關於小朋友換牙的問題

LisuBB711
|
各位jm請幫眼睇下。小女6歲乳牙未甩的情況下,長出新牙。咁嘅情況使唔使脫牙?其實出面兩只牙已經松松哋!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ch_mama
|
LisuBB711 發表於 18-6-5 20:30
各位jm請幫眼睇下。小女6歲乳牙未甩的情況下,長出新牙。咁嘅情況使唔使脫牙?其實出面兩只牙已經松松哋!
...

唔洗,乳齒會自行脫落
LisuBB711
|
ch_mama 發表於 18-6-5 20:35
唔洗,乳齒會自行脫落

多謝解答!我驚新牙唔夠位出會生(咩) 所以問問大家。
sa_gill
|
...

其實如果情況允許的話,都係建議剝咗乳齒會好D,否則擔心同我小朋友一樣 次次都係恆齒生出乳齒未脫 又唔肯俾人搞佢D牙。 大大吓D牙齒走位或唔夠位生,宜家要剝牙箍牙
tantanmama
|
乳齒甩咗後,隻恆齒會移番去應在位置。
kkarman
|
最好照下xray, 睇下個隻係恆齒定多生齒
sa_gill
|
LisuBB711 發表於 18-6-5 20:41
多謝解答!我驚新牙唔夠位出會生(咩) 所以問問大家。

如果粒粒牙係呢個情況未脫先長出恆齒,係有機會生歪㗎
LisuBB711
|
kkarman 發表於 18-6-5 20:45
最好照下xray, 睇下個隻係恆齒定多生齒

照年齡來睇應該係恆齒,同埋佢好大粒!
hokabb
|
...

去牙科保健叫醫生攪,我就係誤信話會自己甩,依家變到咁,牙醫話就算幫佢脫咗都唔會生返好,根本唔係每個人啲乳齒都會自己甩,開頭牙醫唔肯幫我仔脫,不過好彩我堅持,脫完第一次,牙醫一睇已經診斷我仔每隻牙都要去牙醫度脫,仲要由於打麻醉藥一次只可脫一隻,有排攪

手指仔
|
新牙會推隻舊牙出嚟,你留意舊牙鬆成點,差不多就人手整走佢,新牙生生下會生返舊牙個位。。
YuiYeeMa
|
其實要脫,否則恆齒好大機會生得不整齊
kkarman
|
LisuBB711 發表於 18-6-5 20:55
照年齡來睇應該係恆齒,同埋佢好大粒!

我細個隻犬齒都係因為生恆齒而要硬剝隻乳齒,剝完後隻犬齒恆齒都比另一邊的高同突,我覺得呢d情況唔多唔少都形響左牙齒整齊度
LisuBB711
|
hokabb 發表於 18-6-5 20:57
去牙科保健叫醫生攪,我就係誤信話會自己甩,依家變到咁,牙醫話就算幫佢脫咗都唔會生返好,根本唔係每個 ...

咁你小朋友出緊恆齒時,乳齒係咪都鬆鬆地?

hokabb
|
LisuBB711 發表於 18-6-5 21:02

咁你小朋友出緊恆齒時,乳齒係咪都鬆鬆地?

係,但每日搖食蘋果都甩唔到,牙醫脫咗睇完後話佢啲牙腳太長,唔會自己甩
sa_gill
|
hokabb 發表於 18-6-5 20:57
去牙科保健叫醫生攪,我就係誤信話會自己甩,依家變到咁,牙醫話就算幫佢脫咗都唔會生返好,根本唔係每個 ...

我小朋友同你張圖一樣,生到亂曬。最近忍痛剝4粒開始箍牙嘅日子。佢後悔到不得了。
LisuBB711
|
sa_gill 發表於 18-6-5 21:05
我小朋友同你張圖一樣,生到亂曬。最近忍痛剝4粒開始箍牙嘅日子。佢後悔到不得了。
...

希望會長返整齊,你小朋友幾多歲啊!
sa_gill
|
LisuBB711 發表於 18-6-5 21:06
希望會長返整齊,你小朋友幾多歲啊!

13歲
hokabb
|
sa_gill 發表於 18-6-5 21:05
...

早知一生就去脫啦,可能都有機會你小朋友幾歳箍牙?我唸緊去撟齒
Mooskha
|
要 如果乳齒鬆 我小時候媽咪會帶我去牙醫度脫乳齒 感恩 長大後 牙齒尚算整齊
LisuBB711
|
sa_gill 發表於 18-6-5 21:07
13歲

我女D乳牙好齊㗎,整日都有人贊佢D靚。好驚換咗牙唔齊

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