跳至

首頁

尾頁

民房

昨天小學派位,我個囡派咗尼間小學,有冇都派到尼間小學的家長,想多了解下尼間小學好唔好。都系因為間學校南亞裔的學生比較多,所以真係好擔心

大宅

chungjessie 發表於 18-6-3 09:41
昨天小學派位,我個囡派咗尼間小學,有冇都派到尼間小學的家長,想多了解下尼間小學好唔好。都系因 ...

潮商係-間好玩的Happy School,有真小息,有“生氣和活力”的小學,小朋友很開心,其實學校内的有不同國家的同學仔,加拿大,英國,美國,日本,菲律賓,印度,有些像國際學校一樣,紀律也十分嚴謹,不見得南亞裔的學生不乖,他們也很有紀律,我囝轉校頭半年已識晒所有外國同學的名字,英文比之前更有進步,因為整天聽到。

大宅

chungjessie 發表於 18-6-3 09:41
昨天小學派位,我個囡派咗尼間小學,有冇都派到尼間小學的家長,想多了解下尼間小學好唔好。都系因 ...

chungiessie其實選學校最重要是適合自己的小朋友,我不是專家,但只是以過來人的家長與大家分享,唔好太相信小學的介簡會,有咩,有咩,要親身問就讀的家長,小息是怎樣放,體育堂,電腦堂是怎樣上,很多傳統小學轉堂去排洗就完了小息,根本不讓小朋友走出班房,考試前所有體育,音樂,電腦的堂也停了用來補英文,數學。小朋友根本無空間鬆一鬆,這些是選校前家長必要了解的。希望幫到您!

大宅

近年潮商聲譽好左好多. 你去教皇國有用家分享
學校出名未必岩小朋友, 都聽唔少人入左st peter 太辛苦退學, 我唔知係自己退定被叫退la

大宅

vinteresa 發表於 18-6-7 13:40
chungiessie其實選學校最重要是適合自己的小朋友,我不是專家,但只是以過來人的家長與大家分享,唔好太相 ...

hi, 我小朋友將會升k3, 之前一直打算報潮商, 因潮商係我自己母校, 所以一直留意學校...但上年小一開6班, 今年又開5班, 明年唔知開幾多班, 有 d擔心學校突然收多咁多學生, 擔心老師唔知應唔應付得到..唉

大宅

toto032013 發表於 18-7-29 13:18
hi, 我小朋友將會升k3, 之前一直打算報潮商, 因潮商係我自己母校, 所以一直留意學校...但上年小一開6班, ...

新會商會同聖嘉祿小一只開2班, 老師對每個小朋友架關注, 相對好 d, 所以真係好頭痛..

大宅

回覆 toto032013 的帖子

我兩間學校嘅簡介會都有去,
想pick潮商多啲因為英文好,
唔知有冇用家分享現在小一的情況?

大宅

Yes, i worry too.

大宅

happy school, 吾错咖

大宅

Cheers246 發表於 18-9-2 20:33

Yes, i worry too.

剛去完潮商open day, 我估我唔會再多心, 哩間學校真係我架不二之選, 下星期六仲有一日 open day, 大家真係要自己去聽, 自己去睇..

大宅

toto032013 發表於 18-9-8 18:41
剛去完潮商open day, 我估我唔會再多心, 哩間學校真係我架不二之選, 下星期六仲有一日 open day, 大家真係 ...

潮商係一間會為學生著想會改變學習模式的Happy School,上星期六Parents Day 聽介紹,今年-,二年級,會增購-支發聲學習筆,幫助小朋友學習和閱讀,學校温習紙和點書紙也有中英文對照,有發音,對華語生或非華語生也十分有幫助,由此可見,校方對小朋友的體諒,不斷求變的學校才有進步。

水晶宮

vinteresa 發表於 18-9-20 12:21
潮商係一間會為學生著想會改變學習模式的Happy School,上星期六Parents Day 聽介紹,今年-,二年級,會增 ...
網友,既然你說到間學校咁好,建議你不如叫baby kingdom教育王國加埋呢間入去,等更多家長討論下它啦。我望來望去,見不到教育王國有呢間學校的資料。

大宅

Astra00 發表於 18-10-19 21:52
網友,既然你說到間學校咁好,建議你不如叫baby kingdom教育王國加埋呢間入去,等更多家長討論下它啦。我望 ...

我都想 ek加潮商, 但要達到佢哋要求先可以加, 唔係話加就加架..

大宅

toto032013 發表於 18-10-21 00:28
我都想 ek加潮商, 但要達到佢哋要求先可以加, 唔係話加就加架..

我之前係ek見過你留言啦

我都係今年自行揀潮商,不過我係誇區仲要得15分 仲有1個月左右就知自行結果好緊張!

大宅

cutieringo 發表於 18-10-23 15:13
我之前係ek見過你留言啦

我都係今年自行揀潮商,不過我係誇區仲要得15分 仲有1個月左 ...

希望大家都順順利利!!

大宅

toto032013 發表於 18-10-23 21:38
希望大家都順順利利!!

大家咁話 我之前係EK問過有位現讀緊潮商既媽媽,佢話啲老師好好,老師係想「教識」小朋友,而唔係為趕課程去教!

簡介會果日我都親身去過,校長、副校長同老師都好nice

大宅

回覆 cutieringo 的帖子

潮商可以是一間英文小學,
校長、校監和大部份老師都很願意求變,想孩子讀好書,
還有部份老師是很有心的,

現在學校常常加建設施,令校園更好更新。
不少外籍學生都很乖、很純,反而部份中國學生較頑皮,

反而,聽番聖嘉祿現在較促焗,有較多功課...

雖然我孩子轉校,但也不忘多謝潮商學校的教導。

大宅

請問通常潮商OPEN DAY 會係幾時舉行?

大宅

Jasper2012 發表於 18-11-21 11:23
請問通常潮商OPEN DAY 會係幾時舉行?

25/11明天嘉華華會開放日,你們有興趣可以去參觀,玩玩遊戲。(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

vinteresa 發表於 18-11-24 19:42
25/11明天嘉華華會開放日,你們有興趣可以去參觀,玩玩遊戲。(emoji)(emoji)(emoji)
...

95週年嘉年華會24/11~25/11/2018

首頁

尾頁

跳至