少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wai0824 發表於 18-6-16 12:00
密集班可搵多幾間,因25m仲有大把時間去訓練,可以好快追到的,我仔仔係認知,理解,差,唔太願接受外界嘅 ...

我住九龍塘,依家已經去到荃灣上言語治療,搵左屋企附近有言語治療的一係無位,一係我自己覺得唔好,之前有jm介紹話好果間係屯門,實在太遠啦!舟車勞頓,我自己都覺得攰!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

sillykaka 發表於 18-6-16 12:37
我住九龍塘,依家已經去到荃灣上言語治療,搵左屋企附近有言語治療的一係無位,一係我自己覺得唔好,之前 ...

九龍區油麻地同旺角都有架你可搵搵,私人機構嚟的

男爵府

wai0824 發表於 18-6-16 12:51
九龍區油麻地同旺角都有架你可搵搵,私人機構嚟的

我知道啊,搵過啦!一係無位,要排要等,一係無愛心。有一間係旺角,都係呢度jm話好介紹去的,預約評估時,我話想等埋爸爸一齊去,因為爸爸好想知道小朋友情況,因為每次都係我帶去,之後都係我覆述導師的評語,爸爸想親自帶一次。想改另一個時間,本身佢俾兩個時間我揀,點知佢勁串答我,其實媽媽嚟都一樣姐,如果媽媽覆述唔好,建議媽媽一齊報語言組織課程。我心捻,咩事啊依家?咁講嘢的?你間中心train到曉飛都無用,一D禮貌都無。

民房

回覆 sillykaka 的帖子

已pm!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

sillykaka 發表於 18-6-16 15:20
我知道啊,搵過啦!一係無位,要排要等,一係無愛心。有一間係旺角,都係呢度jm話好介紹去的,預約評估時 ...

係呀基本上而家密集班度度都要排呀,我仔上緊嘅係屯門,我覺得唔錯,老師姑娘都好用心,亦會教返家長要用咩技巧去引導佢

別墅

回覆樓主:

樓主,不要灰心,我囡囡以前也是唔肯講嘢,見完言語治療師,佢教我如何在家與女兒玩,啟動她説話動機,於是我好努力,幾年後囡囡追返程度,所以媽媽最重要堅持,與孩子一起加油!

男爵府

2RRMUM 發表於 18-6-18 22:36
樓主,不要灰心,我囡囡以前也是唔肯講嘢,見完言語治療師,佢教我如何在家與女兒玩,啟動她説話動機,於是 ...

請問你係點同女女玩㗎?

別墅

回覆樓主:

言語治療師上訓練時會有教一些技巧,依據他指示,每天與女兒玩(其實是訓練)如眼神接觸,發音技巧訓練,口肌訓練。。。
另外,自己也會去買些教材回來,如圖咭排序(提升理解力),我也有参加一起講座,如協康會舉辦的言語治療講座,也讓女兒返幼兒園,令她多點言語及環境刺激,不讓女兒看電視(因單向,沒有溝通)。
7月有書展,去買些教材回來,有些是言語治療師也會用的,自己買回家,與孩子訓練

別墅

回覆樓主:

我之前在特殊教育那討論區看到很多有用資料,再著手努力找資料。
你也去那版看看,會幫到你的。
對自己及孩子要有信心!

男爵府

2RRMUM 發表於 18-6-18 23:17
言語治療師上訓練時會有教一些技巧,依據他指示,每天與女兒玩(其實是訓練)如眼神接觸,發音技巧訓練,口肌 ...

好啊,多謝你啊!我都去睇下先!
眼神接觸、發音同口肌訓練我都有跟導師指示做啊,希望有成效啦!圖卡排序係咩嚟啊?係咪好似講故事的圖卡,將一個故事分開幾張?定係圖案的拼圖啊?
唔好意思,問題比較多。

別墅

回覆樓主:

對,是講故事圖咭,我當時買了很多不同程度的系列,由少張至多張咭,治療師叫我自己整,即影相片,但邊有時間吖,買算啦!

