3歲仔係學校學左粗口"x街"返㴝。。

carly.c
|
好煩,同學仔講,佢又跟講,
而家時不時爆呢兩句出㴝。。
話佢,罰佢,講道理都冇用!
頭痛
馬爾太
|
你要認真同佢講呢啲說話係唔講得先,跟住同學校講返有同學教講粗口。
Poyau
|
carly.c 發表於 18-6-4 18:18

同咗學校講未? 要揾出源頭
c.vieri
|
我會細力掌佢咀,等佢知道唔可以隨便講出口
丫雅
|
我仔K3 學左句"乜X野呀!?"返黎
俾我剷上天花板,依家好彩冇再講
木土土
|

罰無用,因為罰不得期所
love2talk
|

冇得避免,我每次聽到我仔講一d比較粗俗既說話時,我會叫佢盡量用另一個詞語代替,我會問佢,有冇聽到媽媽我講,佢話冇,我話媽媽唔講的,你盡量唔好講。
carly.c
|
馬爾太 發表於 18-6-4 18:26
你要認真同佢講呢啲說話係唔講得先,跟住同學校講返有同學教講粗口。

今日已經同老師講左,但亞仔剛係屋企對住家姐講,唉。。只想佢快快忘了呢兩個字
carly.c
|
Poyau 發表於 18-6-4 18:30
同咗學校講未? 要揾出源頭

知源頭
ireleu
|
呢個要同佢講清楚唔可以講既,大左慣左就麻煩
做個好媽打
|
播音吓先兒歌比佢聽,不停重複聽2至3首
carly.c
|
做個好媽打 發表於 18-6-4 18:33
播音吓先兒歌比佢聽,不停重複聽2至3首

要洗腦
Amy1974
|

。。。
clarawuwu
|
出面世界,始終要面對,避免唔到接收壞既事情。

唯有自身教,諗方法教,呢個唔得,就試第2個,但唔主張罰,講解點解唔講得,小朋友明左道理,就知道唔可以講,仲會教番同學唔應該再講。
carly.c
|
Amy1974 發表於 18-6-4 18:44
回覆 carly.c 的帖子

謝謝分享
karen508hk
|
一聽到就俾好大反應話唔應該講,等佢知道嚴重性,必要時我會出手......撐咀,等佢深深記住
yurijm
|
用罰、掌嘴方法係唔得
要俾小朋友明白屋企文化同教養唔容許口出惡言
分享我媽媽方法,我媽媽會用失望眼神同身體語言表達同我地幾姊弟既不滿
所以我屋企人係從來唔講粗俗語
crystal媽咪
|
再講要勁罰,同佢講一定唔可以再講。
3歲我聽過(x你個肺)、死八婆……
唉……
係屋企學返嚟
tester5
|
平靜地教佢,唔可以講呢種冇意思的說話。
佢講一次、你教一次,3歲會明白的。
你越反感,反而佢仲講多d,玩你ma。
SJ6
|
我小朋友細個學講嘢時係小巴聽到司機問候人媽媽
跟住有一日講番出唻
嚇死爸爸