自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

畀面勳章

話說拖住4歲女兒落扶手電梯,我倆拖住平排企很正常,後面年青人係咁講唔該借借,算啦我同個女兒前後企,但好容易失衡。呢個左行右企的定義現在已經轉變合法

侯爵府

回覆樓主:

又係呢個話題
乜以前唔合法架咩
我同小朋友一向前後企既,
平排企,遇着個唔好老脾,嫌你阻住,照行撞到你就無仇報

珍珠宮

回覆樓主:

理解你
不過香港人生活係較匆忙,尤其繁忙時間
後生仔有講唔該借借已很好,你起碼知
但4歲小朋友要開始學自己握扶手了。。

複式洋房

2018父親節勳章

基本上依家唔敢平排企,有d有禮貌會講唔該借借,
有d唔係直接開聲嘈,一係就jip jip聲,驚死你聽唔到

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

成年人我都見過俾趕時間既人撞跌。所以企前後係安全D。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

hashtag影視迷勳章

louis7020 發表於 18-6-6 10:05
話說拖住4歲女兒落扶手電梯,我倆拖住平排企很正常,後面年青人係咁講唔該借借,算啦我同個女兒前後企,但 ...

唯有借左俾佢你再平排囉。
掉轉你趕時間,唔好意思都會出聲。

我女都係4歲,完全明白。

大宅

畀面勳章

回覆樓主

趕時間大家都會有,都要睇環境,有小朋友前後企係有危險性,左行人隨時high到人,就仆落去

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

小朋友企喺後面大人企前面。如果係上嘅就調返轉

香港地係好匆忙

CACACAROL    發表於 18-6-15 09:57
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

話說拖住4歲女兒落扶手電梯,我倆拖住平排企很正常,後面年青人係咁講唔該借借,算啦我同個女兒前後企,但 ...

平排企無著數呀

琥珀宮

咁樣其實失去左一級企二人嘅意義

大宅

回覆樓主:

我帶住小朋友一定係前後企,無論上定落,小朋友永遠企上級,點都有大人係佢地下方頂住。

大宅

返工有時真係趕, 而且香港人慣性係快,急,趕
有時見到D老人家小朋友都真係只可以等
因為嘗試過好有禮貌叫人借借,佢地都會覺得我細/老呀做咩要借比你,危險嘛.. 之後仲話你

朋友試過因為比人阻一阻就一秒 , 趕唔到交貨DEADLINE
有時睇落好普通既野,背後連結既原來甘大..唉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你講咩合法化好快俾人插

咁香港不流係鼓勵咁樣用架喎,我小學中學學校都咁教,相信大部分香港人都係呢個concept,好難話而家幾張地鐵海報講平排就全世界改變到嘅
再講,香港人不流講快,讓返條路俾人行大家都好

再講,你和女兒可以平排拖住上電梯,然後你小心走上或走落一級大家方便可以嗎?

男爵府

果日落電梯,我大住肚拖住兩歲幾小朋友並排企,因為如果小朋友企我前一級,佢咁矮,我好易向前失平衡。如果小朋友企我後一級都唔係最好企法。無奈啲人係咁響我小朋友果邊sip落黎,半個人仔俾人撥向前,真係好鬼危險。我忍唔住同後面個女子講「唔好意思我大肚拖住個小朋友,讓唔到俾你,請你等多陣」。好老實,當時人唔多,香港人就係咁分秒必爭,為左快多幾秒,就唔理周圍人嘅安全。樓主唯有自求多福,出入自己小心。

珍珠宮

回覆樓主:

一個人真的遇上緊急事時, 你叫佢搭lift? 當然係行電梯啦,雖然都明你要拖住小朋友平排企好正常, 但人地又真的好急喎,你想佢直行直撞? 定係同你講聲唔該借借呢?凡事留條路, 條路都好行。

珍珠宮

sfuhsg 發表於 18-6-6 10:25
又係呢個話題
乜以前唔合法架咩
我同小朋友一向前後企既,

你講得又啱喎
幸福肥師奶

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 18-6-6 10:33
小朋友企喺後面大人企前面。如果係上嘅就調返轉

香港地係好匆忙

係,連我外國朋友初頭嚟香港都仲保持悠閒型,而家同香港人一樣要快

珍珠宮

回覆樓主

年青人冇錯,你都冇錯,大家需要多D包容同諒解,我個人傾向於小朋友企喺大人前面上一級,同埋有人趕時間我一定會借借而不介懷
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

畀面勳章

cindy618 發表於 18-6-6 10:38
你講咩合法化好快俾人插

咁香港不流係鼓勵咁樣用架喎,我小學中學學校都咁教,相信大部分香港人 ...

比人插? 咁《緊握扶手》寫出嚟都係比人插,直接寫左行右企咪仲好

珍珠宮

回覆樓主:

商場會並排企,搭地鐵個d就會前後(佢係上面),就係怕有人趕時間

首頁
12345...13

尾頁

跳至