有無孕婦止嘔方法

Queenietamm
|
我依家13W3D, 第一胎, 好多野都唔識, 不停上網搵資料睇.每朝起身, 食完野,一定嘔呀, 一日可以嘔6次以上(依家次數少咗), 見到食物有D驚...飲檸檬水, 食話梅已經止唔到嘔.
請問大家有無D止嘔方法?

moonmoonstar
|
時間同忍耐....
因為有好多講左都做唔到,有聽營養師講嘔唔食野所以會更加作嘔...已嘔到七彩,真係一d都食唔落,真係唔係話肯食就食到呀...
又有話食b6會好,又有話少食多餐...仲有話食醫生開的止嘔藥可一了百了,但我就始終無力試or無效...
講到最尾 都係忍耐。我已忍左3個月了,仍在忍。
加油呀媽媽~~
GCHK
|
檸檬水同話梅都止唔到亞?咁你反應系有D大
我果時全靠呢兩樣嘢
haha748494
|
睇黎,你比我仲勁,你儘量唔好比自己覺得肚餓,肚餓仲容易餓。如果覺得好難頂,就要睇醫生喇。
wishtree
|
試下想嘔時食少少梳打餅
會好d
Dantam
|
我覺得食薄荷糖都幾舒服
我揀爽朗一同,大粒,硬嗰隻
WWWChun
|
我都係食桃味薄荷糖,較為舒服,食薑同話梅都止唔到嘔。
RubyYu07
|
食D酸嘢會好D,我果時好鐘意用番茄煮嘢。
birdisfreedom
|
無。食完嘔嘔完食。我就係咁直到16week
helmetjune
|
Queenietamm 發表於 18-6-5 17:41
我依家13W3D, 第一胎, 好多野都唔識, 不停上網搵資料睇.每朝起身, 食完野,一定嘔呀, 一日可以嘔6次以上(依 ...

醫生教我買「冬薑」食完會舒服點
我要做媽媽
|
嘔得犀利既話建議你搵醫生開止嘔藥俾你
iamfionapang
|
嘔得厲害要搵醫生開葯,佢地會開孕婦啱食的不用担心
我頭三個月嘔到入院吊鹽水,打止嘔針
Bb剛剛出生 好健康大隻
hamsterma
|
我依家13W3D, 第一胎, 好多野都唔識, 不停上網搵資料睇.每朝起身, 食完野,一定嘔呀, 一日可以嘔6次以上(依 ...

無,喔嫂有佐頭三個月不停嘔,嘔到有血絲
Jessicakyy
|
helmetjune 發表於 18-6-8 16:25
醫生教我買「冬薑」食完會舒服點

我都買左檸檬王的,貨未送到,唔知好唔好。
dolldollk
|
我都係靠含住粒細薑糖, 但係我好唔鍾意食薑
wynnlitheboo
|
我食多士係ok,都頂到一陣,但要成日唔嘔我都未搵到合適既方法。
xNicKx
|
moonmoonstar 發表於 18-6-6 10:43
時間同忍耐....
因為有好多講左都做唔到,有聽營養師講嘔唔食野所以會更加作嘔...已嘔到七彩,真係一d都食唔 ...

講得無錯,我情況同你一樣,只可以等時過
xNicKx
|
xNicKx 發表於 18-8-28 15:19
講得無錯,我情況同你一樣,只可以等時過

時間*
sakurayan
|

我由7wk嘔到14wk, 中間試過好多方法都止唔到嘔(薑,冬薑,話梅,話梅水,糖,陳皮,檸檬水等等),但食乜嘔乜,飲水都嘔水,唔食野就嘔胃酸同黃膽水,因為嘔,入左兩次醫院住,第一次住左四日,因為缺水,吊左9支鹽水,出左院唔夠一星期又入過醫生,第二次住左五日,又係缺水同埋甲低吊左6支鹽水同飲左兩次甲水,最後要飯前食胃藥加止嘔藥,跟住要返娘家休養,食左藥先食到少少,但仲要係某d食物(蕃茄薯仔魚湯,或者作咸的食物先食到),不過現在捱到15週,嘔少左,但始終食咸野胃先舒服,食甜野或無味的會反胃反到七彩
K_C_Happy408
|
我11w...食得落野,但食完就嘔。
想嘔個陣訓落床會舒服d~
醫生有開止嘔藥比我,但我通常係約左朋友出街食飯先食粒藥打底