屋企自冲星巴克西柚蜜糖紅茶

coeeyin
|
係星巴克飲左好多次,用柚子蜜加English breakfast tea係屋企試八成似,冇西柚用柚子頂上,因老公第一次飲星巴克的話咪係柚子茶,佢唔知係咩味,我話係西柚而不是柚子 佢點醒我試下

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-6-10 10:10
coeeyin
|
coeeyin 發表於 18-6-5 17:24
係星巴克飲左好多次,用柚子蜜加English breakfast tea係屋企試: ...

再飲真係九成九似,因平時我也走syrup,屋企冲就好似呢種味道
Twinklecar
|
即是用紅茶冲柚子蜜就ok?
coeeyin
|
Twinklecar 發表於 18-6-5 17:41

Yes
coeeyin
|
Twinklecar 發表於 18-6-5 17:41

一直唔like柚子蜜,但加左茶包完全好正
1928mickey
|

~緣~
|

~緣~
|
係咪用熱水沖完啲茶跟住加冰再加 柚子蜜 ?
coeeyin
|
~緣~ 發表於 18-6-5 18:06
係咪用熱水沖完啲茶跟住加冰再加 柚子蜜 ?

平時我都係飲熱,屋企如飲凍飲我會冲好左放入雪櫃雪唔趕飲時,你可以試用少少熱水冲左茶包先,茶包其實一加100 度熱水立即出味,隨自己口味再加柚子蜜,再加冰加水
coeyapple
|
試下先
Bcjb
|
我都係咁樣自己沖,好正
tester5
|
係星巴克飲左好多次,用柚子蜜加English breakfast tea係屋企試: ...

請問有冇確實份量?例如幾多個Tea bag+幾多熱水?加幾多湯匙柚子蜜?我都想試試呢
Phyonafung
|
tsung
|

coeeyin
|
tester5 發表於 18-6-5 19:24
請問有冇確實份量?例如幾多個Tea bag+幾多熱水?加幾多湯匙柚子蜜?我都想試試呢 ...

上圖個杯大約450-480ml,用一個茶包,放幾多柚子蜜真係跟個人口味,都放左4茶匙咁上下,我冇加糖,自己少少咁試,太淡又唔夠味
tester5
|
coeeyin 發表於 18-6-5 19:47
上圖個杯大約450-480ml,用一個茶包,放幾多柚子蜜真係跟個人口味,都放左4茶匙咁上下,我冇加糖,自己少少 ...
Thx
pomanlife
|

邊款English tea
Vin仔媽
|
請問用邊款English breakfast tea?
coeeyin
|
Vin仔媽 發表於 18-6-5 20:22
請問用邊款English breakfast tea?

我係一田買的,用邊隻牌子應該不影響接近相似味道啩,係English breakfast tea就ok,要紅茶味
附上我用呢款

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
siiu_Y0613
|