次都會同屋企人衫分開洗會落滴露浸洗

真係好灰心...

bongbongpatty
|
非洲黑皂+紫羅蘭粉
fongfonglover
|
我買左近期有日本藝人跳緊舞嘅廣告嗰支野,明顯縱使出汗都無咁易有味,唔錯
crazycarrot
|
Watashiwamomo 發表於 18-6-22 10:48

唔好用滴露,用洗衣液加baking soda,泡几个小时才过清水
Yukyuk
|
crazycarrot 發表於 18-6-22 22:28
唔好用滴露,用洗衣液加baking soda,泡几个小时才过清水

Onlok
|
fongfonglover 發表於 18-6-22 19:55
我買左近期有日本藝人跳緊舞嘅廣告嗰支野,明顯縱使出汗都無咁易有味,唔錯
...

我係bk有講過得
Kanny_yan
|

我用莎莎枝止汗水晶止到臭
Kwok2010
|
Watashiwamomo 發表於 18-6-22 10:48

咁奇怪,人地聞到自己聞吾到!
我約2星期前岩岩買了一枝,係藥房買既,吾知係咪因為頭幾日一日2次,用太多量既關係,我依家腋下有d位紅左,
第一次用后,3.4日開始腋下位有d紅同微脫皮,
依家轉返一日一次,每晚沖完涼後用,但我朝早出街前就會噴止汗濟,收工返到屋企聞腋下,冇之前汗加止汗濟既味,
我著t shirt,腋下流汗時都有聞一下,但就都係冇臭味
聽完你個情況,好驚我都會自己聞吾到,人地聞地
之前曾試過停一日,第2日就有返小小味

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Kwok2010
|
fongfonglover 發表於 18-6-22 19:55
...

我用後3.4秒會有涼涼地吉吉地既感覺,你會嗎?
Kwok2010
|
crazycarrot 發表於 18-6-22 22:28

點解吾好用滴露?我都有用佢黎浸d. bra
fongfonglover
|
Kwok2010 發表於 18-6-23 01:27
我用後3.4秒會有涼涼地吉吉地既感覺,你會嗎?

有涼涼地嘅感覺,我懷疑佢有酒精,但日文唔識睇,不過就算有酒精都好,我都唔想有味,夏天真係好困擾我
lina9316
|
Kanny_yan 發表於 18-6-23 01:06
我用莎莎枝止汗水晶止到臭

我用過,但去唔到味。因人而異
cakii
|

Mnbvcxdsa
|
回覆 Kwok2010 的帖子

我都想知,我都係用滴露浸
Mnbvcxdsa
|
回覆 Kwok2010 的帖子

想問有嚴重臭狐是不是用止汗液都會有味,我有個家人都有臭狐,佢每星期會脫腋下毛,每次出街都用止汗液,就算炎熱天氣都無味