健康院 ADHD初部評估

MrsSunflower
|

有冇人知健康院 ADHD初部評估做D乜?
MELODY-LIU
|
MrsSunflower 發表於 18-6-3 17:33
有冇人知健康院 AHDA初部評估做D乜?

在健康院有這項服務嗎?自己約或是轉介的?
|
有呀,見完姑娘就安排咗2星期後見醫生,話要45分鐘至1個鐘,我想知係點
candyreeve
|
有些健康院會寫紙你去做 AHDA, 專注力初部評估的. 問下你小朋友家及學校(老師的評價情況, 以及媽媽及小朋友要填問卷調查(都成百幾200條), 來做出結果評估, 你得到不幸的評估後就會出信比你去醫院排期見精神科醫生

|
candyreeve 發表於 18-6-3 20:27
有些健康院會寫紙你去做 AHDA, 專注力初部評估的. 問下你小朋友家及學校(老師的評價情況, 以及媽媽及小朋友 ...

我以為評估小朋友添,原來係家長做問卷?即日會知結果嗎?
3aaa_baby
|
健康院係見小朋友,做D乜就唔知,之後醫生會同家長講返個結果,有問題的會俾信家長再去智能中心排期
小manman
|
candyreeve 發表於 18-6-3 20:27
有些健康院會寫紙你去做 AHDA, 專注力初部評估的. 問下你小朋友家及學校(老師的評價情況, 以及媽媽及小朋友 ...

yes,我女就係咁~

健康院見完姑再見醫生,之後寫轉介信去cac,評完要轉介醫院見精神科醫生~

排幾年,原本排到19年12月,提早到今年11/6~
|
小manman 發表於 18-6-3 21:31
yes,我女就係咁~

健康院見完姑再見醫生,之後寫轉介信去cac,評完要轉介醫院見精神科醫生~

排幾年?
|
3aaa_baby 發表於 18-6-3 21:29
健康院係見小朋友,做D乜就唔知,之後醫生會同家長講返個結果,有問題的會俾信家長再去智能中心排期 ...

即係唔駛問家長野?主要係評小朋友
小manman
|
MrsSunflower 發表於 18-6-3 22:05
排幾年?

係呀,我記得起碼3年,但突然收到信提早成年半~
Tiffany2
|
想請問幾歲前可去健康院?
|
Tiffany2 發表於 18-6-3 22:33
想請問幾歲前可去健康院?

六歲
Hoining
|
MrsSunflower 發表於 18-6-3 17:33
有冇人知健康院 AHDA初部評估做D乜?

係ADHD 先啱
大頭蝦愛我
|
Hoining 發表於 18-6-4 00:35
係ADHD 先啱

想請問是否打電話去健康院預約話想幫小朋友做adhd檢查就可以了?
占妹
|
小manman 發表於 18-6-3 21:31
yes,我女就係咁~

點先可提早見?我都係出年
小manman
|
占妹 發表於 18-7-10 11:28
點先可提早見?我都係出年

我都唔知呀!!

係等的期間我無做過任何野令佢安排提早見,只係突然有一日收到信通常新的期~
占妹
|
小manman 發表於 18-7-10 11:35
我都唔知呀!!

係等的期間我無做過任何野令佢安排提早見,只係突然有一日收到信通常新的期~

可能有人放棄個期。如見左醫生,可告知會問d咩?
家家公主
|
健康院都要有信....我仔果陣係學校社工同老師寫信比我仔去...
見完姑娘再見醫生..問下家庭方面..生活習慣..等等....
原本醫生話我仔無問題...但我堅持要佢比轉介信我見醫院精神科醫生...
之後排左一年幾就見醫生同心理學家...做言語治療

見醫生會問小朋友問題來斷症...之後又會去見心理學家...
我仔當年確診阿氏保加..但只是輕度...
見心理學家反而係咁同我傾...只係咁易問下阿仔...
BQL
|
大頭蝦愛我 發表於 18-7-10 00:13
想請問是否打電話去健康院預約話想幫小朋友做adhd檢查就可以了?

都唔係你話係就係, 健康院醫生會有初步評估, 再比問卷你叫學校填!