自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cherylloveu 發表於 18-6-12 10:37
回覆 浩霆豬豬 的帖子

如果對方好聲好氣問完,唔讓咪講句"唔方便""有d危險",唔洗加多句,"我拖住細路點過?你 ...

我個重點唔係叫人借借同唔借個啲有無禮貌,而係係扶手電梯上行走根本會對行同企定定嘅人都構成危險,邊個敢擔保行嗰個一定唔會唔小心碰到企定定嘅人?就算行嗰個自己差錯腳都可以後果好嚴重,電視廣告同港鐵都有指引,搭扶手電梯就企定定,緊握扶手,人哋跟指引無錯喎,自己趕時間就行樓梯,如果因為有人趕時間而係扶手電梯發生意外,令其他人受傷,自己都內疚啦
另外,多謝你對我爺爺表示同情,不過我爺爺已係幾年前上咗天堂啦,不過係佢上天堂前兩年仲發生啲咁嘅意外,令佢身心痛苦,我就好憎係扶手電梯上走動嘅人,所以講到同理心,調轉係行嘅人體諒企定定嘅人都可以㗎
我要記得幸福......

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實最好大家企哂2行仲快,依家攪到要單行,但有時隔離行冇人行,但排去企單行又多人,仲慢左,但自己又累唔想行。有時唔理照企,我做左衰人,後面就大把人企,咪齊齊快左

大宅

畀面勳章

kirstyau 發表於 18-6-14 17:57
其實最好大家企哂2行仲快,依家攪到要單行,但有時隔離行冇人行,但排去企單行又多人,仲慢左,但自己又累 ...

事實!

禁止訪問

大宅

louis7020 發表於 18-6-6 10:05
話說拖住4歲女兒落扶手電梯,我倆拖住平排企很正常,後面年青人係咁講唔該借借,算啦我同個女兒前後企,但 ...

佢有講借借都算好好,我會讓佢,雖然條氣都唔順,因為咁樣令我個仔冒更大既險,要係挫手電梯上郁動。

但如果佢語氣差,我踩佢有味,唔讓係道理,扶手電梯係唔應該行既,幼稚園都有教。(利申:我單獨一人時都會犯規行扶手電梯,有時都會衝紅燈,好自相矛盾。)

翡翠宮

畀面勳章

浩霆豬豬 發表於 18-6-14 17:38
我個重點唔係叫人借借同唔借個啲有無禮貌,而係係扶手電梯上行走根本會對行同企定定嘅人都構成危險,邊個 ...
我成日覺得,趕時間不如行樓梯。扶手電梯的原意就係不用行,反正要行,行樓梯不是更快更安全嗎?
而家好多商場係抙手電梯隔離都有樓梯,地鐵更一定有,想快想方便,最好樓梯,對人對己都安全。
日日是好日

子爵府

係地鐵範圍就係, 唔係地鐵範圍就錯, 香港其他地方好似無話企定定

男爵府

bdrescue 發表於 18-6-15 13:33
係地鐵範圍就係, 唔係地鐵範圍就錯, 香港其他地方好似無話企定定

其他地方都係企定定,有埋標誌

珍珠宮

回覆樓主:

我仔3歲,都係前後企,俾人撞到就無謂啦

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

話說拖住4歲女兒落扶手電梯,我倆拖住平排企很正常,後面年青人係咁講唔該借借,算啦我同個女兒前後企,但 ...

其實左邊行,右邊企,對部扶手電梯都晤好,D重力集中埋一邊,行得多,D梯級又鬆...希望起多D樓梯喺扶手梯旁邊畀趕時間的人。

大宅

回覆樓主:

湊住2 個under 5 age 都可以前後企

男爵府

外國扶手電梯文化都係咁,我同女兒都係企埋一邊讓其他人過,不過香港人慣咗乜都投訴一餐,我都睇化

首頁

尾頁

跳至