跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

有無夫妻,老公是加拿大公民,但老婆不是。 老公先過去加拿大再申請老婆過去拿 PR ?
有無經驗可分享 ?

男爵府

bb78 發表於 18-6-2 13:06
有無夫妻,老公是加拿大公民,但老婆不是。 老公先過去加拿大再申請老婆過去拿 PR ?
有無經驗可分享 ? ...

我係境內申請 inland application
我地一家已在加國,老公小朋友係公民,我就等緊個PR批。

複式洋房

我老公同小朋友都係citizen,我係到咗加拿大先申請 PR,已經批咗,境內申請約12個月,而申請PR時可以同時申請埋open work permit,有2年期,足夠時間等PR批,而且重可以考車牌,申請SIN同MSP.

大宅

小珊珊 發表於 18-6-3 14:25
我老公同小朋友都係citizen,我係到咗加拿大先申請 PR,已經批咗,境內申請約12個月,而申請PR時可以同時 ...

請問即是可以工作嗎?open work permit是什麼來的?謝謝。何解可以申請埋SIN呢?謝謝。

New Year New Start Go

大宅

mrshau 發表於 18-6-3 12:39
我係境內申請 inland application
我地一家已在加國,老公小朋友係公民,我就等緊個PR批。
...

我情況同你一模一樣啊

男爵府

小珊珊 發表於 18-6-3 14:25
我老公同小朋友都係citizen,我係到咗加拿大先申請 PR,已經批咗,境內申請約12個月,而申請PR時可以同時 ...

我冇申請work permit所以冇得考車 好後悔呀!我已經extend咗2次visitor visa,個PR都仲未批

男爵府

nghuen 發表於 18-6-5 09:31
我情況同你一模一樣啊

你响邊個省呀?我响AB

大宅

mrshau 發表於 18-6-5 09:39
你响邊個省呀?我响AB

請問咩叫AB
我係Toronto

男爵府

nghuen 發表於 18-6-5 09:41
請問咩叫AB
我係Toronto

AB, Alberta
我在Calgary

大宅

mrshau 發表於 18-6-5 09:38
我冇申請work permit所以冇得考車 好後悔呀!我已經extend咗2次visitor visa,個PR都仲未批
...

我都唔太識, 即係你已經申請了一年嗎?我也冇申請open work permit, 唔知有咩途經可申請番呢?

大宅

mrshau 發表於 18-6-5 09:38
...

一定要申請埋work permit 先可以考車牌嗎?

男爵府

nghuen 發表於 18-6-5 09:46
我都唔太識, 即係你已經申請了一年嗎?我也冇申請open work permit, 唔知有咩途經可申請番呢?
...

我申請左14個月了

男爵府

小胖鴨 發表於 18-6-5 10:24
一定要申請埋work permit 先可以考車牌嗎?

visitor visa唔可以學車嘛

大宅

mrshau 發表於 18-6-5 10:59
visitor visa唔可以學車嘛

明白了!謝謝你的資訊。

大宅

mrshau 發表於 18-6-5 10:56
我申請左14個月了

現在不是說在境內申請家庭團聚一般一年內可以批出嗎?

男爵府

nghuen 發表於 18-6-5 09:46
...

你個pr申請左幾耐?

複式洋房

nghuen 發表於 18-6-5 09:29
請問即是可以工作嗎?open work permit是什麼來的?謝謝。何解可以申請埋SIN呢?謝謝。
...

OPEN WORK PERMIT即係你申請時未有工作,你收到PERMIT時可以有條件地搵工,唔可以搵D工係會接觸到小朋友,老師,醫生,護士...等等.因為你有OPEN WORK PERMIT,2年期,申請SIN既目的係用黎報稅,申請福利...等等用途,無記錯的話,係度住超過半年就有冇收入都要報稅.

男爵府

小胖鴨 發表於 18-6-5 11:01
現在不是說在境內申請家庭團聚一般一年內可以批出嗎?

CIC個website冇guarantee一定會一年内批到,只係話預計一年。以我所知2017年1月至4月個D application唔知咩原因stuck住左,已經有7月份申請既人批左

男爵府

小珊珊 發表於 18-6-5 11:02
OPEN WORK PERMIT即係你申請時未有工作,你收到PERMIT時可以有條件地搵工,唔可以搵D工係會接觸到小朋友 ...

yes,住超過180日就要報税

大宅

mrshau 發表於 18-6-5 11:04
CIC個website冇guarantee一定會一年内批到,只係話預計一年。以我所知2017年1月至4月個D application唔知 ...

哦⋯⋯原來是這樣!
我們都是打算在境內申請,希望到時候一切順利。
祝你都快快等到完成審批。

首頁
12345...7

尾頁

跳至