自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

ddkaka 發表於 18-7-9 13:42
我都係大鄉裡剛學識,買飲品仲有一個做法,按飲品~掃二維碼~微信支付~跌飲品出嚟
...

上多d去, 你掃人又得, 人掃你又得 得咗, 好好玩架
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

ddkaka 發表於 18-7-9 13:47

搵人發一個人民幣紅包給你,收紅包後,打開個紅包,按新增金 ...

搞掂喇 唔該晒

大宅

小雄維尼 發表於 18-7-9 14:06
上多d去, 你掃人又得, 人掃你又得 得咗, 好好玩架

我都係大鄉里,又是剛剛用master開通左大陸錢包,已經切換到中國錢包,里面有余額,諗住測試下,係M記買野,嘟完弾出來話,我要輸入中國身分證認證才可以進行境外付款?點解會咁?麻煩Jm指點一下.

水晶宮

PY1 發表於 18-7-9 18:06
我都係大鄉里,又是剛剛用master開通左大陸錢包,已經切換到中國錢包,里面有余額,諗住測試下,係M記買野 ...

有無叫朋友發個1蚊人仔比你開通大陸錢包呀? 你用master開可能係香港錢包黎。

禁止訪問

大宅

小雄維尼 發表於 18-7-9 18:19
有無叫朋友發個1蚊人仔比你開通大陸錢包呀? 你用master開可能係香港錢包黎。
...

有呀,肯定是大陸錢包來的,我諗,會唔會係HK就用Hk錢包,係大陸先用到大陸錢包呢?

翡翠宮

我都係大鄉里,又是剛剛用master開通左大陸錢包,已經切換到中國錢包,里面有余額,諗住測試下,係M記買野 ...

港人身份不能用大陸錢包喺大陸以外地區消費。

水晶宮

PY1 發表於 18-7-9 18:22
有呀,肯定是大陸錢包來的,我諗,會唔會係HK就用Hk錢包,係大陸先用到大陸錢包呢?
...

無可能, 我成日係屋企都用大陸錢包, 反而香港錢包從來無用過 , 去100樓睇睇jm點回再試下

翡翠宮

PY1 發表於 18-7-9 18:22
...

想測試好易,揀手機充值,隨便入個大陸號碼試下,應該可以選擇零钱或信用卡,唔入密碼取消就ok。

翡翠宮

小雄維尼 發表於 18-7-9 18:26
無可能, 我成日係屋企都用大陸錢包, 反而香港錢包從來無用過 , 去100樓睇睇jm點回再試下
...

政策無變的話,港人嘅大陸錢包唔可以喺香港店鋪消費。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

你喺國內?
放下自在

水晶宮

lyh80115 發表於 18-7-9 18:30

政策無變的話,港人嘅大陸錢包唔可以喺香港店鋪消費。

我其實想話我係屋企用大陸錢包上網買野

翡翠宮

小雄維尼 發表於 18-7-9 18:33
我其實想話我係屋企用大陸錢包上網買野

我明

大宅

lyh80115 發表於 18-7-9 18:28
想測試好易,揀手機充值,隨便入個大陸號碼試下,應該可以選擇零钱或信用卡,唔入密碼取消就ok。

...

竞然得左呀,好開心呀,因為遲D會返深圳玩2日..擔心去到用唔到就慘啦.按你教的,冇輸了密碼,就出現呢個畫面了。

多謝各位jm幫忙

伯爵府

ddkaka 發表於 18-7-9 13:47

搵人發一個人民幣紅包給你,收紅包後,打開個紅包,按新增金 ...

請問如果有人轉賬人仔比我,我掛hk credit card(因冇大陸戶口),我冇實名的大陸電話咭(因唔想養住張咭),可唔可以在大陸用微信大陸錢包消費(用人地過比我的人仔,扣餘額)?

水晶宮

graceyung 發表於 18-7-9 18:41
請問如果有人轉賬人仔比我,我掛hk credit card(因冇大陸戶口),我冇實名的大陸電話咭(因唔想養住張咭 ...

手機支付要上到網先用到,搵朋友share wifi 或店鋪有免費wifi 都比到錢,其實出張中聯通日租卡都好平,¥6月費,1蚊500M,用先扣錢

大宅

回覆樓主

過一晚聽日再試就ok架啦
我都試過

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 18-7-9 19:04
手機支付要上到網先用到,搵朋友share wifi 或店鋪有免費wifi 都比到錢,其實出張中聯通日租卡都好平,¥6 ...

邊到可以出這款咭?

水晶宮

katie0921 發表於 18-7-9 19:10
邊到可以出這款咭?

羅湖同落馬洲口岸出面就有呢啲店鋪

大宅

yuensiu 發表於 18-7-8 17:35
我剛剛用dbs master卡成功開通左大陸個微信錢包啦

首頁

尾頁

跳至