跳至

首頁

尾頁

複式洋房

miki老鼠 發表於 18-6-5 16:34

梁小2017係107人,陳小2017係133人。學校網站有。

大宅

回覆樓主:

呈分係2個學年,所以要標示2年其實係同一屆人

水晶宮

畀面勳章

maggielai3388 發表於 18-6-4 21:41
排成績出來我都聽人講過,、應是真的……個媽咪仲話冇一計之長的小朋友會被人當透明哦! ...

N年前啦!依家有無功課日,又有好多鼓勵計劃!

伯爵府

陪月勳章

willvss 發表於 18-6-5 16:53

你用升中 BAND 1來計喎, 你數下個表有邊間係BAND 1先。

你上其他小學看看例如校友會,都是每個學年2015至2017咁報。
睇返同網升中派位,其實同商小校友會差不多,只係校舍新,評價較少吧!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

willvss 發表於 18-6-5 15:24
陳小一個年級130幾人, 佢統計公佈的數據係14-16, 15-17咁計先大概有30-40人去到鄉中/趙中/商會/崇德/信義/ ...

因呈分是由小五至小六的,所以14-16代表一屆咁解
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

複式洋房

miki老鼠 發表於 18-6-7 01:20

你上其他小學看看例如校友會,都是每個學年2015至2017咁報 ...

Thank you.但一年計,陳小133人,梁小107,比較入不同英中,加上其他派到中學數字,都唔算係亂up喎。

複式洋房

回覆樓主:

派到Band 1中學,除自己保持成績外,都要睇埋上屆學兄學姐派得好唔好,如多人派到Band 1中學,輪到下屆派到Band 1中學個位就會多D,相反……大家明啦,好似南元小有聯繫中學,成績有番咁上下先入到,唔通考全級第尾都入到?想入Band 1中學,不論去邊間小學讀,保持成績名列前芧,一定無問題。

子爵府

回覆樓主

想問梁小好d,定陳榮根?

子爵府

BK Milk勳章

小寶貝兒 發表於 18-6-4 21:00
有可能係因為佛教學校的關係掛?
不過梁省德, 我有朋友個仔以前係度讀, 不太開心, 因為老師會將所有人的成績 ...

只會post 好既同學仔成績,梁小傳班有個blog,你可以上梁小學校網睇下

子爵府

BK Milk勳章

ChauBo 發表於 18-6-17 03:01
只會post 好既同學仔成績,梁小傳班有個blog,你可以上梁小學校網睇下

每班

珍珠宮

ChauBo 發表於 18-6-17 03:01
我朋友個仔話係貼全班成績係壁報版(唔係PO上網, SORRY我用錯字眼令你誤會), 所以全班同學都知道邊D同學成績好, 邊D同學成績差
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

小寶貝兒 發表於 18-6-19 23:32
我朋友個仔話係貼全班成績係壁報版(唔係PO上網, SORRY我用錯字眼令你誤會), 所以全班同學都知道邊D同學成績 ...

我小朋友讀緊,唔見會咁,唔知係咪班班唔同呢,但會post成績好既學生名係門口壁報版,作鼓勵

男爵府

有朋友讀緊陳小,的,係一間好谷既小學,功課多,默書多,唔止一個朋友咁講,如果小朋友谷得就ok

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sandrafan 發表於 18-6-20 09:29
有朋友讀緊陳小,的,係一間好谷既小學,功課多,默書多,唔止一個朋友咁講,如果小朋友谷得就ok
...

第一次聽 從來也只聽說輕鬆 功課適中 三考舒服,你確定你朋友的小朋友是讀陳榮根嗎?
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

piglet0529 發表於 18-6-20 15:03
第一次聽 從來也只聽說輕鬆 功課適中 三考舒服,你確定你朋友的小朋友是讀陳榮根嗎?
...

確定。因為佢都向學校投訴過!
小一,做閱讀報告,寫200字感想。唔好玩喇,一個小一生,點可能寫200字!

複式洋房

sandrafan 發表於 18-6-20 19:05
確定。因為佢都向學校投訴過!
小一,做閱讀報告,寫200字感想。唔好玩喇,一個小一生,點可能寫200字!

有圖有真相,你朋友有比過你睇份功課嗎?我知佢地既小一、二閱讀報告只係寫書名同畫封面咋喎!如果你唔信,或者問下其他在校生家長吧!

男爵府

唔洗有圖有真相。
揀學校,要自己睇過,了解過先揀。
唔好一味聽人講!
每個人既要求都唔同,自己睇過先知。
我只可以講,唔只一個朋友同講。

伯爵府

陪月勳章

回覆樓主:

我知你講邊份 果份係自願性質 比賽黎 不是功課
至於默書 係第一學期會較多吧
功課量真係中等 一般都係3至5樣已包括改正
希望明天會更好....

珍珠宮

kiukiu1016 發表於 18-6-19 23:45
我小朋友讀緊,唔見會咁,唔知係咪班班唔同呢,但會post成績好既學生名係門口壁報版,作鼓勵
...
可能係都唔定
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

miki老鼠 發表於 18-6-20 23:38
我知你講邊份 果份係自願性質 比賽黎 不是功課
至於默書 係第一學期會較多吧
功課量真係中等 一般都係3至5 ...

係呀,個個活動叫親子閱讀比賽,內容係好多學校揀D較好作品出黎,然後你同小朋友一齊睇,最後先叫你作,你可以唔作。
其次默書範圍每個學期派一本,裹面已寫明幾時默書,基本上足夠時間温

首頁

尾頁

跳至