自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

甘拖拖下攪將耐,我只擔心我去左旅行要我買機票咋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Poyau 發表於 18-6-6 14:52
改名咁隨便 可能要抽dna先得

成日講到改名咁簡單, 但留有案底唔係有指紋record架咩?加多條虛假聲明都得
放下自在

珍珠宮

超正龍吐珠 發表於 18-6-5 15:26
個工人居然唔認(上COURT)要求睇CCTV, 咁佢會唔會被法官話佢不誠實, 要佢坐求耐D牢? 會否有案底?有案底 是否 ...

一有案底,直程以後都唔可以係香港做野

男爵府

回覆樓主

佢拖字派,可能工會/姐妹教她?

子爵府

好媽媽勳章

JD930 發表於 18-6-5 15:31
有cctv影到冇得抵賴啦... 入罪的話會有案底但我之前係隔離家傭板話佢哋可以改名用第二個身份來 :question ...

true

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

超正龍吐珠 發表於 18-6-5 15:26
個工人居然唔認(上COURT)要求睇CCTV, 咁佢會唔會被法官話佢不誠實, 要佢坐求耐D牢? 會否有案底?有案底 是否 ...

她回去比钱改過個名,又可來港打工~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 18-6-29 08:51
成日講到改名咁簡單, 但留有案底唔係有指紋record架咩?加多條虛假聲明都得
...

係有紀錄 但唔知入境處收到申請點審查
外傭版前排有個po講係街重遇走佬工人
有人建議報警

寶石宮

2023年兔年勳章

超正龍吐珠 發表於 18-6-29 09:01
佢拖字派,可能工會/姐妹教她?

工會免費提供服務 拖吓博吓無蝕

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果效法其他國家入境要印指模,佢地改咩名都冇用!

wcpcelia    發表於 18-6-29 16:32

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kit2004 發表於 18-6-29 13:03

係!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kit2004 發表於 18-6-29 13:03

公爵府

超正龍吐珠 發表於 18-6-29 08:48

佢而家仲係你度打工?

公爵府

超正龍吐珠 發表於 18-6-29 08:48

佢而家仲係你度打工?

琥珀宮

大宅

回覆樓主:

之前有個model 都係係櫃員機拎錢, 果個都無事

男爵府

Ol0314 發表於 18-6-29 16:35
佢而家仲係你度打工?

不是,不知道她近況

男爵府

差不多四個半月還未有判案消息?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

超正龍吐珠 發表於 18-9-26 19:09
差不多四個半月還未有判案消息?

好多案都要好耐先判。除非係d好大單嘅就快d
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

咁未有排等?

男爵府

話說早前(五月份)我個衰工人比發現在提款機拿左人$3000, 先前計左薪金+TRAVEL ALLOWANCE+未放年假給她.終於法庭判左佢有案底+罰款$1000及要退回$3000比損失人士,但昨天我收到勞資審裁處的來信,她要我比長期服務金(六年), 代通知金(因為比警員拉左, 故此警員叫我立即終止合約)及機票, 現在有疑問:(1)工人判案底, 我是否要比長期服務金及機票她?
(2)由於警員上門拉人, 工人觸犯盜竊案後,僱員因無法再履行職責而付出的代價,包括僱主無須支付僱員其後沒有上班的日薪?
(3) 為僱主為減低潛在亦被盜竊的風險,僱主是否有權暫停騁用僱員(如果被捕當天她簽署的信件是即時解約,便改為停止騁用),直至法庭判決僱員無罪為止(但是她有罪有怎樣?)
(4.) 說明工人被補後不能履行職責而對僱主帶來的影響,僱主可向僱員索償嗎?(代通知金是否應該工人給我, 因為她由拉去警局當天及上法庭後, 完全沒有履行合約)

首頁

尾頁

跳至