家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

vsbaby 發表於 18-10-11 17:39
你們好! 我都想加入這話題! 我家也是新裝修好。。頭幾天有好多這些小虫虫。我用過滅虫炸彈兩次,每星期一 ...

你好, 大家既情況真係好似,似乎新裝修後出現蟲蟲問題好普遍,係乜野原因呢?!依家我日日漂白水消毒及清潔,再加biokill希望可以將蟲蟲消㓕!

大宅

我最怕係衣柜內都有,跳入衫內。。所以我放了好多臭丸

男爵府

我懷疑啲木傢私有問題

民房

hoiching0516 發表於 18-10-2 16:33
係咪細細隻赤赤啡啡咁既色? o係地腳線先有? 試下bio-kill, 我舊屋之前都係咁, 仲要係新裝修完冇幾耐咋, 又 ...

我屋企都係上年11月新裝修完,隔左幾個月後突然就發現地腳線有一隻隻比螞蟻仲細隻赤赤啡啡色嘅野,佢唔郁真係唔為意,咁啱見到佢郁先知係昆蟲,最初都係用紙巾抹走,後來持續發現就上網search下咩來,見有人話因為潮濕所以有,叫卜泥,要用膠紙痴走,因為用紙巾整死左會留有氣味引來更多但之前同媽咪住咁多年屋企都從未發現過,可能媽咪屋企夠通風又有太陽曬到啦~但而家都已經秋天都仲有前幾日拉開張梳化諗住吸塵拖地,點知發現牆腳線有一大堆,即刻用膠紙痴走哂再搽d peppetmint essential oil頂住先,好擔心佢地會唔會係已經有個竇一陣放工即刻去買支bio-kill今晚返去噴!請問係咪紫色個支?同埋你係每日噴一次?噴左幾耐冇哂?

男爵府

陪月勳章

yanwuchow 發表於 18-10-15 15:09
我屋企都係上年11月新裝修完,隔左幾個月後突然就發現地腳線有一隻隻比螞蟻仲細隻赤赤啡啡色嘅野,佢唔郁 ...

我當時係9月份裝修好, 12月先正式入住, 3月左右發現呢o的東西, 我係全屋既地腳線都有, 地板我用返上手 (楓木地板, 仲好靚仔), 係換左新既地腳線...

我住低層, 但又唔覺特別潮濕, 我噴左兩次, 基本上第一次已經冇左好多, 噴埋第二次之後就冇晒.... 我唔記得係咩野顏色, 當時bio-kill都係新出, 我爸o係超市見到枝野印左好多蟲蟲既樣, 其中一隻佢覺得好似係我屋企o個o的, 所以就買俾我試, 好彩對我間屋就work, 唔知今次樓主得唔得...

我一直估會唔會o係地腳線o的木唔靚, 一早有蟲卵, 半年左右生左出黎.... 到依家都唔知係咩野原因

男爵府

陪月勳章

ATRT_HFC 發表於 18-10-11 22:33
你好, 大家既情況真係好似,似乎新裝修後出現蟲蟲問題好普遍,係乜野原因呢?!依家我日日漂白水消毒及清 ...

當時我都好勤力每星期都拖一次地, 當時都係得我同C6, 未有小朋友, 有時諗會唔會係我個地拖扭得唔夠乾定乜野原因...

男爵府

陪月勳章

vsbaby 發表於 18-10-11 17:39
你們好! 我都想加入這話題! 我家也是新裝修好。。頭幾天有好多這些小虫虫。我用過滅虫炸彈兩次,每星期一 ...

我只知佢地對殺蟲水冇反應, 因為噴完都冇減少到

民房

hoiching0516 發表於 18-10-15 16:56
我當時係9月份裝修好, 12月先正式入住, 3月左右發現呢o的東西, 我係全屋既地腳線都有, 地板我用返上手 ( ...

買左喇!希望work啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

民房

yanwuchow 發表於 18-10-15 15:09
我屋企都係上年11月新裝修完,隔左幾個月後突然就發現地腳線有一隻隻比螞蟻仲細隻赤赤啡啡色嘅野,佢唔郁 ...

第一張相係zoom近左好多影的,上網睇應該似係卜泥(希望只係卜泥而唔係木蚤)。

另外,我組廚櫃係用夾板做,上網睇一般都不會有木蚤,通常庶渣木先會出現。大家嘅木傢具係咪都夾板做的?

男爵府

yanwuchow 發表於 18-10-18 15:12
第一張相係zoom近左好多影的,上網睇應該似係卜泥(希望只係卜泥而唔係木蚤)。

另外,我組廚櫃係用夾板 ...

如果係卡泥我都無咁怕!! 之前唔知係MUG, 真係好驚! 我用左BIOXXXX幾日後, 情況好好多, 只有三兩隻係晚上出現, 呢幾日天氣涼左, 更加一隻都暫時未見到, 希望佢地徹離我屋企啦!!!

祝大家屋企都好快見唔到D虫虫!!

侯爵府

2018復活節勳章

ilovecafe 發表於 18-9-29 03:31
白蟻

同意。我都覺得係。

首頁

尾頁

跳至