特區護照(續期換領)

siufung
|
請問現在換領新護照是否可透過網上進行交表交相而不用去親辦的?
還有需時多久……
我蠢……睇左一輪人民入境個網仍不太確定……
多謝jm們解答
333s    發表於 18-6-3 23:23
節瓜bb
|
siufung 發表於 18-6-3 23:00
請問現在換領新護照是否可透過網上進行交表交相而不用去親辦的?
還有需時多久……
我蠢……睇左一輪人民 ...

係,你張相合佢規格就得,不過最後你都要親身去拎護照的。
siufung
|
節瓜bb 發表於 18-6-3 23:16
係,你張相合佢規格就得,不過最後你都要親身去拎護照的。

多謝您!
snoopybabe
|
我老公剛換咗,全程自助,非常方便快捷,不用預约,不用排隊。
取件時可授權別人代取,反正都是要親身去一次,試下自助啦!
不過我老公係換証後打電話預约取証,佢話都係非常快,前後不用10分鐘
siufung
|
snoopybabe 發表於 18-6-3 23:36
取件時可授權別人代取,反正都是要親身去一 ...

多謝您jm,請的由網上處理好遞交後,幾時有證取(如不是特快)
snoopybabe
|
siufung 發表於 18-6-3 23:37
多謝您jm,請的由網上處理好遞交後,幾時有證取(如不是特快)

網上我未試過,唔清楚啊!
小倩
|
siufung 發表於 18-6-3 23:00
還有需時多久……
我蠢……睇左一輪人民 ...

成人可以
小童不能

當年我同C6申請都係online做
2個仔under 16, 無論新申請定換領都可郵寄再親身去領
如果選擇親身辦理, 咁可以由父/母去代領
B豬仔
|

自助完...大約几耐可取新嘅passport.....同埋自助申請完,我點知幾時有得拎㗎?
snoopybabe
|
B豬仔 發表於 18-6-4 01:33
自助完...大約几耐可取新嘅passport.....同埋自助申請完,我點知幾時有得拎㗎?
...

自助申請後有張紙話你知幾時有得攞,有電話號碼或上網預約取証
snoopybabe
|
B豬仔 發表於 18-6-4 01:33
...

大約二星期左右啦!
rabbit3
|

請問自助係咪scan身份證,form之後eps付款就得架喇??
snoopybabe
|
rabbit3 發表於 18-6-24 22:50
請問自助係咪scan身份證,form之後eps付款就得架喇??

我都唔係好清楚流程,因為係我老公自己去整,大概應該係你咁講,仲要帶一張証件相呀!
yammi369
|

係、仲要帶一張相、記得帶定支筆。自助超易、我星期六先做完
sauNG
|

我試過上網申請,要電腦下載咗adobe reader先可以直接在網上填寫資料,除咗相片外,不用上傳任何證件,最緊要自己核對準確所填資料,然後用email收取通知,今日申請,聽日收到email叫我第日開始可上網預約取證(當然要指定日子之後),前後兩星期證件已到手
小星星1
|

我寄去,八天已收到信話可以取了
rabbit3
|
yammi369 發表於 18-6-24 23:09
係、仲要帶一張相、記 ...

想問係咪唔洗拎籌,辦公時間上去就得架喇?thx
yammi369
|
rabbit3 發表於 18-6-25 07:59
想問係咪唔洗拎籌,辦公時間上去就得架喇?thx
係. 全對. 做完會有收據顯示那天可以拎.
搭咀
|
被授權人拎住我本舊護照,同授權信就可取新護照是嗎? 我知授權信係入境處download