家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

wy_yen 發表於 18-6-27 00:55
經宏利買,可以自己隨時switch去其他fund, 如果你揀定一款,定時嘅,當然一個月一次,我當初係試嘅形式, ...

我最近都考慮買呢隻基金,比較過銀行同宏利,除左你提及的分別之外,最大分別係每年管理費,唔知你地係咪買安x 呢隻,保險公司每年收1.9%, 買家唔駛比嘅,會係價格反映左。但銀行每年就收1.5%, 但呢1.5%實質唔係銀行收,係基金公司收,而呢1.5%就算宏利買都一定要收(因係基金果邊). 換句話講即係宏利每年要收1.9% +1.5%. 以上是銀行經理昨天跟我說的。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

tanping 發表於 18-6-27 14:25
我最近都考慮買呢隻基金,比較過銀行同宏利,除左你提及的分別之外,最大分別係每年管理費,唔知你地係咪 ...

我經銀行係買另一隻,但管理費好似係一樣反映埋喺價格上,冇另收費。。你問嘅要另收管理費?

子爵府

tanping 發表於 18-6-27 14:25
我最近都考慮買呢隻基金,比較過銀行同宏利,除左你提及的分別之外,最大分別係每年管理費,唔知你地係咪 ...

我之前研究過宏利個收費,係基金管理費1.75%+帳戶維護費1.2%+墊支費用0.3%

而安聯基金管理費係收1.5%,邊度買都要比,價格已經反映左。

而邊度買較合適,就視乎金額同年期,因為保險公司有現金回贈,亦可以免費轉換基金,收費方法亦與銀行不同。

水晶宮

畀面勳章

wy_yen 發表於 18-6-27 15:12
我經銀行係買另一隻,但管理費好似係一樣反映埋喺價格上,冇另收費。。你問嘅要另收管理費?
...
不是,銀行同宏利都不用另收管理費,大家都係價格反映左,只是宏利相比銀行會每年多收1.9%(都是反映在價格上)

水晶宮

畀面勳章

新人物 發表於 18-6-27 22:56
我之前研究過宏利個收費,係基金管理費1.75%+帳戶維護費1.2%+墊支費用0.3%

而安聯基金管理費係收1.5%,邊 ...
對,安聯收1.5%係銀行同保險都要收,但宏利每年要多收1.9%呢點大家都要考慮。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

派高息債卷基金/理財計劃,小心中伏~ http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20288746

見到近年保險公司/基金公司 Agent(多人上來問),狂推債券基金......

由於金融海嘯之後,各國加強資金流動,大增貨幣供應(QE), 而造成債價節節上升,而上年中由於確認美國進入加息週,因而令債價下跌,2016年尾全球債市陷入熊市, 市值損失一萬二千億美元,保險/基金公司便把公司投資的債卷,包裝成零售債券基金, 把風險轉嫁給客戶~

結果是 Agent 狂推銷這類產品,誇說每月可派5至8厘息,而事實上每基金單位不停下跌,結果是得不償失,可能還要蝕本離場~

小心中伏~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小心中伏,尤其加息週期,利率上升,債卷價格下跌~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

大宅

回覆 wy_yen 的帖子

請問你係咪係FSM尼個平台買?

大宅

回覆 tanping 的帖子

有無試過係FSM這個平台買?

男爵府

畀面勳章

mazhicong 發表於 18-11-12 02:14
回覆 tanping 的帖子

有無試過係FSM這個平台買?

當然ok, 可以fsm 買完後再轉去銀行存貨賺埋銀行的基金轉入回贈。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至