係順德返黎既我遇到好人好事

miriam
|
去左順德陪我囡比賽,十幾人去遇到三次好人好事。

第一件事係其中一組去錯酒店,等極都無的士,咁岩有職員要去岩個間,順便載佢地過黎,做完野後載另一位去佢做個間酒店。

第二件事係我係比賽場館買野飲時,只得 $100 紙幣,職員話無得找,問我有無微訊付款,我話係香港黎所以無微訊,職員問完負責人話唔收錢請我飲。

第三件係食完晚飯其中一組搭的士無 $10 紙幣畀錢,司機都係問有無微訊,當然係無,最後好好人無收到車費。

其實未去順德前幾擔心架,總係聽到唔好既事,估唔到會遇到好人好事丫。

kcpak    發表於 18-6-4 22:11
qq媽媽咪
|

c.vieri
|
其實大陸人都有好多係熱心嘅,但都一樣有衰人同壞人。

果時成家去廣州長隆玩,搭巴士出去搵食,d人一見你有老又有小朋友,第一時間已經讓座,呢樣真係係香港好少機會見到。
Kittymummy
|
順德呢個地方,我因為工作關係,呢10幾年都要去。大部分係本地人多,其實佢地好純,個個都幾有錢的。同埋夜晚係街都好安全。仲有,順德好多好野食的
sfll
|
你們去對了地方
tkop
|
miriam 發表於 18-6-4 18:12

第一件事係其中一組去錯酒店,等極都無的士,咁岩有職員 ...

無微信可以用支付宝
my005
|
我有個老友係順德人,佢真係好好人,好識為人設想。

順德而家都幾繁榮,當地居民好多都富起黎,可能因咁而對錢銀唔會看到好重好

重,都好多好人好事架。
Poyau
|
miriam 發表於 18-6-4 18:12

第一件事係其中一組去錯酒店,等極都無的士,咁岩有職員 ...

好人好事
clly
|

tsung
|
好難得
calvin1230hk
|
其實每個地方都有好人壞人,只不過比某D人不停抹黑,仲要雙重標準。
小華子
|
順德好多有錢人,佢地好多都唔計較。
kellywu
|
我大學同學順德人嫁佐俾順德潔x上市公司太子爺,佢地好有錢,但一家人都好好人又低調,唔會財大氣粗
miriam
|
c.vieri 發表於 18-6-4 18:20
其實大陸人都有好多係熱心嘅,但都一樣有衰人同壞人。

果時成家去廣州長隆玩,搭巴士出去搵食,d人一見你 ...

當然有好亦有壞,我地好好彩三次遇上好人
miriam
|
Kittymummy 發表於 18-6-4 18:23
順德呢個地方,我因為工作關係,呢10幾年都要去。大部分係本地人多,其實佢地好純,個個都幾有錢的。同埋夜 ...

我地去比賽無人四圍去食野,不過夜晚係餐廳到食左樣好得意既野,外皮係炸,中間似咸蛋黃,最入係甜既,但唔知係乜黎。
miriam
|
sfll 發表於 18-6-4 18:28
你們去對了地方

我都想四圍食好野丫
miriam
|
tkop 發表於 18-6-4 18:29
無微信可以用支付宝

都無
c.vieri
|
miriam 發表於 18-6-4 21:24
當然有好亦有壞,我地好好彩三次遇上好人

上次同屋企人按摩完去小店食野,突然屋企人暈低、臉色蒼白嚇到我死,好彩小店店主幫手,又叫我地休息夠先好走,如果係街真係唔知點好。

miriam
|
my005 發表於 18-6-4 18:36
我有個老友係順德人,佢真係好好人,好識為人設想。

順德而家都幾繁榮,當地居民好多都富起黎,可能因咁而 ...

食完飯等唔到的士,餐廳大閘看更幫我地叫車,,仲無厭煩幫手同丫,計埋係四件好事丫
my005    發表於 18-6-4 21:31
miriam
|
c.vieri 發表於 18-6-4 21:28
上次同屋企人按摩完去小店食野,突然屋企人暈低、臉色蒼白嚇到我死,好彩小店店主幫手 ...

人在外,遇到有人幫手真係好暖心架