別墅

回覆樓主:

唔好客氣,大家交流下,我當時都好徬徨,幸好都有其他媽咪分享。
你要堅持,一定會見到孩子有進步的

複式洋房

sillykaka 發表於 18-6-16 11:56
多謝jm!大家一齊加油啊!
你小朋友有無翻n班啊?直接讀K?
我小朋友尋日開始言語治療第一堂,翻屋企要做 ...

我個仔係細仔,入唔到n班,不過7月插n 班2個月兼接9月讀k 1啦,另外健康院個醫生幫手排而家講個間幼稚園可以9月入i位,對言語有幫助

男爵府

2RRMUM 發表於 18-6-19 08:14
對,是講故事圖咭,我當時買了很多不同程度的系列,由少張至多張咭,治療師叫我自己整,即影相片,但邊有時 ...

由bb時期開始,我每日都同佢玩flash卡,字母、數字、圖形等等,我仔依家會主動攞D卡叫我同佢玩,平時就睇圖書講故事咁,我仔都可以自己坐定定睇同聽。但故事排列我就無試過,我出去搵下先,多謝你的分享啊!

男爵府

joeywwy 發表於 18-6-19 09:35
我個仔係細仔,入唔到n班,不過7月插n 班2個月兼接9月讀k 1啦,另外健康院個醫生幫手排而家講個間幼稚園可 ...

係健康院遇到好的醫生同姑娘真係好大幫助啊!
自己俾錢搵私人機構真係好貴,大家都要加油啊!

伯爵府

我仔36個月都唔講野, 宜家一樣煩到嘔...

你平日俾咩佢食??
如果BB聽指令無問題, 排除係智力問題, 咁好大機會係口肌唔夠力, 牙齒生得唔好,牙床唔到應有軟硬度, 舌頭唔夠靈活, 等等..

大宅

lokheibaby 發表於 18-6-11 12:13
我呢邊健康院好認真,18m講只爸爸媽媽,唔算識講野,囝囝今個月四歲,下個月都要返健康院復診言語
...

我都好好彩是我住個區健康院姑娘好認真,我仔1歳半比健康院發現唔講嘢,是健康院建議我地排CAC, 最後發現仔是自閉,好彩早排,今年升K2都排到E位啦!

複式洋房

sillykaka 發表於 18-6-19 10:53
係健康院遇到好的醫生同姑娘真係好大幫助啊!
自己俾錢搵私人機構真係好貴,大家都要加油啊!
...
好為你開心, 在這裡很多人支持你!! 小朋友唔講野有很多原因, 有冇試用排除法去尋找原因? 我朋友有一例子可供參巧, 小朋友有自閉病, 口腔發展唔好, 朋友好有心機, 先用飯開始, 模仿孩子發音, 以加強互動, 溝通需要, 再慢慢引導小朋友正確發音, 不停努力下, 現在小朋友可講很多嘢, 努力, 支持你!!! 記得有時間要對自己好D, 食自己鍾意食的嘢, 買自己鍾意買的衫, 一定要充電, 唔充電好快無力行落去, 十萬個支持你!!!

男爵府

namnamg 發表於 18-7-1 22:35
好為你開心, 在這裡很多人支持你!! 小朋友唔講野有很多原因, 有冇試用排除法去尋找原因? 我朋友有一例子可 ...

好多謝你同呢度支持我的jm!你地真係好好!
畢竟只有同路人先明白。
我有帶小朋友去評估,口腔發展合格,佢口肌ok㗎,因為我行blw,無喂過糊同粥,食到雞脾雞亦豬肋骨呢D。依家playgroup同言語治療兩邊一齊上,協康會同CAC都排緊期,依家睇下仲有無乜嘢可以幫到佢啦!

男爵府

貓山公主 發表於 18-6-28 11:39
我仔36個月都唔講野, 宜家一樣煩到嘔...

你平日俾咩佢食??

我仔一歲多D已經食大人飯,評估口腔發展合格,佢口肌ok㗎,因為我行blw,無喂過糊同粥,食到雞脾雞亦豬肋骨呢D。我自己湊,無工人無長老,基本上我地食乜佢食乜,佢食嘢訓覺poopoo呢D自理能力非常好,大小肌發展都好,唯獨唔講嘢呢度好頭痛!

首頁

尾頁

跳至