請教整蕎麥冷麵?

pinky-peach
|
天氣熱,想整冷麵,想知買咩汁好味?另外買咩配料?係咪一定要買埋舖下面果的竹架?次次係日本食都有個竹係底

Teletrend
|
pinky-peach 發表於 18-6-2 16:45
天氣熱,想整冷麵,想知買咩汁好味?另外買咩配料?係咪一定要買埋舖下面果的竹架?次次係日本食都有個竹係 ...

加青瓜絲、火腿鲧、蟹柳絲

我用麻醬,唔駛用竹蓆,過了冷河,隔走D水便可
Vin仔媽
|
天氣熱,想整冷麵,想知買咩汁好味?另外買咩配料?係咪一定要買埋舖下面果的竹架?次次係日本食都有個竹係 ...

一般家庭整,唔使用放下面d竹㗎!
你可以用鏗魚汁,都唔錯㗎!
配料可用蟹柳、蛋絲、青瓜、火腿、紫菜絲、牛油果.....
mugtaitai
|
正宗嘅蕎麥汁要用鰹魚湯或者昆布湯做底,如果你有時間有心機,當然咁樣做出來最好味,我懶,去日式超市買 dashi 粉,加少少味淋少少糖少少日本豉油少少水(自己因應自己口味調教),就係冷麵汁

冷麵下面舖竹係用來隔開 d 未滴乾嘅水,自己屋企食,如果唔講究,唔用都冇所謂嘅,不過食到最下面嘅幾著麵可能會濕 d 咁囉
pinky-peach
|
mugtaitai 發表於 18-6-2 17:24
正宗嘅蕎麥汁要用鰹魚湯或者昆布湯做底,如果你有時間有心機,當然咁樣做出來最好味,我懶,去日式超市買 d ...

頭先搵極豉油果行都搵唔到鰹魚汁,原來同蕎麥麵放埋一齊
唔該晒
siusiubao
|
x00_00x
|
pinky-peach 發表於 18-6-2 19:41
唔該晒
...

可唔可以影支鰹魚汁相嚟望下呀?謝謝
tsung
|
Vin仔媽 發表於 18-6-2 17:17
一般家庭整,唔使用放下面d竹㗎!
你可以用鏗魚汁,都唔錯㗎!
配料可用蟹柳、蛋絲、青瓜、火腿、紫菜絲、 ...

Issac_BB
|
x00_00x 發表於 18-6-2 20:40
可唔可以影支鰹魚汁相嚟望下呀?謝謝

我屋企用呢隻, 惠康買嘅

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bebeyi
|
pinky-peach 發表於 18-6-2 19:41
唔該晒
...

$12店都有嗰啲汁
pinky-peach
|
Issac_BB 發表於 18-6-2 21:04

咁巧!我頭先都係買呢枝(見賣淨兩枝,應該銷情唔錯

小可愛11
|
Teletrend 發表於 18-6-2 17:06

X 2

maggiecch
|
買支冷麵汁或鰹魚汁就可以。配料隨心啦

bebeyi
|
Teletrend 發表於 18-6-2 17:06

順路一問
大家用咩整絲?
切?刨?

pinky-peach
|
maggiecch 發表於 18-6-2 21:55
買支冷麵汁或鰹魚汁就可以。配料隨心啦

嘩!jm個愛心飯盒好靚
cassie0025
|
加少少wasabi 落冷麵汁撈埋食重正
littlesister
|
邊度買蕎麥麵好味?
x00_00x
|

thx
sammag
|

請問可唔可以影背面,想睇營養標韱,先謝謝你
Teletrend
|
bebeyi 發表於 18-6-2 22:00
順路一問
大家用咩整絲?
切?刨?

火腿用刀切,蟹柳用手撕,青瓜用cheap cheap $20 花式刨刨絲