有無人有買宏利的派息基金?

ysy87
|
聽講每月派息,回報重有10厘以上,真係有咁嘅產品?叫什麼名稱?
strawberrychic
|
ysy87 發表於 18-6-3 16:26
聽講每月派息,回報重有10厘以上,真係有咁嘅產品?叫什麼名稱?

我聽過呢類「保證」每月派息嘅產品,如果公司投資回報不足,會從你個本攞錢出來派息,到時可能賺息蝕本了
kamkong
|

我聽過港元最高6厘,人民幣就有8厘
新人物
|

呢個講法不盡不實呀⋯⋯小心了解一下個投資組合同點做到咁高派息!
summerize
|

我有買少少,不過不是保證回報的,本金跟基金價格升跌,買咗差不多一年,keep 住每月大約8-9% 回報,而本金試果跌最多係2-3%,又試過升多2-3%,我覺得有閒錢當分散投資都ok, 多就諗清楚先,因為我嗰隻需然每月派息入銀行戶口,但要kkeep 5年,中途取有5-2%手續費
紫色線
|
summerize 發表於 18-6-4 07:38
我有買少少,不過不是保證回報的,本金跟基金價格升跌,買咗差不多一年,keep 住每月大約8-9% 回報,而本 ...

same here. 買咗唔夠兩個月
希望唔太差
jason111
|
summerize 發表於 18-6-4 07:38
我有買少少,不過不是保證回報的,本金跟基金價格升跌,買咗差不多一年,keep 住每月大約8-9% 回報,而本 ...

做咩唔直接買Direct Fund?隨時放得又唔洗年年扣個plan 行政費
YanYan0116
|
https://www.edigest.hk/%E5%B0%88 ... %E5%85%83%E6%81%AF/

樓主係咪講呢隻?
好多人話, 宏利有年期, 制唔過.
紫色線
|
YanYan0116 發表於 18-6-4 11:27
https://www.edigest.hk/%E5%B0%88%E6%AC%84/%E5%9F%BA%E9%87%91%E6%96%B0%E5%AF%B5%E5%85%92-%E6%8A%95%E8 ...

但如果唔經保險公司 應該點買?
YanYan0116
|
紫色線 發表於 18-6-26 14:36
唔知呀, 我都無買.
wy_yen
|
紫色線 發表於 18-6-26 14:36

最簡單。。。可直接去銀行買
Daeng
|
wy_yen 發表於 18-6-26 15:44
最簡單。。。可直接去銀行買

請問邊間銀行有得賣?
wy_yen
|
Daeng 發表於 18-6-26 16:11
請問邊間銀行有得賣?

應該大部分銀行都有,我以前問過上商,我在創興買咗,其實through 宏利我都有小注試,但經保險公司。。會有個年期限制咁,除非賺好多,唔怕俾佢扣提早贖回費,否則當鎖5年,之後就冇提早贖回費。
經銀行買,就一開始有認購費,但就隨時可走咁。
紫色線
|
wy_yen 發表於 18-6-26 16:15
應該大部分銀行都有,我以前問過上商,我在創興買咗,其實through 宏利我都有小注試,但經保險公司。。會 ...

本身打算長線擺5-10年 所以宏利都ok.
銀行就要認購費 但無限年期 各有利弊
Daeng
|
wy_yen 發表於 18-6-26 16:15
應該大部分銀行都有,我以前問過上商,我在創興買咗,其實through 宏利我都有小注試,但經保險公司。。會 ...

隨時cash out好啲
wy_yen
|
Daeng 發表於 18-6-26 17:27
隨時cash out好啲

唔想鎖死,就真係隨時cash out好d
wy_yen
|
紫色線 發表於 18-6-26 16:47
本身打算長線擺5-10年 所以宏利都ok.
銀行就要認購費 但無限年期 各有利弊
...

係各有各好嘅。。佢嘅好係你可以隨時switch去另一隻fund, 我用最basic入場費去試,試過做到一個月收3次息,但當然會有機會賺息蝕價啦。但長線來說又的確可試下嘅!
紫色線
|
wy_yen 發表於 18-6-27 00:45
係各有各好嘅。。佢嘅好係你可以隨時switch去另一隻fund, 我用最basic入場費去試,試過做到一個月收3次息 ...

一個月三次息?呢隻唔係一個月派一次咩?
係其他fund ma?
wy_yen
|
紫色線 發表於 18-6-27 00:47
一個月三次息?呢隻唔係一個月派一次咩?
係其他fund ma?

經宏利買,可以自己隨時switch去其他fund, 如果你揀定一款,定時嘅,當然一個月一次,我當初係試嘅形式,想大約知係點玩法,所以曾經 好進取地,試一個月入面switch3隻唔同嘅fund, 3隻除淨時間唔同,所以就做到一個月3次。
有d人揀月中前同月尾前咁轉嘅,係睇佢平時幾時出派息日果日去決定。。當然價位上落就要自己承擔返咁。。例如之前我轉入現在呢隻。。價差太遠,我冇轉走去另一隻了。。。又會變返一個月收一次咁。
而如果經銀行買嘅,就會係固定日子收息
紫色線
|
wy_yen 發表於 18-6-27 00:55
經宏利買,可以自己隨時switch去其他fund, 如果你揀定一款,定時嘅,當然一個月一次,我當初係試嘅形式, ...

明白了 謝謝