3度小產,是否真的要放棄.....!

lamwinnie
|
一直都期望生第二胎,但唔知道什麼原因分別於16、17年頭小(emoji)都離開我了,在17年中再繼續努力,但努力(emoji)(emoji)咗大半年都見無消息(18年),已放棄念頭,幾日前又發現自己有咗,原本好開心,以為上天憐憫我,再賜與我機會,讓我與小(emoji)續緣,但好景不常,當知道有咗第2日已見紅,即時入院,醫生當時抽血HCG(605)指數是符合當時懷孕週數,隔日再抽第二次,HCG已跌咗一半,醫生說已流產了(emoji)(emoji)(emoji)
我要做媽媽
|
建議你睇中醫調理下個身子喇,咪灰心吖媽媽
Nbs
|
睇醫生check 下有咩問題,係咪凝血問題,係咪基因問題。 某d 原因可以食aspirin 幫助。
我有親戚都係小產3次,睇完醫生食aspirin, 生左個肥肥白白好健康好靚仔既小朋友。
lamwinnie
|
我要做媽媽 發表於 18-6-5 10:13
建議你睇中醫調理下個身子喇,咪灰心吖媽媽

之前小產後都一直有睇中醫調理身體的。但都係咁
freshrose
|
我識人都係咁, 3年流產左3次, 佢岩岩先生第二胎, 同第一胎隔左6年, 佢有左呢胎之後就食aspirin到足月, 但可能真係基因問題, 佢第二胎BB 有出黎都係有D 先天性的病
lamwinnie
|
freshrose 發表於 18-6-5 10:36
我識人都係咁, 3年流產左3次, 佢岩岩先生第二胎, 同第一胎隔左6年, 佢有左呢胎之後就食aspirin到足月, 但可 ...

請問你朋友是否高齡?她在生第二胎前是否都做整了所有檢查?
一齊都正常....!還是到BB出世後先知道BB有先天性的病?
freshrose
|
lamwinnie 發表於 18-6-5 10:49
請問你朋友是否高齡?她在生第二胎前是否都做整了所有檢查?
一齊都正常....!還是到BB出世後先知道BB有先 ...

佢係做結構先知架, 佢bb 一出世就要做手術, 不過手術都唔算係好嚴重果d , 但你3次流產已經係算慣性流產, 最好check 哂d 免疫力既野
kathywong2018
|
睇中醫調理,我同朋友都睇呢個叫戚醫師,係尖東半島中心(陽光中醫診所)23273927,睇左半年都有。我朋友都兩次小產,第三次中左就生Lu
NicEistir
|
lamwinnie 發表於 18-6-5 09:59
一直都期望生第二胎,但唔知道什麼原因分別於16、17年頭小(emoji)都離開我了,在17年中再繼續努力,但努力( ...

不如同醫生傾下,做個詳細的檢查。我上年産科醫生做左啲驗血,再refer左畀免疫科醫生check 。唔好放棄呀。
fattyduck
|
我唔識睇個hcg指數呀,但你發現有左到出血爭2日,會唔會化學咋,化學唔係流產,無大影響唔洗太擔心嘅。
haha748494
|
都要睇緣份,暫時先養好身體。
lamwinnie
|
NicEistir 發表於 18-6-5 20:54
不如同醫生傾下,做個詳細的檢查。我上年産科醫生做左啲驗血,再refer左畀免疫科醫生check 。唔好放棄呀。 ...

醫院而家會幫我做全身檢查,照U/S - Pelvis , blooding checking....DNA , 免疫系統等問題, 到時有齊報告會再通知結果。
RubyYu07
|
樓主宜家係咪高齡?建議中醫好好調理身體。
HongV
|
好好調理身體,小天使會再黎

有無坐好月?我唔係專家,但聽說小產都要坐月補身
lamwinnie
|
RubyYu07 發表於 18-6-11 16:00
樓主宜家係咪高齡?建議中醫好好調理身體。

37,我唸都應該唔係太高齡的,有睇中醫,而家早上都有飲滴雞精 + 豬膶瘦肉紅棗湯
GCHK
|
調理身子先,再慢慢計劃,順其自然
RubyYu07
|
lamwinnie 發表於 18-6-11 18:43
37,我唸都應該唔係太高齡的,有睇中醫,而家早上都有飲滴雞精 + 豬膶瘦肉紅棗湯
...

呢兩樣嘢都好好,慢慢調養好身體,之前可能時機未到,下次會掂。
lamwinnie
|
RubyYu07 發表於 18-6-11 20:22
呢兩樣嘢都好好,慢慢調養好身體,之前可能時機未到,下次會掂。

謝謝你們,我會加油(emoji)(emoji)
hamsterma
|
lamwinnie 發表於 18-6-5 09:59
一直都期望生第二胎,但唔知道什麼原因分別於16、17年頭小(emoji)都離開我了,在17年中再繼續努力,但努力( ...

先調理下身體先,調好再計劃都未遲
jackydaisy1110
|
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18467853

我的經歷,希望幫到你