自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 馬霸 的帖子

係某部份人覺得錯,吾代其他人同意

珍珠宮

waiyumama 發表於 18-6-8 11:09
好多人無視人地白紙黑字嘅規則,或者自己聽唔到睇唔到就話人地無講過,又或者明知人地規則,都因為自己方 ...

淨係睇尼度,有D人仲大條道理,就知無得救啦!我都明,因為繁忙,應該互相體諒,咁其實大家都係想安全至上~
點解扶手叫人扶好企定,我諗最主要,就係驚突然停,你一失重心,就真係跌死,所以先叫你扶實,最慘係你跌,後面戈D陰公囉…人疊人咁落去~

子爵府

mln 發表於 18-6-8 11:52
所以你企一邊, 留條路好相處

一直都做緊,不過唔該唔好合理化講到要人一定要讓係正常!唔好咁無恥講到樓主唔岩囉!

子爵府

馬爾太 發表於 18-6-8 12:19
碌埋落去仲快

真係好行夾唔送添!

大宅

A仔媽咪 發表於 18-6-6 10:35
我帶住小朋友一定係前後企,無論上定落,小朋友永遠企上級,點都有大人係佢地下方頂住。
...

我都係....我覺得咁樣一定安全過平排企而且唔阻人

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我多數同阿女前後企,費時阻人

珍珠宮

yukiyukipang 發表於 18-6-8 12:38
一直都做緊,不過唔該唔好合理化講到要人一定要讓係正常!唔好咁無恥講到樓主唔岩囉!
...

我由頭到尾無一粒字係話樓主錯的,請你睇清楚, 反而我係教大家企一邊, 留條路好相見, 我也真心明白趕時間的人, 以樓主的個案來說條友沒有直行直衝, 又對樓主講借借, 在這樣的情況下, 每一個人不是已經做好自己了嗎?

子爵府

mln 發表於 18-6-8 12:47
我由頭到尾無一粒字係話樓主錯的,請你睇清楚, 反而我係教大家企一邊, 留條路好相見, 我也真心明白趕時間 ...

你明唔明咩叫製做麻煩比人,一句唔該借借就可以理直氣壯要人讓,仲要係拖住個小朋友嘅家長,咁我去洗手間洗手,得一個洗手盤,係咪人地一句唔該借借要讓比人先,係,你無話樓主錯,但字體上已經覺得你認為趕時間係要行電梯唔係行樓梯,你知唔知點解要有樓梯,就係比趕時間嘅人用,比人行,唔係行電梯,當有人唔行,唔該趕時間果d等下啦!唔係叫人借借!教下一代都唔好教佢咁自我中心,人地唔應該圍住自己轉!仲慘過教女,講嘅都唔明!

子爵府

mln 發表於 18-6-8 12:47
我由頭到尾無一粒字係話樓主錯的,請你睇清楚, 反而我係教大家企一邊, 留條路好相見, 我也真心明白趕時間 ...

再講,你話我係路阻住你,你唔該借借我就緊要即讓啦,但係人地拖住細路係電梯,係咪等一陣唔得呀!

珍珠宮

yukiyukipang 發表於 18-6-8 12:54
你明唔明咩叫製做麻煩比人,一句唔該借借就可以理直氣壯要人讓,仲要係拖住個小朋友嘅家長,咁我去洗手間 ...

凡事都有2面睇,一個硬幣或紙幣,反正面反背面睇都係一個銀碼, 事情都係, 能夠做两其全美時, 是否應該做好自己呢? 企埋一邊又可以保障自己, 有些人連講都唔講在2人中間穿過, 撞到吃虧的是你自己。

在這種情況下條友已經在電梯上行緊, 而且每個人的想法不一定就像你所說的世界不是圍住佢轉, 自我中心的人大把, 不是樣樣都要讓步, 但是你也不能以為這些人會為你著想的。 所以還是說留條路好相見。

大宅

回覆 浩霆豬豬 的帖子

如果對方好聲好氣問完,唔讓咪講句"唔方便""有d危險"

,唔洗加多句,"我拖住細路點過?你想人地好危險? 你係米甘趕blah blah blah"

離開左工作層面我明白好多人可能唔記得左忙/趕係咩感覺了

但可唔可帶返小小同理心出來呢?

香港人特別上左年紀或者帶住小朋友既,似幼似老行兇,覺得帶住個金牌出街甘,變相唔識客氣同人講說話

我針對既係如以上黑人憎既回應, 我對你親人受傷表示問候同情

但如果人地趕就唔識早D(早幾多又需唔需要報告你知/ 係咪下下一句你咪答的士囉”)

甘帶住身邊所謂受保護動物同行時係咪又應該要表示多d對其他人既耐性呢

呢個世界無話邊種人要就咩人, 大家都係公平大同架

大宅

唉,成日都話等一陣係咪唔得係咪會死,就係呢種如此唔客氣既說話,無疑令所有人既怨氣增加

香港一早就少左同理心呢樣野,講到尾都係自私

討論? 理論就真..

子爵府

回覆樓主

其實將來你女大個都會有趕時間嘅情況,大家讓下

男爵府

回覆樓主:

每個人都會有趕時間嘅時候,如果唔係太影響自己,讓下人有咩所謂。正如超級市場排隊俾錢,下一個到我,排後面嘅人同我講佢趕時間,可否讓佢俾錢先,如果我唔趕時間,咪讓佢俾錢先囉。有時太執著於原則,堅持排隊俾錢,反而會少咗份人情味

侯爵府

louis7020 發表於 18-6-6 10:05
話說拖住4歲女兒落扶手電梯,我倆拖住平排企很正常,後面年青人係咁講唔該借借,算啦我同個女兒前後企,但 ...

我覺得電梯依家唔係企架啦
係用黎行既
而且千其唔好左到人
唔係就會人人都話你錯

男爵府

回覆樓主

講真,同小朋友唔前後企蝕底嘅係你自己架咋,到時唔係為啖咁簡單了!

琥珀宮

其實可以讓咪讓下囉,你休閒啫人哋可能趕時間,唔好話咩提早出門口,可能人哋提早咗但中途遇到其他問題而遲咗都未定,其實我反而唔明讓一讓有咩問題,其實有時我都會並排企咗,但見人哋趕住行唔駛等人出口都會主動讓一讓,大家行個方便好嚟好去,好小事咋麻

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

唔講讓唔讓路呢方便(太多爭拗點)。睇到早排節目講;我哋根深蒂固嘅左行右企文化,喺工程學嚟講唔係太認同;扶手電梯右方重量長期側重了,而左方又長期受震動,另機械組件不能最得平衡,……咁上下意思,聽落又不無道理。

侯爵府

回覆樓主

我多數企一前一後,向上行同向下落都企下面

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我小朋友就算好細嘅時候,都係前後企,有咩事我可頂住唔比佢有機會碌落去

首頁

尾頁

跳至