自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mandy952 發表於 18-6-5 18:14
用簡體字簡直係中共最大失誤嘅政策之一

當年毛主席直情想癈左中文字、好似南亞國家用英文拼音。

寶石宮

2023年兔年勳章

流星花丸 發表於 18-6-5 17:47
家長嬲爆拒絕簡體

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180605/mobile/bkn-20180605155423671-0605_00822_0 ...

哈佬強人多 無繁體唔奇

珍珠宮

王國教室勳章

circleda 發表於 18-6-5 17:55
以國際學校來講,培養學生一定係面向國際,有分繁簡體班係BONUS,無咗亦唔奇。以我所知其他國際學校都沒有 ...

有唔少國際學校都係繁體中文班㗎

伯爵府

OforOsaka 發表於 18-6-5 19:54
當年毛主席直情想癈左中文字、好似南亞國家用英文拼音。
這個形容不準確啊,癈漢字係五四運動(1919)之後知識份子積極討論的方向,認為漢字的書寫認記之難影響了國民普及教育的推廣,所以提出要拼音文字。

魯迅甚至寫: 漢字不滅,中國必亡! ”,“漢字是愚民政策的利器”,“漢字終將廢去,蓋人存則文必廢,文存則人當亡。在此時代,已無幸運之道。 ”,“漢字也是中國勞苦大眾身上的一個結核,病菌都潛在裡面,倘不首先除去它,結果只能自己死。

毛澤東不過是在建國後(1949)拾人牙慧,但最終都不成。

子爵府

HAHA,正常,因為人地目標根本不是香港人。

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-6-6 11:26
有唔少國際學校都係繁體中文班㗎

其實除了RC,CDNIS, ISF,還有哪間呢?

珍珠宮

家長嬲爆拒絕簡體

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180605/mobile/bkn-20180605155423671-0605_00822_0 ...

系未就中國,星加坡,馬來西亞學生呀?而家只有香港台灣吾系用簡體的,雖然個人都喜歡繁體字多d, 不過私校要照顧大部份客仔都無可厚非,為有自己選擇讀定吾讀囉

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我都愛看繁體

珍珠宮

alicemic 發表於 18-6-5 17:58
國際學校跟國際標準, 其實除咗香港同台灣仲用繁體外, 其他地方嘅中文都係簡體,佢咁樣都無可厚非!
話 ...

其他地方用簡體字?係邊個地方?

珍珠宮

Moonlight819 發表於 18-6-6 12:29
其實除了RC,CDNIS, ISF,還有哪間呢?

Rc係簡體

珍珠宮

circleda 發表於 18-6-5 17:55
以國際學校來講,培養學生一定係面向國際,有分繁簡體班係BONUS,無咗亦唔奇。以我所知其他國際學校都沒有 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

我係c奶 發表於 18-6-6 13:00
Rc係簡體
RC中文係compulsory,有不同程度繁,簡班
除呢幾間,仲有ICHK, Kingston, 冇記錯ICS都好似有繁簡揀

珍珠宮

MM2H 發表於 18-6-6 13:18
除呢幾間,仲有ICHK, Kingston, 冇記錯ICS都好似有繁簡揀
...

我有幾個朋友的仔女係RC,都讀簡體(土生土長香港人),所以我以為得簡體學。仲有YC都可以揀繁簡

別墅

回覆樓主:

有得第一間,之後就陸續有來!
我覺得識多樣文字係好事,但要有一定嘅繁體基礎先去學簡體字,如果唔係,小朋友會好易將兩種字體混淆!
識繁體,再去學簡體,其實好容易學識!
我自己都係由中學開始先接觸簡體字!

其實除咗港澳台用繁體,廣東地區都有啲人會特登去認識繁體字!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bananaGi 發表於 18-6-6 12:51
其他地方用簡體字?係邊個地方?

以我所知, 係西方國學中文完部都係學簡體字,新加坡, 馬來西亞都係簡體。

男爵府

MM2H 發表於 18-6-6 13:18
...

ICS 好似行簡體字, CAIS有繁體字班

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

angiehouse 發表於 18-6-6 12:29
系未就中國,星加坡,馬來西亞學生呀?而家只有香港台灣吾系用簡體的,雖然個人都喜歡繁體字多d, 不過私校 ...
校長理念係係香港居住,四周都係中文,所以將中文例入必讀科,大多其他國際會將中文連同其他語言例入second language。佢中文班分得好仔細,因為係必讀,無論邊級入學都會有分班可以配合到小朋友程度。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

入得國際學校都預左中文半桶水, 其實學簡體易學D, 市埸亦大D, 都無可口非既.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

circleda 發表於 18-6-5 18:14
我都愛看繁體,主要都係習慣問題。

大宅

家長嬲爆拒絕簡體

覺得文字只是一種工具,讓你有途徑去吸收知識,所以不必要太執著,覺得現在有部分人覺得用簡體字係同大陸同化,所以好抗拒,純粹發表個人睇法!

首頁

尾頁

跳至