孕婦坐月可以飲荔枝洒嗎

baribebaby
|
因為我重有2個月就生,99話浸咗荔枝洒同藥材洒比我,坐月飲。我話餵人奶唔飲得,佢話我唔想自己身體好……想請教下,真係飲得嗎
good_pig
|
baribebaby 發表於 18-6-4 09:04
因為我重有2個月就生,99話浸咗荔枝洒同藥材洒比我,坐月飲。我話餵人奶唔飲得,佢話我唔想自己身體好…… ...

你飲咪阿b 都飲埋?
小可愛11
|
good_pig 發表於 18-6-4 09:11
你飲咪阿b 都飲埋?

乜大肚唔係應該戒絶所有酒精?!
good_pig
|
小可愛11 發表於 18-6-4 09:12
乜大肚唔係應該戒絶所有酒精?!

坐月飲wo, 但人奶媽
lokcheechee
|
因為我重有2個月就生,99話浸咗荔枝洒同藥材洒比我,坐月飲。我話餵人奶唔飲得,佢話我唔想自己身體好…… ...

餵人奶唔飲得酒!酒精會由母乳過畀BB,BB發育未完全,代謝未夠好,少少酒精都有機會中毒,千祈唔好搏!煮過的例如雞酒最多都係淺嘗即止。
(醫院護士講的)
baribebaby
|
good_pig 發表於 18-6-4 09:14
坐月飲wo, 但人奶媽

我都知,但99係甘話我,所以想請教下大家
good_pig
|
baribebaby 發表於 18-6-4 09:20
我都知,但99係甘話我,所以想請教下大家

仲荔枝酒,不如你問醫生拎資料去拒絕99啦
Steveston
|
樓主要改一改標題,生咗坐月既係 “產婦”

winifredwin
|
飲黎仲咩?
Mary媽咪
|

我依家餵緊全人奶
食過2次担担麵湯底米粉(我覺得辣)
每次食完餵奶bb 都好扭唔肯飲
一啜就爆喊
所以我依家唔敢食

因為咁我飲食都小心左,酒類就算係dd 都唔敢飲
baribebaby
|
Steveston 發表於 18-6-4 09:30
樓主要改一改標題,生咗坐月既係 “產婦”

抱歉
baribebaby
|
winifredwin 發表於 18-6-4 09:31
飲黎仲咩?

99話保身
stkyo
|
餵人奶唔飲得酒,有個個案係,人奶媽飲咗酒,餵人奶之後阿B昏睡咗好耐,因為酒精有機會滲入人奶裡面
Poyau
|
stkyo 發表於 18-6-4 10:23
餵人奶唔飲得酒,有個個案係,人奶媽飲咗酒,餵人奶之後阿B昏睡咗好耐,因為酒精有機會滲入人奶裡面
...

淘寶
|

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160830/s00002/1472493692366

【明報專訊】近年本港提倡母乳餵哺,威爾斯親王醫院新生兒深切治療部(NICU)去年接連收到初生嬰因極度肚脹及嘔吐送院,均發現母乳媽媽「坐月」時曾飲雞酒補身,疑是酒精中毒。有19日大男嬰持續4日肚脹及食慾不振,入院驗出血清內有酒精,並發現母親曾連續10日早晚飲一碗雞酒。有兒科醫生提醒常餵奶的媽媽應少接觸酒精。
rosey2056
|
酒精影響腦部發育
anpanmenbaby
|
一定唔飲得酒精
我坐月時有食雞酒,不過煮完酒精已經揮發哂,同埋餵完人奶先食
佢唔肯聽,應該產檢時帶埋佢去見醫生,等醫護人員教下佢
Lavenda-S
|
除左飲酒仲有好多其他補身方法, 餵人奶飲酒會過俾bb, 唔好飲
秋天與楓葉
|
淘寶 發表於 18-6-5 01:41
https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160830/s00002/1472493692366

【明報專訊】近年 ...

我連雞酒都唔會飲
煮過既酒精唔會100%揮發晒
補身大把選擇
絕唔會冒險

tsung
|
baribebaby 發表於 18-6-4 09:41
99話保身

請教咗醫生先