跳至

首頁

尾頁

別墅

陳小不太熱門主要是宗教問題,正常其他教友不會選陳小。另外上年個單老師負面新聞有影響家長選擇,至於魚蛋事件,雖然表面與學校無關,但有人話學校處理得唔好。不過衡量過,唔想派到天水圍雙非校,短命校和村校,必須將區內2 3 線小學放頭3志願。

大宅

willvss 發表於 18-6-5 02:02

應該乙2中機會太過甲3,甲部太少位,以往經驗話甲2填惠州都 ...

更有名嘅學校都有醜聞,只要清楚了解學校嘅教育方向,根本同醜聞冇關
教師劣行,冇人可以解釋到

複式洋房

fongcnine 發表於 18-6-5 08:56
更有名嘅學校都有醜聞,只要清楚了解學校嘅教育方向,根本同醜聞冇關
教師劣行,冇人可以解釋到

學校處理手法會影響外間對學校的印象,同家長選校的策略,而家長好難清楚了解各間學校的教育方向,但就好容易接收到外間對各間學校的印象。

大宅

willvss 發表於 18-6-5 09:22
學校處理手法會影響外間對學校的印象,同家長選校的策略,而家長好難清楚了解各間學校的教育方向,但就好 ...

外間嘅訊息來源是誰?傳媒....還是網上評論?
什麼事情?什麼處理手法?不是家長,學生能控制.....

有些事情會係被動,有些事情係主動

較深印象-就是歷史悠久
不被選校-就是不斷去找醜聞

其實我只係想講
好多學校都有吾好嘅嘢,亦有好嘅嘢
並無特惡意
不喜勿罵

小朋友現讀,陳小

複式洋房

fongcnine 發表於 18-6-5 09:42
外間嘅訊息來源是誰?傳媒....還是網上評論?
什麼事情?什麼處理手法?不是家長,學生能控制.....

我覺得陳小係一個唔錯的選擇,亦排在首3位置。現在只係討論緊有乜野因素可能影響左家長在選校的考慮和結果,令陳小不是最熱門之一。好似上年的主任女神事件和墨魚丸事件,係選校時,在家長間或網上討論如選校WhatsApp group,的確多次有人提及。咁似乎有家長會在選校時考慮同關注有關事件。唔肯定每個家長都清楚了解各校的教育方向,但有些人在選校時係會考慮到,並不排除是無關?

伯爵府

陪月勳章

maggielai3388 發表於 18-6-4 20:55
回覆 csksandy 的帖子

我又74,甲3和乙2都選陳小。唔知邊拍中嘅!想去叩門……請問有冇人知點解陳小一直不 ...

我女返陳小,事實佢每天都好開心。
希望明天會更好....

大宅

回覆樓主:

我諗學校位置也是家長考慮的原因 此终住近元朗公園的人比較少 太遠小朋友要花時間坐校車嘛

大宅

MayDayBaby 發表於 18-6-5 14:59
我諗學校位置也是家長考慮的原因 此终住近元朗公園的人比較少 太遠小朋友要花時間坐校車嘛
...

係呀,學校位置好重要
我係跨區架,
最重要小朋友讀得開心

大宅

miki老鼠 發表於 18-6-5 14:02
我女返陳小,事實佢每天都好開心。

不過我最吾鍾意,佢數學科D自訂教材
成日都好鬼多應用題

伯爵府

陪月勳章

fongcnine 發表於 18-6-5 15:45
不過我最吾鍾意,佢數學科D自訂教材
成日都好鬼多應用題

換一角度係幫助學生思考,咁諗會好d。
希望明天會更好....

子爵府

好媽媽勳章

我問過校車, 由雞地去陳小,要半個鐘先到學校

複式洋房

Dinosaur 發表於 18-6-5 16:15

宜家元朗好塞車,走走停停預半個鐘差唔多。

子爵府

好媽媽勳章

willvss 發表於 18-6-5 17:05
宜家元朗好塞車,走走停停預半個鐘差唔多。

個女唔想坐校車,自己仲諗緊可能會帶個女返學,時間都係差唔多半個鐘!但就冇坐校車點到點咁舒服

別墅

miki老鼠 發表於 18-6-4 09:57
功課量不算多,但也不小,一般能應付的,一年三考,不定時不佔分評估。
...

請問陳小是活動教學定傳統教學呀?

伯爵府

陪月勳章

iris_hyw 發表於 18-6-5 23:45
請問陳小是活動教學定傳統教學呀?

唔太識分?我見兩樣都有
希望明天會更好....

大宅

Dinosaur 發表於 18-6-5 18:34
個女唔想坐校車,自己仲諗緊可能會帶個女返學,時間都係差唔多半個鐘!但就冇坐校車點到點咁舒服
...

如果自己送返,行入去段路,都幾鬼遠,夏天又熱到濕哂,落雨行到一半,對襪都濕埋,都係坐校車好

別墅

AGa1111 發表於 18-6-3 21:21
反而我女學校大部分都派第一志願,暫時聽到得1個天水圍

(emoji)(emoji)你間幼稚園好勁吖~請問你中第一邊間☺️

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

AGa1111 發表於 18-6-3 21:21
反而我女學校大部分都派第一志願,暫時聽到得1個天水圍

想問邊間幼稚園?

子爵府

好媽媽勳章

回覆 fongcnine 的帖子

謝謝你的意思, 睇黎坐校車真係唯一辦法

大宅

Dinosaur 發表於 18-6-5 16:15