哈羅撤繁體中文課冇諮詢 

流星花丸
|
家長嬲爆拒絕簡體

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180605/mobile/bkn-20180605155423671-0605_00822_001.html

退學係最佳表態

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
20150618bb
|
流星花丸 發表於 18-6-5 17:47
家長嬲爆拒絕簡體

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180605/mobile/bkn-20180605155423671-0605_00822_0 ...
入得去的人士,多數都係聯合國,教中文先係難事
circleda
|

以國際學校來講,培養學生一定係面向國際,有分繁簡體班係BONUS,無咗亦唔奇。以我所知其他國際學校都沒有繁體中文班。

"家長表示:「繁體字一直都係香港官方語言,。。。"咁你唔好選國際學校嘛,國際就唔係唔使跟香港官方
MM2H
|
應該唔係突然,佢開校時有提過考察期,之後會定斷

HKA都一樣,試左5年期,前年開始只教簡體
MM2H
|
circleda 發表於 18-6-5 17:55
以國際學校來講,培養學生一定係面向國際,有分繁簡體班係BONUS,無咗亦唔奇。以我所知其他國際學校都沒有 ...

國際學校有繁體班,但選擇唔多
alicemic
|
國際學校跟國際標準, 其實除咗香港同台灣仲用繁體外, 其他地方嘅中文都係簡體,佢咁樣都無可厚非!
話雖如此, 但我愛繁體字, 字體比較優美同少有錯別字, 如果所有地方中文都轉用繁體就好喇!
susumi123
|
應該請繁體教師會難過請簡體教師。同埋好多國際學校都係教簡體字。
chemlo0920
|
MM2H 發表於 18-6-5 17:55
應該唔係突然,佢開校時有提過考察期,之後會定斷

HKA都一樣,試左5年期,前年開始只教簡體

HKA是甚麽?
MM2H
|
chemlo0920 發表於 18-6-5 18:03
HKA是甚麽?

Hong Kong Academy 香港學堂
牛子
|
咁你入得國際學校, 梗係教授國際層面上接納更廣的簡體字呀....
circleda
|
alicemic 發表於 18-6-5 17:58
國際學校跟國際標準, 其實除咗香港同台灣仲用繁體外, 其他地方嘅中文都係簡體,佢咁樣都無可厚非!
話 ...
我都愛看繁體,主要都係習慣問題。
mandy952
|
話 ...

用簡體字簡直係中共最大失誤嘅政策之一
vyhc    發表於 18-6-6 11:22
tictactoe
|
新加坡都是用簡體字的
ValerieBaBa
|
諮詢? 點解要諮詢?
合則來,不合則去
alicemic
|
mandy952 發表於 18-6-5 18:14

當然選用簡體字係因為多文盲, 簡體字易學啲嘛!
I9528
|
唔滿意可以退學
circleda
|
mandy952 發表於 18-6-5 18:14

不知何出此言?簡體字並非如一些政治宣傳是亂改、無文化的呢,好似台灣就有學者考證「愛」字 http://cart.ntua.edu.tw/upload/vercatalog/ver.019/ver.01903.pdf

「愛」字考 : 大陸簡化字將「愛」簡作「爱」形,下從「友」,是採用古人行書寫法的一種,與所謂「
爱人無心」之笑談無關。

事實上多數簡化字係從行書、草書借來的。
DoReMi媽媽
|
話 ...
同意,我都愛繁體字,優美
anyuser18
|
咁突然咁轉,想搵學校都唔夠時間啦!
lily-of-valley
|
我喜歡繁體字